Våra gamla fönster

Vi håller på med en stor renovering av vår fasad på huset hemma. Förutom att byta träpanelen som var gammal och rutten så bestämde vi oss även för att byta våra fönster då de drar ganska kallt på vintrarna. De nya fönstren är treglasfönster med träram och träspröjs. De tillverkas i samma fabrik som de kända SP Fönster som är miljöcertifierade och Svanenmärkta. Jag hoppas och tror att våra fönster håller samma mått då de är tillverkade i samma fabrik men detta är något som jag inte vet säkert eller har kollat upp.

Efter tips från svärmor i somras så kom vi på att de gamla fönstren naturligtvis inte ska slängas utan går att använda till exempel bygge av växthus, till fönster i en sommarstuga etc. Jag försökte först sälja fönstren på Blocket men eftersom det är lite fel säsong för fönsterbyte så här sent på hösten så har jag inte fått någon köpare. Men jag skrev även på en av de grupper som jag är med i på Facebook, Miljövänligare Vardagsliv, om tips på hur vi kunde låta våra gamla fönster få nytt liv någon annanstans istället för att hamna på soptippen. En kvinna skrev till mig och berättade om ett projekt som hon jobbade i på en gård i Glanshammar som kallas för Spiragården.Hej
Du vill bli av med fönstren.
Vi är ett litet ekologiskt lantbruk strax utanför Örebro, Glanshammar. Spiragården heter gården. Vi flyttade hit för två år sen.
Vi odlar lite och har lite djur. Vi säljer vad vi producerar på gården samt har sysselsättnings platser för de som är långt utanför arbetsmarknaden speciellt döva som annars inte finns liknande ställen för döva.
Vi har fått 100 000 kr från Vinnova och Coompanion för att bygga ett orangeri men de är öronmärkta för tjänster, inte material så vi letar material att bygga med. Orangeriet ska inryms butik med ekologiska varor våra egenproducerade varor samt återbruks hantverk. Även ha kafeverksamhet. Ska kunna hyra lokalen till konferenser och fester.
Vi vore tacksamma om ni vill bidra till bygget med fönstren.
Vänligen Theresa Sulemana på Spiragården


Det här känns som ett riktigt bra projekt att skänka våra gamla fönster till. De ska alltså bygga ett orangeri och odlar ekologiska grönsaker. Något som jag verkligen vill vara med och stötta. Så sagt och gjort. I slutet på denna vecka kommer personer från Spiragården och hämtar våra fönster. Jag är så glad att de kan komma till användning och ännu gladare att det är till ett ställe som satsar på ekologisk odling som jag brinner för.

Här är några av våra gamla fönster som nu alltså ska få nytt liv i ett orangeri och / eller ett stort växthus.Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Glad the old windows found a good home.

    SvaraRadera
  2. Din pappa känner sig stolt över Dig och de dina som gör det som gör skillnad.
    Vi stöttar Er och har blivit väckta själv över den värld vi lever i inte alltid är så hälsosam. Gud välsigne Er alla!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.