Äppelpaj (glutenfri och utan socker)

Nu är verkligen äppelsäsongen igång och det dignar i äppelträden av mogna äpplen. Mycket går till spillo och tas inte tillvara. Det är lite speciellt med äppelsäsongen, för den ger så mycket äpplen och det är verkligen mycket under en ganska kort tid av året. Då gäller det att vara kreativ så att man kan ta tillvara på dessa underbara frukter.


Själva har vi en liten trädgård helt utan fruktträd, till min stora sorg. Men som ett stort plåster på såret så har vi generösa grannar på vår gata som mer än gärna delar med sig av vad deras fruktträd ger. Det är både charmigt och en sån fin gest att ställa ut en korg vid vägen att låta förbipasserande plocka av den frukt som man själv inte kan eller orkar ta tillvara på. Vi plockar nästan dagligen från korgar som står utställda i vårt område och främst på vår gata.

Men idag hade vår närmaste granne plockat ihop en stor påse med frukt från deras trädgård som hon gav till oss. Det var äpplen, plommon och päron. Jag blir så rörd och glad att få såna här spontana gåvor. Vi gick hem och jag startade genast att baka en härligt doftande äppelpaj.

Gluten kan ställa till det för många och det finns inga nackdelar med att ta bort gluten så mycket man kan ur sin kost, bara hälsofördelar. Socker får vi i oss i alldeles för stora mängder, så jag tar alla tillfällen där jag kan påverka att minska ned på socker. Faktum är att både socker, vitt mjöl och mjölk tros vara bidragande orsaker till en lång rad av våra vanliga folkhälsosjukdomar idag, så som astma, allergier, typ 1-diabetes, depression, fetma och mycket mer. Jag tycker att det finns all anledning att minska ned så mycket det går på dessa tre produkter.

Receptet är ett ganska klassiskt recept på smulpaj, men jag har ersatt det vita mjölet med ekologiskt bovetemjöl. Ibland gör jag den på ekologiskt stenmalet virvelmjöl av dinkel (detta) som innehåller gluten men som är en betydligt snällare variant än vitt vetemjöl. Sockret uteslöt jag bara, det räcker gott med det socker som finns naturligt i äpplena.

Denna paj är både glutenfri, sockerfri och mjölkfri. Dock serverar jag ofta med vispad ekologisk grädde med lite vaniljpulver i, en betydligt bättre variant än färdiga vaniljsåser som har extremt mycket tillsatser. En riktigt god vaniljsås som du gör själv, som är helt utan tillsatser och socker är DENNA


RECEPT ÄPPELPAJ (GLUTENFRI OCH UTAN SOCKER)

4-5 medelstora äpplen, skala och dela i klyftor.
2 teskedar ekologisk äkta kanel (ceylon) 
150 gram ekologiskt smör
2,5 dl ekologiska havregryn
2,5 dl ekologiskt bovetemjöl (ibland använder jag virvelmjöl, det innehåller gluten)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 225 grader. 
- Smält smöret. 
- Skala och dela äpplen i klyftor eller bitar. Blanda runt med kanel.
- Blanda havregryn och bovetemjöl och häll över det smälta smöret. 
- Smöra en rund pajform ca 25 cm i diameter. Lägg kaneläpplena i botten. Klicka ut smuldegen överst och pudra gärna med ytterligare lite kanel.
- Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera gärna med egen vaniljsås (DENNA) eller helt enkelt bara vispad grädde som vispats med en gnutta vaniljpulver.

Ät och njut!!!Vispad ekologisk grädde med lite äkta ekologiskt vaniljpulver passar utmärkt till denna glutenfria smulpaj. Eller varför inte testa DETTA recept på egen vaniljsås.

Här njuter jag av äppel- och kaneldoftande paj med en kopp ekologiskt Fairtrade kaffe, medan jag läser boken Det sötaste vi har - Om socker och växande kroppar, av Ann Fernholm. En bok som jag för övrigt mycket varmt kan rekommendera alla att läsa. När man får fakta om vad sockret gör med våra kroppar, och främst med barnens kroppar, så vill man inget annat än att dra ned på detta gift.  

Det är sista delen av september, men än kan man hitta blomster ute. Här har vår 3-åring plockat blommor till mig. Det är kärlek!!!


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.