Göra egen ringblomsolja (DIY)

Eftersom det visade sig att vi hade ringblommor i vår trädgård på Gården i Bergslagen så var jag bara tvungen att testa göra min egen ringblomssalva. Det är enkelt och så kul att göra själv! 

Ringblommor går utmärkt att äta och kan t ex användas som vacker och ätbar dekoration i sallader. Framförallt är ringblomma känd för sina hudvårdande egenskaper. De har traditionellt använts som medicinalväxt för att hjälpa vid olika hudåkommor. De har sårläkande och antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper. Ringblommor sägs också stimulera produktionen av kollagen vilket kan hjälpa ärr att minska. De anses vara allmänt bra för att vårda torr och skadad hud, och kan hjälpa till lugna irriterad hud som inte är i balans. Använd ringblomssalva som muncerat, till självsprickor, på svårläkta sår, eksemhud samt torr och känslig hud. En fantastisk salva att ha till hands med andra ord, särskilt vintertid då huden lätt kan bli torr och irriterad.

För att göra ringblomssalva behöver du först göra din egen ringblomsolja. Här nedan beskriver jag hur du gör det.RECEPT RINGBLOMSOLJA

Ringblommor - tillräckligt för att täcka en plåt
ca 2 deciliter ekologisk olja (t ex avokadoolja, mandelolja, rapsolja eller olivolja) 

Olika oljor har olika egenskaper så läs gärna på för den eller de oljor du väljer att använda. Jag valde hälften mandelolja och hälften rapsolja, men hade valt enbart mandelolja om jag hade haft tillräckligt av den hemma. Jag använder denna mandelolja som på 1 deciliter (100 ml). En billigare variant av mandelolja är denna, som dock inte är ekologisk.

Gör så här:  

- Plocka ringblommor och ta loss kronbladen och lägg på tork på en plåt eller liknande 2-4 dygn. De behöver inte vara helt torra.

- Smula sönder blommorna grovt med händerna och lägg i en ren och torr glasburk och häll över olja tills det täcker blombladen. Det går bra att blanda två olika sorters oljor om du vill, så du tar 1 deciliter av vardera sort.

- Låt burken stå i 2-4 veckor i rumstemperatur.

- Sila sedan bort blombladen och tappa upp oljan i en burk eller flaska av glas. Ska du göra ringblomssalva så häll direkt upp i något som du kan använda som ett vattenbad, t ex en 1-litersbehållare i rostfritt stål. 

HÄR beskriver jag hur du gör din egen ringblomssalva. 


Börja med att plocka ringblommorna och ta då bara själva blomman, kronbladen, och lämna stjälken.

Plocka tillräckligt för att kunna täcka en plåt ungefär när du sprider ut dem.


Lägg kronbladen från ringblommorna på tork på en plåt i några dygn.


Lägg ringblommorna på tork i 2-4 dygn.

Smula de torkade kronbladen - eller om du hellre vill det, lägg i dem hela - i en ren och torr glasburk.

Jag använde ekologisk mandelolja och ekologisk rapsolja och tog ungefär 50/50 av vardera olja.Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.