Ekologisk lakritsfudgeJag tillhör den grupp av människor som fullkomligt älskar lakrits. Lakrits och choklad är jag väldigt svag för. Få saker kan få mig att längta så mycket efter att få äta det så att det faktiskt vattnas i munnen bara vid tanken på det.

Tyvärr så är mycket av den lakrits som säljs inte äkta och istället fullproppad med tillsatser och socker. Därför bestämde jag mig för att testa göra min egen lakritskonfekt. Då kan jag vara trygg i att innehållet endast är rena råvaror och utan vitt raffinerat socker. Genom att välja ekologiska råvaror så slipper jag rester av bekämpningsmedel i godiset.

Det här receptet innehåller inget gluten, inget socker och inte heller någon mjölk. Det är raw food.

Här kommer receptet som är superenkelt att göra. Det behövs dock en matberedare, annars är det lite trixigt. Men har du det så gör du dessa godbitar inom loppet av 5 minuter.


RECEPT EKOLOGISK LAKRITSFUDGE

15-20 stycken

13 ekologiska dadlar, urkärnade
1 msk ekologiskt kokosmjöl
1 msk ekologisk kallpressad kokosolja
1/2 msk ekologiskt lakritspulver
1 krm havssalt
1 krm ekologiskt vaniljpulver


Sätt allt i en matberedare och mixa allt till det blir en slät smet. Häll över smeten på plastfolie (här har jag inte hittat något bättre alternativ än plastfolie än så länge). Slå in hela paketet i folien och platta till så det blir en jämn kaka. Sätt på ett fat och lägg in i frysen några timmar eller över natten.

Ta fram och skär i små bitar, ca 2 x 2 cm. Vid servering så toppa med att strö över ytterligare lite lakritspulver.Dessa är de enda ingredienser som behövs. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Låter jättegott, ska testas för jag är också helt svag för lakrits-choklad blandning :)
  Dessa kunde kanske passa att trycka ut i en bakplåtsklädd mjölkkartong?
  Jag brukar laga en liknande fudge som jag gör så med.
  Klipper ut en av sidorna i mjölkkartongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina. Ja, dessa lakritsfudge är vansinnigt goda. Jag har bakat dem många gånger. Att trycka ut i en bakplåtsklädd mjölkkartong kan säkert funka. Berätta gärna sen om du bakar hur de blev, om du gillade dem och om det funkade med mjölkkartongen. Mvh /Sara

   Radera
 2. Hej, provade göra dessa idag. Väldigt goda! Däremot blev de rätt så gryniga trots matberedare och lång tid i den. Vilket verktyg använde du i den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Suzanne. Min gissning är att dadlarna du använde var av det lite torrare slaget. Du har säkert märkt att när man köper dadlar så kan de vara väldigt olika i hur saftiga de är. Vissa är jättesaftiga (mer kladdiga) och andra är mer åt det torkade hållet (nästan som russin, men inte riktigt). Testa att tillsätta några fler dadlar nästa gång eller skippa kokosmjölet så blir säkert konsistensen bättre. Lycka till! Mvh /Sara

   Radera
  2. Hej Suzanne. Min gissning är att dadlarna du använde var av det lite torrare slaget. Du har säkert märkt att när man köper dadlar så kan de vara väldigt olika i hur saftiga de är. Vissa är jättesaftiga (mer kladdiga) och andra är mer åt det torkade hållet (nästan som russin, men inte riktigt). Testa att tillsätta några fler dadlar nästa gång eller skippa kokosmjölet så blir säkert konsistensen bättre. Lycka till! Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.