Är du med och räddar planeten?

Lyssnade ni till miljöprofessor Johan Rockströms sommarprat tidigare i somras? Om ni inte lyssnat, så rekommenderar jag verkligen att ni gör det. Då förstår man snabbt allvaret i hur vi varit med och skadat vår planet och att vi MÅSTE börja agera nu.

Johan Rockström.


Här är sommarpratet för er som inte lyssnat.

Here is the English version of his radio talk.

Ingen kan göra allt, men ALLA kan göra något. Vår planet är på väg att gå under och vi kan inte blunda längre för detta faktum. Det går inte att fortsätta tänka att någon annan ska ta hand om detta. Vi måste alla hjälpas åt. Tillsammans kan vi vända trenden av att trasha hela våran planet.

Den kanske största faktorn som vi behöver förändra är att vi inte kan fortsätta att konsumera i den takt som vi gör idag. Vi har i vår familj under de senaste åren rejält dragit ned på vår konsumtion. Att vid varje inköp ställa sig frågan: Behöver jag verkligen det här? Om svaret är ja: Går det att låna eller köpa det second hand? Väldigt mycket av det vi köper faller bort och behöver inte inhandlas om man ställer sig dessa frågor först. Visst, man kan inte bli nitisk och ibland vill vi unna oss något extra, eller köpa fina presenter till dem vi tycker om, men för det mesta så kan man välja bort att konsumera. Det finaste i livet är trots allt gratis.

Förutom att det är bättre för miljön att inte konsumera en massa nya saker, så är det otroligt befriande att inte behöva omge sig med massor av saker. För saker tar både tid, och energi. Men också pengar givetvis. Nu kan vi istället lägga mycket mer tid och energi på sånt som vi värdesätter högt, som att tillbringa tid tillsammans i vår familj och med våra vänner.

I vinter löper vårt gamla elavtal ut och det är dags att bestämma el-leverantör och välja vilken typ av el som vi vill ha till vår villa. För mig känns det självklart att välja el märkt med Bra Miljöval. På så sätt vet jag att elen inte är med och bidrar till döda vattendrag, att inte vindkraft används i känsliga områden och framförallt att elen inte kommer från fossila källor. Att välja el märkt med Bra Miljöval gör att jag kan känna mig trygg med att energin som vi använder kommer från källor som har liten miljöpåverkan. Här kan du läsa mer om vad miljömärkt el innebär, och här kan du se vilka elbolag som erbjuder detta. Det extra pris som vi får betala för att få elen miljömärkt var ca 150 kronor extra för ett helt år. Alla har råd med denna extra kostnad. Som sagt, en liten ganska obetydlig gärning för den enskilda personen, men som har en stor betydelse för hur vår miljö påverkas.

Mitt största bidrag till att vara med och minska på miljöförstörelsen och som jag är mest stolt över, är att vi valt att inte ha en bil. Örebro där vi bor är en riktigt bra cykelstad och det är väldigt sällan som jag känner att vi saknar att ha en bil. Det går utmärkt att cykla, och dessutom så får vi röra på oss och kroppen får vad den behöver, dvs rörelse och träning. Någon gång ibland blir det hyrbil, och ibland har vi tagit taxi eller lånat en bil, men allra största delen av året så klarar vi oss med att cykla dit vi ska, eller åka buss eller tåg. Istället för bil har vi denna som vi kör runt våra barn i när vi ska åka någonstans.


Vår cykelkärra, som lätt görs om till en vagn, använder vi både till att transportera barnen i och när det är dags att storhandla. 

Det finns alltid saker vi alla kan göra för att minska vår miljöpåverkan. En annan viktig sak som man kan göra är att dra ned på köttkonsumtionen. Vi i vår familj äter betydligt mindre kött idag än bara för ett halvår sedan, men här kan vi bli mycket bättre på att fortsätta öka vår vegetariska kost och minska ytterligare på köttet. Det är dessutom mycket nyttigare och bättre för hälsan att äta mer grönsaker och mindre kött, då kött är en stor belastning inte bara på miljön utan även på våra kroppar.

Vad gör du för att vårda vår planet? Hur kan du bli en bättre planetskötare? Vad kan du göra mer av för att minska din miljöpåverkan? Vad kan du göra mindre av? Min önskan är att vi alla prioriterar dessa frågor. För en dag ska vi lämna över denna planet till nästa generation. Vad är det vi vill ge vidare till dem?Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska ned på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Trevligt att grannstaden gör så mycket. Själv bor jag i Finspång och stångar huvudet blodigt för att de ska kemikaliebanta förskolan. Men vi har mycket fin skog här åtminstone och ren luft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst kan det gå trögt ibland. Men jag tror att det är tack vare alla vi som kämpar för att få tillstånd en förändring som det går åt rätt håll. Nu finns det dessutom mycket material, fakta och forskning som alla visar samma sak, vi måste giftminimera våra förskolor och det finns ingen anledning att vänta. Jag försöker dela artiklar i ämnet på Saras Evigas Facebook-sida, och artiklar och filmer i ämnet är jättebra att använda när man tar kontakt med förskolechefen, kommunpolitikern eller vem det nu är som man försöker påverka. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.