Alla tallrikar byts ut!

I onsdags fick jag e-post från våra barns förskolechef med mycket glädjande nyheter. Hon berättade att nu är det klart att nya tallrikar till alla förskolor och skolor i hela Örebro kommun nu är beställda och de nuvarande tallrikarna i plast kommer att bytas ut mot giftfria i vitt glas.

Att barnen fram tills nu ätit på plasttallrikar var något som jag inte hade förstått förrän för bara någon månad sedan. Jag hade missuppfattat och trodde att barnen åt på tallrikar av porslin. Men så var alltså inte fallet. När detta blev klart så ställde jag på vår förskolechef att dessa behövde ersättas och det omgående.

Nu är dock tallrikarna i plast snart ett minne blott och ingen är gladare än jag att denna stora beställning är gjord och bytet snart kommer att bli av. De kommer att ha tallrikar i vitt glas som ser ut som porslin.

Jag gläds åt detta stora steg men fortsätter kampen tills alla förskolor tagit alla de nödvändiga steg för att göra Örebro kommuns förskolor till trygga, säkra och giftminimerade platser där barnen kan växa utan hot av deras framtida hälsa pga hormonstörande ämnen mm.

Vill du läsa mer om min resa att påverka så att Örebro kommuns förskolor blir giftfria kan du läsa om det här.

Bilden är lånad. 


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

9 kommentarer:

 1. Congratulations, Sara. what a big step and a successful one. you are lucky that the children go to such a progressive open-minded school and director. Bravo!

  SvaraRadera
 2. Hej! Varifrån har förskolan köpt in dessa tallrikar. Vet du det?
  Tacksam för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nej, jag vet tyvärr inte vilken leverantör de hade. Men alla tallrikar i glas, porslin eller rostfritt stål är ett bra alternativ då dessa material inte läcker skadliga kemikalier (förutsatt att de inte är laserade med något men det är inte vanligt). Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Vår skola har melamin. Rektorn hävdar att ingen skola har porslin för det blir en arbetsmiljöfråga pga ljudnivån. Vet du var jag kan läsa mer?
  Tack för bra blogg som jag just hittat till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne! Ursäkta mitt sena svar. Melamin är plast och till och med en av de som räknas som sämre när det gäller att de läcker skadliga kemikalier. De flesta skolor och förskolor har eller håller på att byta ut plasttallrikar, plastmuggar och tillbringare i plast till glas, porslin eller rostfritt stål då dessa tre material är säkra och läcker inte skadliga kemikalier. Jag får ofta höra att det ger mer buller, samt att porslin är tyngre för kökspersonalen att hantera än plast, men tyvärr så väger detta argument inte tillräckligt tungt, då de hormonstörande ämnen som läcker från plast när den kommer i kontakt med värme kan allvarligt skada barnens hälsa och framtida hälsa. Här kan du läsa mer, titta på sidan 11 i dokumentet och hänvisa gärna till detta till rektorn. http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Rapport_Giftfri_forskola_foraldrar_forskolor.pdf. Stå på dig och lycka till! Hör av dig om du har fler frågor. Jag har varit på en kortare semestertripp varför mitt svar dröjde några extra dagar. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Klart arbetsmiljön - såväl kökets samt personal på avdelningen och barnen, väger tungt. Ja, till och med större än dina foliéhattsåsikter. Säg det till den som sliter ut axlar, säg det till den som får tinnitus. "Då får man göra åtgärder!" ja men det är ändå tallrikar som ska flyttas från A till B, hundratals om dagen i hundratals månader i ett liv. Det är farligare att ta ett andetag i Stockholm än att äta på plasttallrikar.
  Dina länkar till politiserade "folkrörelser" och lobby-organisationer hjälper inte heller, såna tror bara dom vill bli vilseledda av meningar som alltid innehåller "kan göra, har visats, studier påvisar" osv.
  Jag är miljövän men det okritiska tänkandet inom miljörörelsen förgiftar(..) "saken".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är du så arg? Varför väljer du att vara anonym? Jag menar inte på något sätt att förringa problem som kökspersonal har i form av tunga lyft och buller. Detta måste självklart också ta i beaktande. Men barnens hälsa menar jag är ÄNNU viktigare. Jag tror dock att båda sidor går att ta i hänsyn och man kan hitta bra lösningar. De tallrikar som man valt i min kommun är lätta och fungerar jättebra enligt den kökspersonal som jag pratat med. Det är synd att du tycker det jag skriver är "hitte på", men jag väljer att gå på försiktighetsprincipen när det gäller främmande kemikalier. Jag skulle aldrig få för mig att äta en okänd svamp i skogen utan att säkert veta att den var giftfri, och detsamma gäller främmande ämnen som våra barn utsätts för. Bättre skydda för mycket än för lite. Min önskan är att de ska skyddas från dessa ämnen så mycket man bara kan. Det finns mycket forskning på detta och är en av anledningarna till att Frankrike totalförbjöd Bisfenol A från och med årsskiftet 2015/2016. Bisfenol A är bevisat hormonstörande, det rådet inga tvivel om det, och detta ämne finns bland annat i plasttallrikar av polykarbonat som är vanligaste plastsorten på plasttallrikar och muggar. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.