Lekland.

I mellandagarna var vi till ett av stadens så kallade Lekland. Det är ett ställe som jag alltid försökt undvika. Jag gillar inte den höga ljudnivån och alla intryck, det blir för intensivt för mig. Det är helt enkelt för livat och hysteriskt. Men barnen älskar det och vi hade lovat vår äldsta att vi skulle göra en familjeutflykt under jullovet.

Väl där insåg jag att den här typen av lekland inte bara är maxade med alltför mycket intryck på för liten yta, utan att de även svämmar över av många av de allra värsta kemikalierna som inte alls är lämpade för barn. Hela stället fullkomligt bolmade av billig PVC-plast. Jag tror inte att de som jobbar på de här ställena inser vad det tvingas att andas in under sina arbetspass. Hormonstörande ftalater överallt. Här kommer ett axplock av vad jag såg. Jag vill absolut inte hänga ut något enskilt ställe, men kan konstatera efter att ha besökt tre olika varianter av dessa lekland i två olika städer att de alla är uppbyggda på samma sätt. Billig plast överallt.

Glänsande PVC-golv. Riktigt mjuk plastmatta, den värsta sorten.

Mera plast.

Jag trodde inte mina ögon när jag dessutom fick se att de lagt in gamla bildäck. Bildäck är inte något som barn ska leka med överhuvudtaget på grund av att de innehåller det starkt giftiga PAH. Man kan dock ändå fortfarande hitta dem på de flesta lekplater och ute på förskolornas och skolornas gårdar i form av gungor och hinderbanor. De är direkt olämpliga där men där är de åtminstone placerade utomhus och de värsta ångorna av PAH försvinner med luften. Men att ha dem inomhus, det var för mig en nyhet. Det är tydligt att de som inrett inte har en aning om vad dessa bildäck innehåller, för att annars låta barn leka med dessa vore sadistiskt.

Hopptält, i plast förstås.

Ett bollhav... av mjuk PVC-plast. Det skulle vara intressant att mäta halten av ftalater i det lilla trånga utrymmet där barnen trängdes för att dyka bland dessa bollar. Det vände sig i min mage men jag höll god min för mina barns skull. 

Rutchkanor, små hus och andra figurer att leka med. Allt i plast. 


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hej! Nu var det länge sen du skrev detta inlägg. Men jag var på ett lakland i dag och det luktade så mycket plast där inne i plastparadiset! Trodde att vi kommit längre, finns det inga gränser för lekland?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man skulle ju tycka det. Tyvärr så är rådande lagstiftning inte tillräckligt stark. I små mängder luktar inte plasten så mycket men på ett lekland där det är såna kopiösa mängder plast så blir det väldigt tydligt. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.