Göra egen vaniljsås - utan tillsatser och socker

Det är så otroligt enkelt att göra sin egen vaniljsås. Jag vill verkligen slå ett slag för att skippa pulvervarianten eller färdiga vaniljsås som finns att köpa i matvarubutiken som innehåller allt annat än äkta råvaror samt extremt mycket socker. I detta recept som jag brukar göra har jag utgått från bloggen Klimatglads recept (här hittar du det). Jag har dock valt att ta bort sockret ur receptet, samt bytt ut vaniljsockret mot äkta vaniljpulver.

Jag lovar, detta är bara såååå gott och så otroligt enkelt att göra. Ni måste bara testa!

Ljuvligt god vaniljsås. Den goda rabarberpajen hittar du recept på här

RECEPT VANILJSÅS - utan tillsatser och socker

2 dl ekologisk grädde (40%)
2 stycken ekologiska äggulor
1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver

Vispa grädden fluffig. Tillsätt äggulorna och vaniljpulvret. (Äggvitan kan du spara i kylen och t ex använda nästa gång du gör en smoothie). Fortsätt att vispa till lagom konsistens.

Servera till en god paj. Varför inte rabarberpaj som på bilden ovan, min sockerfria och glutenfria äppelpaj eller till en juldessert under midsommar, påskhelgen eller julhelgen.

Jag rekommenderar verkligen att skippa de färdiga vaniljsåserna som finns att köpa i matvarubutiken. De innehåller nämligen allt annat än äkta råvaror. 

Innehållet i förpackningarna på bilden ovan: skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, vaniljarom, salt, vanilj, färgämne.
Inte så mysigt. Skummjölk innehåller höga halter av AGE/ALE som är kopplad till oxidativ stress och ökad inflammation i kroppen. Socker är andra ingrediensen, vilket betyder att det är den näst största ingrediensen, dvs den innehåller en mycket hög andel socker. Förtjockningsmedel används för att få rätt konsistens, och färgämne för att det ska få en tilltalande färg. Anledningen är för att den här vaniljsåsen skulle vara så oaptitlig att man man måste försköna den med att ändra både konsistensen och färgen på den för att någon ska vilja äta den.

Här är ytterligare ett exempel. Detta är en pulvervariant av vaniljsås (Icas eget märke). Här är socker första ingrediens vilket innebär att den till största delen innehåller socker. Även här är innehållet otroligt skrämmande. Det är nämligen BARA socker och tillsatser. Denna innehåller inte ens en gnutta äkta vanilj. 

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.