Fredags-pannkakor

Det har blivit lite av en tradition här hemma att göra pannkakor på fredagar. Som för att fira att helgen är här och göra det lite extra festligt efter en lång och ofta ganska tuff vecka.

Här kommer receptet om någon vill prova:

RECEPT FREDAGSPANNKAKOR

2 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ekologiskt grahamsmjöl
1 tsk salt
1 krm bakpulver
2 rivna ekologiska morötter (på finaste riven)
6 dl ekologisk mjölk
3 ekologiska ägg

Blanda vetemjöl och grahamsmjöl i en stor bunke. Tillsätt bakpulver och salt och blanda väl. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Rör i resten av mjölken, äggen och morötterna. Låt gärna smeten svälla i 30 minuter i kylskåpet innan du börjar grädda.

Servera med vispad ekologisk grädde och hallon och blåbär. Ät och njut!

Kan det bli en bättre start på helgen?!

Plastbantar-tips:

Använd en bunke i rostfritt stål istället för plast. Rostfritt är tåligt och håller i evigheter. Plast släpper ifrån sig gifter.

Stek i stekpanna i gjutjärn. För pannkakor är det bra att använda en stekpanna med låga kanter så det går lättare att vända pannkakorna. Undvik all form av teflonpannor eller annan non-stick-beläggning då dessa innehåller perfluorerade ämnen som varken kan brytas ned i miljön eller i våra kroppar där dessa ämnen så småningom hamnar då teflonet börjar släppa och ytan blir repig. Jag älskar våra gjutjärnspannor och ett annat stort plus med dem är att de avger järn som är bra för oss att få i oss.

Tänk på att även vispar och stekspadar bör bytas ut mot plastfria alternativ, som rostfritt stål eller trä. När man steker pannkakor funkar en stekspade i rostfritt bäst då de behöver vara tunna för att kunna vända pannkakorna smidigt. Jag använder denna från Ikea som jag verkligen gillar. På Ikea finns även fina vispar i rostfritt, både så kallade ballongvispar och den gamla traditionella varianten.

Denna stekspade är min favorit och den finns på Ikea för 29 kronor. Gjord i rostfritt stål och håller därmed hur länge som helst. Dina barn och barnbarn kan ärva den efter dig. 
Egenplockade blåbär i höstas. 


Denna årstid använder jag frysta ekologiska blåbär och hallon (eller egenplockade om vi har kvar). Se till att de hunnit tina ordentligt och är rumsvarma när de sedan serveras till pannkakorna.

Jag har både plättlägg för små-pannkakor och en stor gjutjärnspanna för att göra stora pannkakor. Båda används flitigt. 


Snart kommer fler inlägg om hur man kan plastbanta och kemikaliebanta hemma. Håll ut.

Trevlig helg på er alla!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.