Operation giftminimerad förskola

Sedan i höstas har jag jobbat för att få till stånd en handlingsplan för att giftminimera på våra barns förskola. Det hela började med att jag blev uppmärksam över hur mycket på förskolan som inte var lämpligt för barnen med tanke på gifter och kemikalier. Jag började redan för drygt ett år sedan prata med personalen på de avdelningar där mina barn då gick. Jag läste på och försökte lära mig så mycket jag kunde och insåg bara mer och mer att Sveriges förskolor är ett av de ställen som är MEST farligt ur giftsynpunkt, mycket tack vare alla plastleksaker men också vilomadrasser som ofta är i skumgummi med både flamskyddsmedel och överdrag av PVC-plast. På många förskolor används även så kallad lek-elektronik där man använder gamla mobiltelefoner, tangentbord, kameror och annan elektronik för barnen att leka med. Detta är högst olämpligt med tanke på att prylar som inte är tänkt att vara leksaker inte har samma hårda krav på sig och innehåller ofta mycket höga halter av både ftalater, bromerade flamskyddsmedel och även tungmetallen bly.

Det är så sorgligt att inse att det är där barnen befinner sig, de som är allra känsligast för ftalater, bisfenoler och andra hormonstörande medel mm, det är där som dessa ämnen finns allra mest. I hemmen är det i barnkammaren som det är allra störst koncentration av gifter i dammet. Det är till och med mindre gifter i garaget där vi förvarar våra målarburkar och andra starka kemikalier. Det är tack vare att de är förslutna i burkar medan de gifter som läcker från leksaker och elektronik mm ligger öppet och läcker sina gifter ut i dammet i barnrummet, som sedan andas in av de oskyldiga barnen.



I början av juni förra året kom rapporten ut från Naturskyddsföreningen: Operation Giftfri Förskola. Några dagar senare kontaktade jag mina barns förskolechef. Jag skickade även rapporten till henne.

Tidigt förra hösten fick jag kontakt med den person på Naturskyddsföreningen som jobbar med de här frågorna. Jag fick då veta att de inte kan komma och hålla ett seminarium för en enskild förskola utan jag behöver se till att de ledande politikerna i kommunen, upphandlingsansvariga, mat-ansvariga, någon från miljö- och hälsoskydd inom kommunen samt alla förskolechefer även kommer på seminariet. Det här taggade mig bara ännu mer. Nu handlade det helt plötsligt inte bara om att giftbanta vår förskola utan alla förskolor i hela Örebro Kommun.

Förskolechefen på mina barns förskola var positivt inställd och vi har fått en fin kontakt och i januari när alla pedagogerna på förskolan hade utbildningsdag så togs de här frågorna upp. Jag har även omarbetat det dokument som Naturskyddsföreningen gett ut om 13 första punkter som man som förskola kan börja jobba med för att giftsanera på förskolan för att se vilka av punkterna som berör förskolepersonalen och vilka som riktar sig till kökspersonalen på förskolan. "Checklistan - 13 enkla åtgärder som giftbantar förskolan" finns att ladda ned här på Naturskyddsföreningens hemsida. Det är en inventeringsmanual som man kan använda för att se vad som behöver göras på förskolan för att giftbanta. Mycket handlar också om köket i förskolan. Att maten är ekologisk i så stor utsträckning som det går, att inte teflon-pannor används och att man inte ger barnen mat från konservburkar som kan läcka bisfenol A. Andra saker som är viktiga att tänka på är att inte värma mat i plastkärl, eller servera maten på plasttallrikar och i plastglas samt att inte använda handskar som är gjorda av vinyl utan istället välja de som är gjorda av nitril när handskar behövs. Detta gäller förstås även för förskolepersonalen vid blöjbyte på barnen.

Nästa steg blev att kontakta den dåvarande ordföranden för skolnämnd Sydost i Örebro, Anders Hagsten. Med darrande röst ringde jag upp honom och förklarade varför detta är så viktigt. Det var precis innan valet och jag fick veta att han skulle avgå. Men även han mycket positivt inställd och lovade att förmedla kontakt till den nya ordföranden Marie Magnusson som skulle efterträda honom i den nya organisationen efter valet, i förskolenämnden. Under julhelgen fick jag kontakt med henne och vi kom fram till att ett seminarium med alla berörda skulle kunna ske i mars eller april.

Det var svårt att få till stånd ett datum och idag kontaktade jag en annan person som jag hört ska ha gjort en kartläggning på förskolorna i nordost i Örebro, Markus Eklund. Han hade kontakt med både ordföranden och den person som är ansvarig över alla förskolechefer och nu hoppas jag att vi kan få till stånd att seminariet blir av.



Här är några korta tips på hur man kan börja giftsanera på förskolan (och hemma med för den delen) där jag utgått från dokumentet "Checklista - 13 enkla åtgärder som som giftbantar förskolan":

- Gallra bland plastleksakerna. Särskilt mjuk plast (mjukare än lego) innehåller mjukgörare, så kallade ftalater som lätt släpper från leksaken och hamnar på barnens händer eller i dammet i rummet där de finns och sedan andas in av barnen. Ftalater är hormonstörande och kan bland annat påverka framtida chanser att kunna skaffa barn. Rensa bort mjuk plast som bollar, dockor, badankor och ersätt med leksaker i naturgummi eller andra naturmaterial. Fina giftfria dockor är till exempel waldorfdockorna och de finns även att köpa helt ekologiska från stoppning ut till kläder och hår. Badankor finns att köpa helt giftfria i naturgummi. Bollar finns också i andra material än plast. Om det är svårt att hitta alternativ till plastleksaker så är det bäst att köpa plastleksaker som är tillverkade efter 2013 då kemikalie-lagstiftningen skärptes ganska hårt, och då är det bästa att köpa dem som är tillverkade inom Europa.

- Nobba lek-elektronik. På många förskolor används gamla elektronikprylar som leksaker åt barnen, till exempel uttjänta mobiltelefoner, tangentbord och kameror. Dessa är högst olämpliga för barn att leka med då de inte är tillverkade för att vara leksaker och därför inte har samma hårda lagstiftning och ofta innehåller betydligt högre halter av farliga ämnen, så som ftalater, bromerade flamskyddsmedel och många gånger även tungmetallen bly.

- Tvätta all nyinköpt textil, som gosedjur, kuddar, filtar och gardiner (gäller förstås också alla nyinköpta kläder hemma). Det är galet hur mycket kemikalier som används vid tillverkningen av kläder och textilier och genom att tvätta så försvinner det värsta. Ju fler gånger de tvättats desto bättre. Till alla föräldrar: Välj att köpa begagnade barnkläder på loppis istället för att köpa nytt så blir det inte bara mycket billigare för plånboken utan framförallt mycket mindre kemikalier som finns kvar i kläderna.

- Byt blöja på skötbädd som inte är gjord av skumgummi och med överdrag av PVC. Detta gäller förstås även de madrasser som används vid vilan på förskolan. Skumgummi är ofta behandlad med bromerade flamskyddsmedel och detta pyser ut varje gång som madrassen trycks ihop. Numera är bromerade flamskyddsmedel förbjudna men på de flesta förskolor så har madrasserna några år på nacken och innehåller detta. Dessutom så är det mycket tveksamt om det man ersatt flamskyddsmedel med idag är något bättre, eller om det bara handlar om att man inte forskat tillräckligt på dessa nya ämnen än. Överdrag av PVC (vinyl) är som sagt en av de värsta plastsorterna och innehåller höga mängder ftalater som är hormonstörande.

- Städa ofta och när barnen inte är på förskolan. Mycket av de giftiga kemikalier som finns i bland annat leksakerna släpper och går över i dammet. Genom att våttorka ofta så hamnar inte dammet på barnens händer eller andas in när de leker på golvet. Det är också viktigt att barnen inte är där vid städningen då mycket av dammet då virvlar runt i luften. Ett snabbt korsdrag när man städar är också riktigt bra.

- Heja på handtvätt. Damm fastnar på barnens händer och ftalater släpper när barnen leker med plastleksaker. Genom att tvätta händerna ofta så sköljs det bort. Barn stoppar även sina händer ofta i munnen och genom att tvätta sina händer ofta så är det ett enkelt och effektivt sätt att minska på till exempel flamskyddsmedel i kroppen visar flera studier.

- Använd parfymfria produkter. Barn bör undvika parfymerade produkter eftersom det är starkt allergiframkallande. Miljömärkta och parfymfria tvålar och städprodukter är bäst.


I köket:

- Maxa ekomaten. Ju mer ekologisk mat barnen får desto bättre. Extra viktigt när det gäller frukt och grönsaker då det på icke ekologisk frukt och grönt ofta finns rester av bekämpningsmedel kvar.

- Servera inte mat som förpackats i konservburkar. Insidan av konservburkarna har en beläggning som innehåller bisfenol A, det ämne som numera är förbjudet i nappflaskor. BPA är hormonstörande. Mat från kartongförpackningar är ett bättre val.

- Mat och plast hör inte ihop! När plast blir varm släpper de skadliga ämnena ännu lättare och läcker över i maten. Förvara inte heller maten i plastförpackningar. Glas och rostfritt stål är bättre giftfria alternativ. Stekpannor / bakformar / gratängformar med en så kallad nonstick-beläggning (teflon) ska undvikas då de innehåller perfluorerade ämnen som är persistenta (långlivade). När de släpper från stekpannan så ansamlas de i vår kropp och blir kvar där tills vi dör. Sedan tas de upp av naturen som inte heller kan ta hand om dem, och går över till mikroorgansimer, som äts av fiskar som sedan äts av oss människor. Stek i gjutjärn eller rostfritt stål istället. Även stekspadar i plast innehåller ftalater så byt ut dessa snarast mot rostfritt eller trä istället. Servera heller inte mat på plasttallrikar eller i plastmuggar.

- Undvik handskar av vinyl. När handskar behöver användas vid matlagningen så se till att de inte är gjorda av vinyl (ett annat ord för PVC). De innehåller oerhört höga halter av hormonstörande ämnen. Så mycket som 50% av vikten kan bestå av ftalater. När dessa används vid matlagning förs de över till maten som barnen sen äter (och förstås även personalen som har handskarna på sig). Handskar av nitril ses som ett bättre alternativ. Detta gäller förstås även när handskar används vid blöjbyte på barnen. Bort med vinyl och byt mot nitril.

_____________________________________________________


Uppdatering 17 mars 2015:

Efter lång tid och mycket arbete är det nu sedan en tid klart att seminariet med Cecilia Hedfors från Naturskyddsföreningen blir av i Örebro i slutet av april. Alla förskolechefer och politiker i kommunen är inbjudna liksom upphandlingsansvariga och ansvariga för kosten i Örebros förskolor.

Har du barn i Örebro? Eller barnbarn? Ställ på ditt barn/barnbarns förskolechef och se till att de går på detta. Skicka iväg ett mail eller ring och se till att de anmäler sig. Tillhör ni en privat förskola så hör av er till mig så ska jag försöka ordna med en inbjudan även till er förskolechef.

Jag kommer att finnas där och har nu ordnat så att seminariet även kommer att filmas. På så sätt kan även pedagogerna ta del av innehållet. Det är jätteviktigt tycker jag eftersom det är dem som jobbar i själva verksamheten som behöver få mer kunskap om detta.

Ju fler som får kunskap om detta desto bättre. Så även här går det jättebra att höra av sig till mig om man vill låna filmen sen och titta på.

Efter seminariet hoppas jag att alla förskolor i Örebro kommun kommer igång direkt med inventering på alla avdelningar, och tar bort / byter ut de produkter som misstänkts vara skadliga för barnens hälsa på grund av läckande kemikalier. Det är viktigt att följa upp och ha återkoppling efter en tid för att se att arbetet kommer igång.

Vill ni läsa mer om min resa för att göra Örebro Kommuns förskolor giftminimerade så kan ni läsa mer om det här (inlägg från 1 oktober förra året).

________________________________________________

INBJUDAN 22 april kl 10-12

Det är numera välkänt att vanliga vardagsprodukter kan släppa ifrån sig farliga kemikalier så som hormonstörande ämnen till inomhusmiljön.
Hur ser det ut på våra förskolor? Med projektet Operation giftfri förskola har Naturskyddsföreningen undersökt hur det ser ut på våra svenska förskolor. Vilka skadliga kemikalier finns där? Och i vilken omfattning utsätts barn och personal? Och vad kan man rent praktiskt göra för att giftminimera?

Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, från Naturskyddsföreningen kommer och håller seminarium om vikten med giftfria förskolor. Hon ger bakgrund till problematiken, en bild av hur det ofta ser ut på dagens förskolor om man inte beaktat de här frågorna, och kommer med praktiska råd och tips kring vad man kan göra för att giftminimera.
___________________________________________________________



Uppdatering 18 mars 2015:

Idag fick jag besked från vår förskolechef att alla tallrikar som används i matsalarna på alla Örebro kommuns förskolor och grundskolor som fram tills nu varit av plast kommer att bytas ut mot tallrikar som ser ut som porslin men som är gjorda av vitt glas. Jag blev så glad ända in i hjärtat för detta viktiga steg i rätt riktning!


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

9 kommentarer:

  1. Härligt! Vilket fantastiskt jobb du gör! :D

    SvaraRadera
  2. Tack, Linnea. Det är häftigt att inse att man som privatperson kan påverka väldigt mycket bara man ger sig den på det. Mvh /Sara

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Får jag fråga vilken förskola dina barn går på?
    Min familj kommer flytta till Örebro i sommar och jag letar nu febrilt efter förskola till vår 4-åring. Det börjar bli hög tid att söka om hon ska börja i augusti.
    Jag har läst en del om Varberga intraprenad och tycker de verkar ha ett bra pedagogiskt tänk och bra kost.
    Vi kommer inte bo i det området men för oss gör det inte så mycket om vi får åka en bit och lämna, vi är vana vid det.
    Det som är viktigast är att förskolan har ett giftminimerande tänk och även bra och hemlagad mat, små barngrupper är ju också ett plus men viktigast är hur de hanterar grupperna om de blir stora.
    Har du några tips på förskolor att titta närmare på?
    Den info som går att hitta på kommunens hemsida är lite väl allmän tycker jag och jag.
    Tack på förhand!

    Mvh Stina

    SvaraRadera
  4. och jag saknar egna hemsidor (skulle det står sist) :)

    SvaraRadera
  5. Hej Stina. Jag har tyvärr inte koll på vilka förskolor i Örebro som skulle vara bättre eller sämre när det gäller giftminimering. Mitt tips till dig är att besöka några förskolor och göra en egen bedömning om de uppfyller det som du tycker är viktigt. När det gäller Operation Giftfri Förskola så kommer alla förskolor i kommunen att göra denna satsning om jag förstått det rätt, men sen blir det ju säkert så att de som är mer drivande i frågan kommer längre i detta än de som inte är så insatta / intresserade. Lycka till och hoppas att du hittar en förskola som passar för er 4-åring. Jag skulle nog ändå välja en förskola nära där ni bor eftersom det då blir naturligt att barnet fortsätter på skola där och det blir smidigare med kompisar mm när de bor i samma område. Men det är bara mina egna synpunkter och alla väljer ju olika vad som är viktigt. Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera
  6. Tack för ditt svar!
    De förskolor som ligger i direkt närhet till området där vi ska bo känns inget vidare, därför har jag börjat titta i andra områden och justa intraprenaden i Varberga verkar bra. Men det är svårt när det är en helt ny stad som jag inte alls känner till eller hittar i. I slutändan får vi gå på magkänsla då vi tyvärr inte har möjlighet att åka runt och titta på olika förskolor eftersom vi bor i en annan stad nu.
    Jag halkade in på din blogg av en slump när jag googlade "giftfri förskola i Örebro" och jag kommer definitivt kika in igen :)

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Är Hagvidson i Marieberg inbjudna?
    Är en privat förskola
    Hälsn. Maria

    SvaraRadera
  8. Hej Maria. Nej, det är endast förskolechefer på de kommunala förskolorna som bjudits in, samt ett fåtal privata som hört av sig till mig innan och bett att få en inbjudan. Men filmen av seminariet går ju självklart jättebra att visa även på privata förskolor. Mvh / Sara

    SvaraRadera
  9. Hej Maria. Nej, det är endast förskolechefer på de kommunala förskolorna som bjudits in, samt ett fåtal privata som hört av sig till mig innan och bett att få en inbjudan. Men filmen av seminariet går ju självklart jättebra att visa även på privata förskolor. Mvh / Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.