Chili con quinoa

Här kommer en vegetarisk variant av originalet chili con carne. Om man serverar det med ekologiska tortillachips till blir detta en god variant av fredagstacos. Ett stort plus är att du lagar denna goda gryta som innehåller så mycket härliga smaker på endast en halvtimme. Passar perfekt en fredagseftermiddag när man är extra trött efter en arbetsvecka.RECEPT CHILI CON QUINOA

2 dl ekologisk quinoa
2 msk ekologisk kallpressad kokosolja
1 ekologisk gul lök
3 ekologiska vitlöksklyftor
2 tsk ekologisk spiskummin
1 tsk ekologisk gurkmeja
2 tsk ekologisk kakao
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk malen koriander
lite cayennepeppar
5 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
2 tetror ekologiska krossade tomater
3 msk ekologisk tomatpuré
1 förpackning ekologiska blandade bönor (ca 380 gram)
1/2 tsk oraffinerat havssalt

- Bryn löken tills den mjuknar i kokosoljan på medelhög värme (den ska inte få färg). Häll över kryddorna (spiskummin, gurkmeja, kakao, paprikapulver, malen korianter och lite cayennepeppar). Lägg i fint hackad vitlök och stek några minuter.

- Häll i vattnet, buljongtärning, krossade tomater, tomatpuré, quinoa (som du sköljt i kokhett vatten i tät sil innan). Låt puttra under lock i 20 minuter.

- Tillsätt bönorna och salt och koka 2-5 minuter till.

Servera med en klick ekologisk turkisk yoghurt. Det är även gott att ha tortillachips att dippa till.

Till allt serverar du en god sallad.

Receptet räcker till 4-6 personer och tar totalt 30 minuter att laga.Kemikalie-bantartips: 

Stek i gjutjärnsgryta så får du dessutom ett extra järntillskott från själva pannan. Undvik att använda teflon eller andra non-stick-belagda pannor då de innehåller så kallade perfluorerade ämnen som är skadliga både för kroppen och för vår miljö då de är persistenta och inte kan brytas ned.

Använd alltid stekspade av rostfritt stål eller trä och aldrig en i plast. Mat och plast hör inte ihop då de skadliga hormonstörande ämnena släpper lättare då plasten blir varm. Det gäller alltså i högsta grad stekspaden som utsätts för mycket höga temperaturer.

Använd så mycket ekologiska råvaror du kan så slipper du rester av bekämpningsmedel.

Servera gärna med en tillbringare rumstempererat vatten med några skivor ekologisk citron i. Läskande och törstsläckande och helt fritt från socker som vi annars lätt får alldeles för mycket av.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.