Farliga kemikalier i vår vardag

För en tid sedan skrev jag en artikel i tidningen Parenteser. Här kommer artikeln igen för er som inte läst den. Vill ni läsa hela tidningen så finns den nu tillgänglig för alla att läsa på parenteser.se. Där kan du även anmäla dig om du vill prenumerera på tidningen, så får du ett mail varje gång ett nytt nummer kommer ut. Prenumerationen är helt gratis. 

Imorgon startar serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG här på bloggen. 

________________________________________________


Farliga kemikalier i vår vardag.

Ni har säkert hört det. Larmrapporter om att vanliga vardagsprodukter som till exempel leksaker, våra kläder och möblerna i våra hem kan läcka kemikalier som är skadliga både för vår hälsa och för vår miljö. Vi vuxna påverkas mer än vi märker, men våra barn är de största förlorarna och är allra mest utsatta.

I alla produkter som vi omger oss med finns det kemikalier. Nya kemikalier kommer ständigt ut på marknaden, så ofta som var tredje sekund skapas en ny. Dessa testas inte och vi vet därför inte hur de påverkar vår hälsa och vår miljö utan det är när man börjar misstänka att de kan vara skadliga som man börjar undersöka dem. Kunskap saknas om mer än 90% av alla kemikalier som används och finns ute på marknaden. Plast är ett sådant material som man börjar förstå har många hälsorisker. Det är tillsatsämnena i plast som visat sig kunna vara skadliga.


Leksaker i mjukgjord plast - skippa dessa.


Varför är dessa kemikalier farliga?

- De kan påverka vårt DNA
- De kan påverka våra hormonsystem (hormonstörande ämnen).
- De kan vara reproduktionstoxiska (påverka vår chans att kunna skaffa barn)
- De kan ligga bakom många av våra stora folkhälsosjukdomar som bland annat allergier, cancer, fetma, diabetes, astma, autism och olika bokstavssjukdomar
- De är ofta väldigt stabila - persistenta
- De ansamlas i naturen - är bioackumulerade
- De kan påverka djur och växter negativt


Cocktaileffekten.

Tidigare trodde man att låga doser av olika kemikalier var okej. Numera vet man att även låga doser av hormonstörande ämnen i kombination med andra kemikalier kan ge stora effekter och bli mycket mer giftigt tillsammans än varje kemikalie för sig. Det kallas för cocktaileffekten. Vi får i oss en ständig och pågående mix av olika kemikalier dagligen. Dagens gränsvärden är satta ämne för ämne och säger inget om hur de påverkar oss när de blandas med andra kemikalier, vilket är den faktiska verkligheten för oss alla. Barn är extra utsatta för cocktaileffekten eftersom de fortfarande utvecklas.


Kemikalier finns överallt oss i vår vardag, bland annat i:

- Maten vi äter och dess förpackningar
- Leksaker
- Köksredskap
- Kläder och skor
- Hygienprodukter / skönhetsprodukter (schampo, balsam, hudkrämer, kosmetika mm)
- Städprodukter
- Plastgolv och våtrumstapeter
- Byggmaterial och målarfärger
- Möbler och textilier
- Väskor och smycken


Barnen är de mest utsatta.

- De är fortfarande under utveckling och därför mycket mer mottagliga för t ex hormonstörande kemikalier.
- De rör sig mer nära golvet, och dammet, där kemikalier ansamlas.
- De suger och biter på saker för att upptäcka och får kemikalierna direkt in i sina kroppar.
- De har mycket mindre kroppsmassa än vuxna, det vill säga får en mycket högre belastning vid samma exponering som vuxna.


På kosmetika och hygienprodukter krävs innehållsförteckning. Samma sak gäller för livsmedel. Men de flesta av de varor vi omger oss med har man ingen skyldighet att deklarera vad de är gjorda av, t ex leksaker, kläder och möbler mm.


Vad kan man göra?

Med relativt enkla medel kan man anpassa sin vardag så att man undviker att barnen utsätts för de kemikalierna som släpper från vissa produkter och kan gå över till barnet. Det behöver inte vara svårt och det behöver inte heller kosta mycket pengar.

På min blogg kommer jag att guida dig att i 7 steg för att giftminimera runt barnen men även runt oss vuxna. Du får tips och råd för att skapa de trygga miljöer som våra barn har rätt till. Jag utgår bland annat från de råd och tips som Naturskyddsföreningen ger angående Operation Giftfri Förskola. Vill du läsa på mer själv så har de samlat all matnyttig information här: www.naturskyddsforeningen.se/giftfriforskola.   Barnen är vår framtid och de har inte valt att vara med i detta gigantiska kemikalie-experiment där deras hälsa och vår miljö står som förlorare.

Föräldrar och personal på våra förskolor, nu är det dags att göra något åt saken och gå till handling.



Helt giftfria dockor i ekologiska material - ett exempel på bra leksaker ur giftsynpunkt.



Serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG startar här på bloggen imorgon fredag. Under 7 veckor kommer jag att ge tips och råd kring hur man kan dra ned på de skadliga kemikalierna runt främst våra barn, men även oss vuxna. Först ut är lekrummet. Varje kommande fredag presenteras ett nytt område.

1. Lekrummet (8 maj)
2. Köket (15 maj)
3. Maten (22 maj)
4. Bland kläder och tvätt (29 maj)
5. Badrummet (5 juni)
6. Sovrummet (12 juni)
7. Utflykten (19 juni)




Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.