Lammköttbullar (Paleo)

Hemligheten för att inte köttbullarna ska falla sönder i stekpannan är att rulla dem med blöta händer. Skölj händerna nästan mellan varje köttbulle du rullar så blir ytan jämn och fin. Servera med god sallad och kanske lite rotmos (HÄR hittar du recept på det).

Tänk på att alltid använda ekologisk lammfärs och gärna närproducerad om du kan.


RECEPT LAMMKÖTTBULLAR

500 gram ekologisk lammfärs
1 ekologiskt ägg 
1 liten ekologisk lök (eller 1 tesked eko lökpulver)
1-2 teskedar ekologisk ceylonkanel (kan ersättas med pepparkaksgrydda om det är till jul)
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 tesked ekologiskt oraffinerat havssalt eller himalayasalt (jag använder detta)
nymortlad ekologisk svartpeppar

Stek i ghee, talg eller ister. Kallpressad kokosolja går också utmärkt!

Gör så här:

- Ta ut lammfärsen ur kylen en halvtimme innan så den inte är så kall.

- Kläck i ägget, hacka den gula löken riktigt fint och pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med kanel (eller pepparkakskrydda om det är till jul), salt och peppar (och lökpulver om du har det istället för gul lök). 

- Forma små runda köttbullar med händer som du med sköljer under kallt vatten så de är lite blöta. Gör detta ofta, då klibbar inte köttet i händerna och du får en len och fin yta på köttbullarna. Lägg på ett fat tills du rullat alla.

- Stek på lite högre än medeltemperatur. Vänd med en sked tills de fått en stekyta runt om. Sänk sedan värmen och sätt på ett lock på stekpannan och stek tills köttbullarna är genomstekta.

- Klart! 
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.