Glutenfri och sockerfri smulpaj

Nu är verkligen äppelsäsongen igång och det dignar i äppelträden av mogna äpplen. Mycket går till spillo och tas inte tillvara. Det är lite speciellt med äppelsäsongen, för den ger så mycket äpplen och det är verkligen mycket under en ganska kort tid av året. Då gäller det att vara kreativ så att man kan ta tillvara på dessa underbara frukter.

Själva har vi en liten trädgård helt utan fruktträd, till min stora sorg. Men som ett stort plåster på såret så har vi generösa grannar på vår gata som mer än gärna delar med sig av vad deras fruktträd ger. Det är både charmigt och en sån fin gest att ställa ut en korg vid vägen att låta förbipasserande plocka av den frukt som man själv inte kan eller orkar ta tillvara på. Vi plockar nästan dagligen från korgar som står utställda i vårt område och främst på vår gata.

Men idag hade vår närmaste granne plockat ihop en stor påse med frukt från deras trädgård som hon gav till oss. Det var äpplen, plommon och päron. Jag blir så rörd och glad att få såna här spontana gåvor. Vi gick hem och jag startade genast att baka en härligt doftande äppelpaj.

En härlig påse fylld med färgstark frukt. Här snackar vi extremt närodlat och ekologiskt. 

Gluten kan ställa till det för många och det finns inga nackdelar med att ta bort gluten så mycket man kan ur sin kost, bara hälsofördelar. Socker får vi i oss i alldeles för stora mängder, så jag tar alla tillfällen där jag kan påverka att minska ned på socker. Faktum är att både socker, vitt mjöl och mjölk tros vara bidragande orsaker till en lång rad av våra vanliga folkhälsosjukdomar idag, så som astma, allergier, typ 1-diabetes, depression, fetma och mycket mer. Jag tycker att det finns all anledning att minska ned så mycket det går på dessa tre produkter.

Vitt mjöl ersatte jag med bovetemjöl. Sockret uteslöt jag bara, det räckte gott med det socker som fanns naturligt i äpplena.

Här kommer receptet på denna enkla paj, som är både glutenfri, sockerfri och mjölkfri (dock serverade jag vispad ekologisk grädde till):

RECEPT GLUTENFRI OCH SOCKERFRI SMULPAJ

4-5 medelstora äpplen, skala och dela i klyftor. Blanda med kanel i en skål.

100 gram ekologiskt smör, smält
1 1/2 dl ekologiska havregryn
1 1/2 dl ekologiskt bovetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smör. Blanda havregryn och bovetemjöl och häll över det smälta smöret. Smöra en rund pajform ca 25 cm i diameter. Lägg kaneläpplena i botten. Smula över smuldegen över.

Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera med vispad grädde som vispats med ca 1/2 tsk vaniljpulver.

Ät och njut!!!Vispad ekologisk grädde med lite äkta ekologiskt vaniljpulver passar utmärkt till denna glutenfria smulpaj. 
Här njuter jag av äppel- och kaneldoftande paj med en kopp ekologiskt Fairtrade kaffe, medan jag läser boken Det sötaste vi har - Om socker och växande kroppar, av Ann Fernholm. En bok som jag för övrigt mycket varmt kan rekommendera alla att läsa. När man får fakta om vad sockret gör med våra kroppar, och främst med barnens kroppar, så vill man inget annat än att dra ned på detta gift.  

Det är sista delen av september, men än kan man hitta blomster ute. Här har vår 3-åring plockat blommor till mig. Det är kärlek!!!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar