Plastbantat och giftminimerat bad för barnen

Min målsättning för julen var att byta ut och ersätta plasten som barnen omges av när de badar hemma mot giftfriare alternativ. Två saker stod på agendan:

- Duschdraperiet gjort av PVC. Detta är en riktigt stor bov när det gäller hormonstörande mjukgörande ftalater. Ftalater tillsätts i PVC-plast och just duschdraperier av PVC innehåller en otroligt hög andel ftalater. Dessa släpper lätt och hamnar på våra händer / vår kropp i samband med att man tar i draperiet. När draperiet blir dammigt släpper ftalaterna över till dammet som vi sedan andas in. Vissa duschdraperier är gjorda av nylon eller polyester som på ett sätt anses som bättre alternativ, men där kan istället så kallade perfluorerade ämnen gömma sig för att göra tyget vattenavvisande. Så bäst är att byta ut mot ett i bomull.

För oss har det funkat ypperligt med bomull eftersom vårt duschdraperi knappt brukar bli blött vid dusch och bad och att fuktiga handdukar mm snabbt brukar torka efter att de blivit blöta. Har man ett badrum där det är mycket fukt och där draperiet blir genomblött vid dusch så funkar kanske inte bomull så bra eftersom det då lätt kan mögla. Jag har hört att många rekommenderar ett duschdraperi från Gudrun Sjödén som är gjort av tätt vävd ekologisk bomull som har en vattenavvisande yta. Här kan du läsa om det.

- Badleksakerna. Det andra var barnens badleksaker som alla var av mjukgjord plast. Där låg fokus att byta ut till leksaker som var bättre alternativ att leka med som inte var gjorda av plast. Just i badet blir barnen extra utsatta, eftersom de mjukgörande ftalaterna släpper i vattnet som sedan barnens hela nakna kropp kan ta upp.

Duschdraperiet i plast byttes ut mot en vanlig vit gardin i 100% bomull, inhandlad på Ikea för 249 kronor. Tyvärr inte ekologisk bomull. Därför var det extra viktigt att först tvätta gardinen/draperiet innan jag hängde upp den.

Giftfria badleksaker från Lapland Eco Store:
- Badbåtar 119 kronor.
- Badankor, 30-59 kronor.
- Vattenkanna, 175 kronor.

I badvattnet häller vi i en kapsyl ekologisk sesamolja som gör huden mjuk och skyddar mot det annars uttorkande vattnet.

Halkskydd i form av en badkarsmatta. Denna badkarsmatta från Ikea i naturgummi ska vara giftfri både enligt boken "Den onda badankan" (sid 98) och "Handla rätt för en giftfri barndom" (sid.74). Halkmattan finns på Ikea och går även att få som en grön krokodil eller en blå blomma. Den kostar 59 kronor (39 kronor om du är IKEAFamily-medlem).

Barnen badar högst en gång i veckan förutom sommartid då det blir oftare. Håret tvättas med antingen Liggetts schampotvål eller aleppotvål.  

Även duschslangen är allt som oftast gjord av PVC. Jag hittade denna som verkar vara PVC-fri. Men frågan är vad den är gjord av istället. Detta får jag undersöka vidare. Tills dess så ser vi till att vattenslangen inte ligger i badet när barnen badar.

En annan stor giftkälla i många badrum är plastgolv och plastväggar. PVC-golv är det första jag skulle byta ut om detta fanns i vårt badrum och det är också vad Naturskyddsföreningen rekommenderar. Men vi hade tur när vi flyttade till huset vi bor i att badrummen är inredda med kakel och klinkers.

För dem som inte har badkar så är ju även en badbalja oftast gjord av plast. Min rekommendation är att leta efter andra alternativ än badbaljor gjorda av plast. Här är ett tips på en giftfri och ekologisk badbalja från GoodForKids. Denna finns även att köpa på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro.

_______________________________________________________________

Uppdatering 22 januari:

Jag mailade Gudrun Sjöden om deras duschdraperi, då det står att det är vattenavvisande och jag undrade om det innehöll perfluorerade ämnen. Så här skrev jag:

Hej. Jag har en fråga gällande ert duschdraperi. Det står att den ekologiska bomullen har en vattenavvisande yta. Jag undrar vad denna yta består av? Finns det perfluorerande ämnen i tyget, eller vad är det som gör tyget vattenavvisande? Tacksam för snabbt svar. Mvh /Sara

Här är deras svar:

Hej Sara

Tack för ditt mejl

Ja, det vore önskvärt att få veta exakta kemikalier i denna beläggning och kunna 
ge er den informationen men tyvärr har vi inte lyckats få fram receptet från leverantören. 
Duschdraperiet är behandlat med en vattenavvisande beläggning som tillverkas av ett miljömedvetet japanskt företag. Företaget följer produkten REACH. 
Vi arbetar förstås kontinuerligt med att hitta så miljövänliga alternativ som möjligt, 
utvecklingen går snabbt framåt och hade vi köpt in och producerat denna vara idag, 
hade vi valt ett ännu mer miljövänligt alternativ.

Den ekologiska bomullen är certifierad enligt GOTS. 
All vår ekobomull är certifierad, dock brukar vi inte skriva ut 
all information på varje produkt i katalogen och på vår hemsida, 
när det gäller hemmaprodukter, men överväger nu att göra det framöver.

Ha en trevlig helg

Med vänliga hälsningar

Zandra, Kundtjänst


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Är verkligen badkarsmattan i naturgummi? Enligt Ikeas hemsida är det gummi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Den var i naturgummi tidigare i alla fall. Ring gärna deras kundtjänst och kolla och återkom gärna till mig. Jag fick tipset om att den skulle vara okej från boken "Badskumt" av Katarina Johansson så jag tror att den är okej ur giftsynpunkt. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.