Barnkalas - utan konsumtionshets och sockerchock

I helgen hade vi kalas hemma hos oss då vårt äldsta barn fyllde 7 år. Kalas är något som barnen älskar och det är en stor och festlig dag som barnen längtar och ser fram emot i månader innan deras födelsedagar äger rum.

Men jag har under flera års tid känt att trots att dessa tillställningar är både festliga och trevliga, så har en växande klump i min mage växt sig allt starkare både på barnkalasen och under julfirandet. Det finns två anledningar till det. Det ena är att dessa tillfällen väldigt lätt blir till fester där det råder en enorm konsumtionshysteri, med presenter och paket in absurdum. Jag tror inte tror att barnen blir gladare och lyckligare av detta berg av presenter. 2001 gjordes en studie där man slog fast att varje barn i Sverige i snitt har 536 leksaker!!! Hur vansinnigt är inte detta? Den siffran är förmodligen ännu högre idag, 15 år senare. Kanske är det inte fler leksaker som behövs? Att konsumera i överflöd känns så fel och galet mest med tanke på att det rimmar väldigt illa om man vill värna om vår planet, om man vill att våra barn även ska kunna bo här på jorden, att de ska kunna växa upp på vår planet utan att den kollapsar. Här har jag tidigare bloggat om kortfilmen "The story of stuff", som tydligt demonstrerar de enorma problem som uppstår när vi konsumerar så mycket som vi gör idag. Kolla in denna film, den är väl värd sina 20 minuter och ger definitivt en tankeställare.

Det andra anledningen till min klump i magen är att det vid kalas och julfirande ofta blir ett stort frosseri i vitt socker. Vi har fått lära oss att när man firar något så äter man söta saker. Det råder numera inte något tvivel kring att socker är en av de absolut största hälso-bovarna i modern tid. Jag tror att alla som försökt minska ned på sin egen och sin familjs sockerkonsumtion kan skriva under på att det verkligen är en kamp att lyckas med detta. Mycket socker finns dessutom dolt i den mat vi köper som marknadsförs som hälsosam (så som t ex smaksatt yoghurt, juice, leverpastej, bröd mm). Enligt dokumentären Sockerfilmen så är ungefär 80% av det som säljs i matvarubutikerna varor som innehåller tillsatt socker. Mitt bästa tips om man vill minska på sockret är att alltid läsa innehållsförteckningen på det man handlar med hem. Jag vill också tipsa om boken Det sötaste vi har - Om socker och växande kroppar, av Ann Fernholm. Efter att ha läst den så får man sig många tankeställare och jag blev supermotiverad att göra det som krävs för att minska ned på sockret, inte minst för barnens skull.

Men går det att ordna kalas utan att överkonsumera prylar och utan att det blir en enda stor sockerfest? Och att det fortfarande blir ett superroligt kalas för barnen? Mitt svar är JA.

Här kommer lite tips på hur vi gjorde för att göra kalaset till en fest utan att barnen gick därifrån överproppade med socker och hur vi föräldrar tänkte för att inte hamna i konsumtionshets.


SÅ HÄR GJORDE VI:

Fikat.

När det gäller fikat så var min huvudtanke att undvika det vita sockret så mycket som möjligt. Man kan ju tänka helt om och bjuda på ett mer matigt mellanmål istället för sötsaker om man vill det. Vi valde att ha sötsaker men som inte innehöll vitt socker utan som var sötade med sådant som även innehåller en hel del näring, så som bananer, dadlar och vaniljpulver. Men även här är det bra att tänka till så det inte blir alltför mycket sött, för även om det är sötat med sådant som innehåller näring (som vitt socker inte har) så är det inte hälsosamt att äta för mycket av detta ändå.

Vår 7-åring är känslig för vitt mjöl (vi har sedan ett halvår helt uteslutit vitt bröd och pasta ur hennes kost). Självklart så innehöll därför inget av det som bjöds på hennes kalas heller vitt mjöl. Detta hade vi på vårat kalasbord:

- Tårta gjorde vi enligt ett recept från bloggen Organic By Mommy. Den har banan och ägg som bas och istället för vetemjöl innehåller den mandelmjöl och bovetemjöl. Förutom sötma från bananerna så innehåller den även dadlar och vaniljpulver. Jag hade lemoncurd och vaniljkräm emellan bottnarna (men i efterhand så hade det räckt med lemoncurd tycker jag). Jag silade heller inte bort citronzesten i lemoncurden som receptet föreslog och tycker att det funkade jättebra ändå. Tårtan toppades med jordgubbsfrosting och vår dotter fick själv dekorera den med färska blåbär och hallon. Vill man göra det enklare för sig så blanda mosade jordgubbar och vispad grädde mellan bottnarna och toppa med vispad grädde.

Födelsedagstårtan är helt utan vitt socker och vitt mjöl. 

Mellan tårtbottnarna hade vi lemoncurd och vaniljkräm. Det går lika bra att endast ha lemoncurd i mitten, eller ännu enklare; mosa jordgubbar eller hallon och blanda med vispad grädde. 

Lemoncurd och vaniljkräm innan tårtbottnarna sattes ihop igen.

Här har tårtan täckts med jordgubbsfrosting men ännu inte dekorerats. Vill man förenkla så blir det lika smarrigt med bara vispad grädde att täcka tårtbotten med. 

- Fruktspett med frysta ekologiska vindruvor, honungsmelon, ekologisk mango och äpplen från grannarnas trädgård. Jag trädde vindruvorna på spett och lade i frysen dagen innan. Precis innan kalaset startade tog vi ut spätten och trädde på de andra frukterna. Äppelbitarna rullade jag först i ekologisk kanel.

Fruktspett på kalasbordet.

Frysta vindruvor visade sig vara vansinnigt gott. Det smakar ungefär som glassen piggelin, fast utan alla hemska tillsatser som den glassen är gjord av. Tänk dock på att alltid välja ekologiska vindruvor då detta är en av de mest besprutade frukterna. 

- Nötfria raw kolabollar doppade i choklad. Detta recept hittade jag hos bloggen Food Pharmacy. Dessa är gudomligt goda, och de påminner mycket om mina raw lakritsdfudge som man lika väl kan använda som smet att rulla bollarna av om man vill ha lakritssmak. Jag smälte chokladen i vattenbad och slängde helt sonika ned bollarna och tog upp med en sked och lade på ett bakplåtspapper, man behöver inte ha en sticka som de beskriver i receptet. Vill man doppa i choklad som är fri från vitt socker så fick jag tipset att Viviani (som bland annat finns att köpa på Ekobutiken i Örebro) har flera chokladkakor sötade med kokossocker. Kolla efter de med stora siffror på paketen, dessa innehåller kokossocker istället för vitt socker.

Kolabollarna innan de är doppade i choklad.

Raw kolabollar doppade i choklad. En hit på kalsbordet!

- Chocolate chip cookies med kikärtor från bloggen Hälsa Som Livsstil. Aldrig skulle man kunna gissa att dessa är gjorda av kikärtor och utan spår av något gluten. Underbart goda små kakor.


Chocolate chip cookies gjorda på ekologiska kikärtor.

- Som dryck hade vi sparat en stor flaska med rabarbersaft i frysen som vår dotter själv kokade i somras av rabarber från grannarnas trädgård.


Dekorationerna.

Vi valde ekologiska ballonger fria från nitrosaminer. Visste du att vanliga ballonger kan läcka nitrosaminer och nitroserbara ämnen som kan omvandlas till nitrosaminer i kroppen när man blåser upp dem med munnen, när saliv kommer i kontakt med ballongen? Dessa ämnen är cancerframkallande. De här giftfria ballongerna har vi haft på tidigare kalas och är verkligen jättenöjda med dem. De blir stora, härliga och är tillverkade i mycket bra kvalitet. Vi köper våra på Lapland Eco Store och de finns i blandade färger, silver och guld. Även om dessa ballonger inte innehåller nitrosaminer så blåser vi ändå alltid upp ballongerna med pump och aldrig med munnen.


På bordet dekorerade vi med kastanjer och serpentiner. Låt fantasin flöda och använd gärna det som just ditt barns födelsedagsårstid bjuder på ute i naturen.

Svanenmärkta ljus i stearin finns att köpa på bland annat Clas Ohlson.

Presenterna.

Här är mitt tips upplevelser och presenter köpta second hand.

Upplevelser kan t ex vara att rida häst, gå på en fotbollsmatch hela familjen, en eftermiddag på ett lekland, eller en familjeutflykt till skogen där barnet får vara med och utforma dagen när det gäller vad ni packar med i matsäcken. Jag tänker att upplevelser är något som barn uppskattar oerhört mycket, att få odelad tid med sin familj / sina föräldrar eller andra nära och kära. Vill man gärna ge presenter (barn tycker ju om att öppna paket, det är spännande) så kan man kika på om det går att hitta begagnat på diverse second hand-butiker. Vi köpte några presenter second hand, bland annat en skateboard som vår dotter hade önskat sig, några läsa-lätt-böcker då hon precis börjat lära sig att läsa samt en ljudbok att ligga och lyssna på. Tänk dock på att inte köpa plastleksaker second hand då dessa ofta är äldre och därför innehåller både högre mängder skadliga kemikalier än nya leksaker samt farligare sorter som numera är förbjudna. En annan sak som jag tänkt på är att vi vuxna ofta fokuserar på värdet i kronor som vi lägger i presenterna. Det är inte antalet kronor som vi spenderar på presenter som talar om hur mycket vi älskar våra barn. Det är heller inte så barnen värderar sina presenter. För barnen är det inte presenternas värde i pengar som har betydelse. Ett paket med några pennor och suddgummin är ofta precis lika högt uppskattat som jättedyra presenter. Det är istället antalet paket som kan vara viktigt för de mindre barnen, så här kan man vara lite finurlig och slå in delar som hör ihop och som man annars kanske skulle slå in i ett paket, i flera olika så blir det mer spännande för barnen att öppna många paket.

Jag vill också avråda från leksaker i plast. Välj istället de som är tillverkade i naturmaterial så som trä, ull, bomull eller naturgummi. Istället för en plastdocka - satsa på en i tyg eller små trädockor. Välj gosedjur som är stoppade med ull istället för polyester. Istället för en badanka i plast, välj en som är gjord i naturgummi. Min absoluta favoritbutik för leksaker som inte innehåller skadliga kemikalier är Lapland Eco Store. Men det finns fler fina nätbutiker som satsat på att endast sälja leksaker som är ekologiska och giftfria, t ex GoodforKids  Lovelly och EkoLeko.

Förra året valde vi att skriva på barnens inbjudningskort att "Plastleksaker undanbedes". För vår 6-åring så innebar det att alla presenter hon fick var böcker. Hon älskar böcker, missförstå mig rätt, men jag kunde se en besvikelse hos henne att alla presenterna var så lika. I år skippade vi därför att skriva något på inbjudningskorten. De flesta föräldrar vet vid det här laget att vi försöker undvika plastleksaker då jag föreläst på föräldramöten och barnens förskola. Här måste man själv avgöra hur man vill göra. Kanske kan man skriva att plastleksaker undanbedes men gärna.... och fylla i några saker som är bättre alternativ. Då vår 7-åring inför detta kalas sa: Mamma, kan vi skriva på inbjudningskorten att jag helst önskar mig plastleksaker? så kände jag att vi nog inte ska ta med det där om att de undanbedes. Denna anekdot berättade jag för Kronprinsessan Viktoria då vi var på middag med kungafamiljen för en tid sedan, här kan du läsa mer om det.


Aktiviteterna.

Vi valde att inte ha ett alltför uppstyrt kalas. Barnen är så spända och förväntansfulla och enligt önskemål från vår dotter så ville hon att de skulle få leka ganska mycket fritt utan styrda lekar. Detta kan man givetvis göra helt som man vill, men fråga gärna barnet så hen får vara med och bestämma, det är en härlig känsla att själv få vara med och planera sitt kalas och halva nöjet ligger i allt planerande innan. Vårt kalas i lördags varade i två timmar, vilket jag tycker är en lagom lång tid. Vi började med fika och sista timmen begav vi oss ut i en närliggande park (detta hade vi skrivit i inbjudan så alla barnen hade med bra ytterkläder). Där blev det skattjakt i form av en tipspromenad. Jag hade köpt skattkistan på en second hand-butik, som nu efter kalaset kan användas till att förvara saker i och i lek.

En gammal förbandslåda som jag hittat på second hand fick bli skattkista.



Presentpåsarna till alla barn.

Skattjakten avslutades med att alla barn i slutet av tipspromenaden fick varsin "skatt" i form av en presentpåse. Även här ville jag inte ge enbart godis utan fyllde påsarna med annat gott som även innehåller näring. Detta valde vi att ha i påsarna:

- 5 stycken små godisbitar (ekologiskt godis från Kung Markatta: Colaflaskor och Djungeldjur).
- Torkad mango.
- Cashewnötter (viktigt att ha koll att inget barn är nötallergiker).
- Äppelchips (enkelt att göra egna, om om du inte orkar så finns färdiga att köpa från t ex Urtekram).
- Varsitt litet russinpaket med ekologiska russin från Saltå Kvarn.

Detta hade vi i presentpåsarna som alla barn fick när de gått på skattjakt.

Så gjorde vi. Det går givetvis att göra på hundra andra olika sätt, men jag hoppas att det kan ge lite tips och inspiration hur man kan göra om man liksom jag vill minska ned på både konsumtionstakten och sockret under barnkalasen och julen.

Den här mamman överlevde ännu ett kalas. Tolv stycken barn i två timmar. Det borde ge en bragdmedalj, minst! Klänningen som jag hade på kalaset har jag fyndat second hand för 65 kronor. Det vackra halsbandet är även det second hand och jag betalade ynka 20 kronor för det. Har jag sagt att jag älskar hållbart mode?!


___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

  1. Jättefina tips och receptidéer! Undrar bara hur ni gjorde med presenter från kompisar. Tänker att det är lätt att prata med släkt och vänner om hur man tänker med leksaker och plast osv men känns inte helt naturligt att skriva det på kalasinbjudan till klasskamrater. "Helst inga fula leksaker i plast, tack." Har du något tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Siri. Tack för din kommentar. Jag har uppdaterat inlägget där jag även inkluderat det du funderade på. Hoppas att det gav dig svar på det du undrade över. Allt gott önskar jag dig. Mvh /Sara

      Radera
  2. Så inspirerande! Vill passa på att tipsa om denna chokladen: http://ohsheglows.com/2015/03/18/crazy-good-coconut-oil-chocolate-bark/ Jag brukar göra den utan nötterna när jag vill doppa tex bananklubbor (bananbit delad i två med jordnötssmör och en glasspinne mellan). Superenkelt med lika delar kakao och kokosolja och hälften så mycket lönnsirap. Så god!

    SvaraRadera
  3. Tack för bra idéer!
    Hur gjorde du din lemoncurd? Länken du delade är endast för inbjudna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Josefin. Det verkade som om Organic By Mommy har ändrat sin adress från en blogspot.com till en .se och inga av hennes gamla länkar fungerade. Nu har jag uppdaterat så att du ska kunna klicka på alla länkar och komma till de aktuella sidorna. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.