Kemikaliebanta badrumsskåpet - del 3

Uppdaterad version 2017-05-09.

Idag presenterar jag del 3 i min serie om kemikalie- och miljösnälla produkter som finns i mitt badrumsskåp. Del 1 kan ni hitta här, och del 2 finner ni här. Sista delen presenterar jag inom kort. Detta är mina tips och rekommendationer så att fler kan hitta bra produkter om man liksom jag vill minska ned på skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier.

Del 1:
- Schampo
- Balsam
- Torr-schampo
- Tandkräm och tandborste

Del 2:
- I badet
- Duschtvål
- Tvätt av ansiktet
- Handduk
- Hårborste

Del 3:
- Deodorant
- Hudkräm
- Återfuktning av ansiktet
- Mensskydd

Del 4:
- Makeup
- Torrborste
- Hårspray
- Necessär
- Handtvål i badrummet (fast och flytande)


Deodorant

Att byta från en konventionell deodorant som har funktionen av att täppa till porerna till en ekologisk giftfri var en resa som för mig tog ett tag innan jag hittade mina favoriter som fungerade. Här har jag skrivit om giftfri ekologisk deo tidigare, där jag berättar mer om varför vanlig konventionell deo många gånger innehåller både stora mängder och också många olika sorters skadliga kemikalier. Jag har hittat en deo som är giftfri som fungerar helt optimalt för mig (se bild nedan). Det är vanligt att man går igenom en övergångsperiod när man övergår från en konventionell deodorant till en giftfri variant, som brukar ta ca 1-2 månader. Under den tiden svettas man ofta mycket mer än vanligt. Detta går dock över och beror på att konventionell deo har till uppgift att täppa till porerna i armhålan vilket inte en mer naturlig deo gör. Kroppen behöver en omställningsperiod och då är det vanligt att man svettas mer. Men håll ut, det går över! Jag ska dock tillägga att om du använder mycket syntetiska kläder så är det mycket svårare att hålla bort dålig lukt. Jag klär mig nästan uteslutande i kläder gjorda i naturmaterial (t ex ull, bomull, linne) vilka andas på ett helt annat sätt än syntetiska kläder och därför gör att jag inte svettas på samma sätt som om jag bär kläder som inte andas. Exempel på syntetiska material är t ex polyester, polyamid och akryl.

Det är enkelt att göra sin egen deo av bikarbonat, potatismjöl och kokosolja (receptet hittar ni här). Många berättar att detta recept funkar jättebra för dem. För mig har dock denna variant varit för stark för den känsliga huden under armarna och jag får en svidande känsla som inte känns bra. Därför undviker jag deodoranter med bikarbonat då det är väldigt starkt och kan skada den känsliga huden under armarna. Men för flertalet så är detta inte ett problem och denna typ av deo funkar klockrent, så här får man prova sig fram för att se om det funkar eller inte.

I flera år använde jag mig av deodoranten från c/o Gerd. Jag gillar doften på den som heter Unisex, men vill man ha en helt doftfri så bör man välja den som heter Neutral. Dock så upptäckte jag att denna deo innehåller citronsyraester. Det är en form av citronsyra. Jag försöker i möjligaste mån att undvika citronsyra av den anledningen att den ofta kan ge allergier. Många vittnar om att de blivit av med sin pollenallergi genom att utesluta citronsyra ur sin kost och sina hudvårdsprodukter/hårprodukter. Även om det kan vara svårt att utesluta citronsyra helt då det finns i så otroligt mycket så kan det faktum att man tar bort så mycket man klarar av ändå göra att ens allergier blir betydligt bättre. Så det behöver inte vara allt eller inget för att ge resultat. Citronsyra framställs ofta av majs som får reagera med svartmögel. Man tror att anledningen till att många reagerar på citronsyra är för att det finns rester av svartmögel kvar i slutprodukten. Så här skriver Äkta Vara om citronsyra:

Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt (i vilken den förekommer naturligt). Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte ofta framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.

Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.

Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.

Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav många ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär 70 procent användes till livsmedel. 

En del personer uppger sig få allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. 

Vill man undvika citronsyra så ska man hålla utkik efter följande E-nummer i innehållsförteckningen: E330, E331, E332, E333, E380, E472c samt E1505. Det kan också stå citronsyra eller citric acid. Eller som i deon från c/o Gerd där det står citronsyraester. Vill man testa att utesluta detta så kommer du snart att bli varse att citronsyra finns i väldigt många produkter. Förutom i väldigt mycket av den mat som säljs så finns det ofta i schampo, tvättmedel och hudkrämer. Jag har bloggat om citronsyra tidigare, här kan du läsa det inlägget om du vill lära dig mer.

Jag fick tipset våren 2016 från fina bloggen Hemma Hos Kikan att testa en saltstens-deo från Maria Åkerberg, och numera är detta den enda deodorant som jag använder. Jag har använt den i drygt ett år och jag är såå nöjd med den! Denna deo består av endast två ingredienser: den naturligt förekommande mineralen, saltet potassium alum (kalium-alun) samt vatten. Saltet har decinficerande effekter vilket gör att den t ex är bra att använda i armhålan efter att man rakat sig. Man sköljer toppen av deon under vatten och gnider den sen under varje armhåla i ca 10 sekunder. Skölj den sedan igen och låt den sedan stå och torka innan du sätter på hatten. Här har jag beställd den och den kostade 99 kronor. Vill du veta mer om denna deo så har jag bloggat om den här.

Saltdeon från Maria Åkerberg köpte jag här, och den kostade 99 kronor.


Hudkräm 

Det händer då och då att jag inser att jag gått på reklam eller fallit i konsumtionsfällan och intalat mig själv att jag behöver en viss produkt. Det kan ibland vara väldigt svårt att upptäcka att man gjort det. Men tack vare bland annat kommentarer från er läsare och frågor som jag får om det jag skriver om här på bloggen så tvingas jag att tänka i nya banor och ifrågasätta invanda mönster. Något som jag upptäckt är att jag inte alls behöver smörja min hud med hudkräm efter jag duschat. Till stor del beror detta säkert på att vi äter en bra kost med massor av grönsaker och stort intag av bra och nyttiga fetter, så som t ex kallpressad kokosolja och linförolja. Detta tillsammans med att vi försöker undvika mat med mycket tillsatser har gjort underverk för min hud. Denna säsong är min hud mjuk och återfuktad bara av det varma klimatet och någon extra återfuktare behövs inte alls.

På vintern däremot blir jag torr och fnasig och att smörja kroppen efter dusch är nödvändigt. Sedan några år gör jag mitt eget body butter. Det är enkelt och roligt, och kanske viktigast av allt är att jag då har full koll på vad det är jag smörjer på min hud. Inga tillsatser, konserveringsmedel eller liknande behövs i det recept som kommit att bli min favorit, då det inte innehåller något vatten. Annars är det just det faktum att en produkt innehåller vatten som gör att man behöver någon form av konserveringsmedel för att bakterier inte ska växa och gro i krämen.

Min nuvarande favorit är att använda avokadoolja i mitt body butter, men receptet går att variera med olika oljor. Här kommer mitt receptet:

RECEPT BODY BUTTER

50 gram ekologiskt kakaosmör eller sheasmör (jag använder detta eller detta)
100 ml (1 dl) ekologisk mandelolja eller avokadoolja (jag använder denna eller denna)
0,75 tsk ekologiskt potatismjöl (jag använder detta)

Gör så här:

Värm kakaosmöret/sheasmöret i en rostfri tillbringare i ett vattenbad tills smöret smält helt. Jag brukar använda ett litermått i rostfritt stål som jag ställer i en kastrull med vatten på spisen. När smöret smält helt så häller du i oljan och rör om. Ta tillbringaren från plattan och ställ på diskbänken tills det svalnat till rumstemperatur. Ställ sedan i kylskåp, eller utomhus nu när det är kallt (täck då över med en assiett högst upp som lock). Låt stå kallt c.a en halvtimme tills det börjat stelna något. Tillsätt potatismjölet och vispa med elvisp på lägsta hastigheten tills det tjocknar och konsistensen blir samma som hårt vispad grädde. Håll vispen mot botten när du vispar. Jag använder bara den ena av visparna på elvispen för att få plats i den rostfria 1-liters-tillbringaren.

Potatismjölet tillsätts för att krämen ska bli mindre oljig och fet. Det går även bra att använda arrowrot för detta ändamål.

När konsistensen blivit likt vispad grädde är det klart. För över krämen till en ren glasburk med tättslutande lock. Skriv gärna en lapp på med innehållsförteckning samt datum när du gjorde den.

Tidigare somrar så har jag smort huden med kallpressad ekologisk kokosolja från Kung Markatta.

Ett tips är att alltid smörja huden direkt efter dusch, medan huden fortfarande är lite fuktig. Det gör att hudkrämen lättare går in i huden och att fukten som finns på huden stannar kvar och mjukgör din hud.

Egengjort body butter med avokadoolja som bas. Du kan välja vilken olja du själv vill som har bra egenskaper för huden.

Ett annat helt naturligt sätt att återfukta huden är att smörja sig med kallpressad ekologisk kokosolja. Jag brukar föra över till en liten urdiskad glasburk och förvara i badrummet. Oljan går bäst in i huden om man smörjer sig direkt efter duschen då huden fortfarande är lite fuktig. Kokosolja är förövrigt super att använda som sminkborttagare (läs mer om det här). Ta lite kokosolja på en liten bomullspad och smörj i ansiktet så lossnar makeupen lätt och huden blir ren. Tvätta sen som vanligt. 

Ytterligare ett underbart recept på hudvård är att göra egna lotionbars. Det är som små kakor som när man smörjer dem mot huden smälter sakta och på så sätt återfuktar huden. Mitt recept på dessa lotionbarns hittar ni här. Dessa små kakor består av endast tre ingredienser; kallpressad kokosolja, sheasmör och bivax. Dessa lotionbars är helt fantastiskta till vintertorra händer och jag har alltid med mig en kaka i en burk i väskan som jag använder för att återfukta händerna när de blivit torra.

Dessa lotionbars älskar jag att ha framförallt för att tillföra fukt till händerna när de blivit torra. Här finns det superenkla receptet om även du vill testa dem. 


Återfuktning av ansikte

Här kommer mitt absolut bästa sätt att återfukta mitt ansikte, som är helt outstanding. Det är så enkelt och du kan glömma allt vad dyra ansiktskrämer heter. Jag blandar en liten klick aloevera-gel från Devaz (detta är den renaste aloevera-gelen som finns att hitta) med ekologisk arganolja som jag köper antingen hos Velvetyorganics eller hos Malin i Ratan. En liten dutt i handflatan av aloevera-gel (ungefär stor som en ärta) och sen 4 droppar arganolja blandar jag ihop och applicerar i hela ansiktet och även på halsen. Jag har använt detta i några år nu och är så otroligt nöjd med detta! Det finns ingen svindyr ansiktskräm i världen som slår detta. Även Velvety Organics ekologiska jojobaolja är underbar att använda tillsammans med aloevera-gel. Här har jag skrivit mer om både arganolja, jojobaolja samt aloevera-gel tidigare om du vill läsa mer.

Några droppar ekologisk arganolja och en liten klick ekologisk aloe vera gel är allt som behövs för att ge huden i ditt ansikte den återfuktning den behöver.


Jag har nyligen köpt ekologisk arganolja från Malin i Ratan som även hon börjat sälja denna fantastiska olja.


Mensskydd

En av världens bästa uppfinningar måste vara menskoppen. Det är hygieniskt, miljövänligt och giftfritt. Jag kommer aldrig någonsin mer att använda tampong eller bindor igen. Här kan ni läsa om några av de mycket tveksamma kemikalier som finns i vanliga bindor och tamponger.

Det är enkelt att använda menskopp och den väldigt lätt att tvätta. Den känns dessutom mycket mer hygienisk och fräsch att använda än bindor eller tamponger. Man sköljer koppen i kallt vatten när man tömmer den på toaletten, och kokar den i vatten med en tesked bikarbonat mellan menstruationerna. Så enkelt, billigt, miljövänligt och giftfritt. Helt enkelt en riktigt smart uppfinning som jag hoppas kommer att sprida sig så att många, många fler börjar använda detta mensskydd. Tänk vad vi skulle kunna minska på sopberget om vi undvek att använda klorblekta bindor och tamponger (som för övrigt känns MYCKET tveksamt att använda ur kemikaliesynpunkt). Jag minns faktiskt inte vart jag köpte min menskopp, men jag vet att det finns flera märken att köpa på t ex Jordklok.se.

Lånad bild.


Som vanligt påminner jag om att jag inte är sponsrad eller fått betalt av någon för att tipsa om deras produkter utan detta är mina egna högst personliga val.

Jag önskar er alla en fin fortsatt vecka.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Menskoppen är verkligen en revolutionerande uppfinning som har förenklat mitt liv så mycket.
    Var försiktig så att du inte tappar alundeon i golvet. Hände mig och den gick såklart i kras :/

    SvaraRadera
  2. Hej Simone! Menskopp är så himla bra och det känns som att fler och fler börjar förstå det. Tack för tipset att vara lite försiktig så saltdeon inte ramlar i golvet. Jag fortsätter att använda den och den håller måttet även dessa varma dagar. Är du nöjd med din? Allt gott i sommarvärmen önskar jag dig. /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.