Äppelscones (glutenfria)

Ni som följer vår resa på vår gård vet att vi fick en stor skörd av äpplen i slutet av sommaren och början av hösten. Det är vinteräpplen så jag förvarar dem svalt ute i vårt garage i en pappåse täckt med papp för att skydda mot frost. På så sätt håller sig äpplena fina förhoppningsvis tills vi använt dem alla. Vi har gett bort äpplen till nära och kära som uppskattar det och bakat en hel del äppelpajer. Denna vecka tänkte jag dela några av de favoriter av de sätt som vi tagit tillvara på våra äpplen. 

Först ut är ett nygammalt recept som jag haft på bloggen ända sedan 2015 (detta). Jag har modifierat det och gjort om och idag delar jag det recept som jag bakat många gånger i höst och som hela familjen älskar. Att få nybakta scones till frukost på helgen, det är nåt speciellt tycker jag. Nybakt är verkligen gott! Dessa går snabbt att slänga ihop och sen 25 minuter i ugn så är de klara.


Eget havremjöl gör du superenkelt genom att hälla upp havregryn i en glasburk där en stavmixer går ned. Mixa med stavmixern och voila så har du havremjöl.

Om du vill variera dig går det utmärkt att byta ut äpplen mot t ex morötter eller varför inte rödbetor. 

RECEPT ÄPPELSCONES (GLUTENFRIA)

Blir ca 10 stycken. 

4 dl ekologiskt havregryn (jag använder detta)
4 dl ekologiskt havremjöl (går utmärkt att mixa själv av ekologiska havregryn, se ovan)
2 krm äkta ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)
2 tsk ekologiskt bakpulver (jag använder detta)
1 tsk oraffinerat havssalt eller himalayasalt (jag använder detta)
1 matsked ekologiskt psyllium fröskal (jag använder detta)
1/2 dl ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
2 dl ekologisk havremjölk (jag använder denna)
4 ekologiska ägg
2-3 normalstora ekologiska äpplen, rivna på grövsta riven

Gör så här:

- Slå på ugnen på 200 grader.

- Smält kokosoljan i ett vattenbad på spisen.

- Blanda alla torra ingredienser (havregryn, havremjöl, vaniljpulver, bakpulver, salt och psyllium).

- Häll i mjölken, kläck i äggen och rör ned kokosoljan. Rör om. 

- Riv äpplena på grövsta riven. Rör sist ned dem med allt det andra.

- Forma ca 10 runda scones av den kletiga smeten och lägg på en plåt som du smort med smör. 

Tips: Stå vid kranen och skölja händerna i kallt vatten mellan varje scones så blir smeten jämn och fin när du formar dina scones.

- Grädda i ugn i 200 grader i 25 minuter.

Är du glutenintolerant / har celiaki så behöver du försäkra dig om att havregrynen är glutenfria (märkta med Glutenfria på förpackningen). Annars kan det finnas spår av gluten i havregrynen. Har du inte celiaki så går det bra att använda "vanliga" ekologiska havregryn.Servera dina scones med t ex rikligt med smör och en skiva ost. Toppa med t ex paprika eller skivad gurka. Avnjuts med fördel till en stor kopp te.Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.