Göra egen ringblomsolja (DIY)

Eftersom det visade sig att vi hade ringblommor i vår trädgård på Gården i Bergslagen så var jag bara tvungen att testa göra min egen ringblomssalva. Det är enkelt och så kul att göra själv! 

Ringblommor går utmärkt att äta och kan t ex användas som vacker och ätbar dekoration i sallader. Framförallt är ringblomma känd för sina hudvårdande egenskaper. De har traditionellt använts som medicinalväxt för att hjälpa vid olika hudåkommor. De har sårläkande, antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper. Ringblommor sägs också stimulera produktionen av kollagen vilket kan hjälpa ärr att minska. De anses vara allmänt bra för att vårda torr och skadad hud, och kan hjälpa till lugna irriterad hud som inte är i balans. 

Använd ringblomssalva som muncerat, till självsprickor, på svårläkta sår, eksemhud samt torr och känslig hud. En fantastisk salva att ha till hands med andra ord, särskilt vintertid då huden lätt kan bli torr och irriterad.

För att göra ringblomssalva behöver du först göra din egen ringblomsolja. Här nedan beskriver jag hur du gör det.RECEPT RINGBLOMSOLJA

Ringblommor - tillräckligt för att täcka en plåt
ca 2 deciliter ekologisk olja (t ex avokadoolja, mandelolja, rapsolja eller olivolja) 

Olika oljor har olika egenskaper så läs gärna på för den eller de oljor du väljer att använda. Jag valde hälften mandelolja och hälften rapsolja, men hade valt enbart mandelolja om jag hade haft tillräckligt av den hemma. Tips på mandelolja är denna, men kolla gärna runt för det finns fler märken och återförsäljare.

Gör så här:  

- Plocka ringblommor och ta loss kronbladen och lägg på tork på en handduk eller ett lakan (hushållspapper går också bra) i en vecka så de är helt torra. Det går att göra på färska blommor men tänk då på att de måste vara helt torra och inte innehålla spår av vatten från regn eller dagg. Enklast är därför att torka dem tycker jag så jag säkert vet att de inte innehåller något vatten för då möglar de lätt.

- Smula sönder blommorna grovt med händerna och lägg i en ren och torr glasburk och häll över olja tills det täcker blombladen. Tänk på att inga delar av blommorna ska sticka upp ovanför oljan. Det går bra att blanda två olika sorters oljor om du vill, så du tar 1 deciliter av vardera sort. Under första dygnet kan du vända på burken några gånger för att försäkra att inga delar av blommorna flutit upp ovanför ytan.

- Låt burken stå i 4-6 veckor i rumstemperatur. Gärna i ett fönster där det är lite varmt. Vänd den gärna emellanåt för att försäkra att inga delar sticker upp ovanför oljan. Det är under denna period som oljan bryter ut de oljelösliga ämnena i ringblommorna. Det är nu örtens egenskaper går ut i oljan. 

- Sila sedan bort blombladen och tappa upp oljan i en burk eller flaska av glas. Ska du göra ringblomssalva så häll direkt upp i något som du kan använda som ett vattenbad, t ex en 1-litersbehållare i rostfritt stål. 

HÄR beskriver jag hur du gör din egen ringblomssalva. 


Börja med att plocka ringblommorna och ta då bara själva blomman, kronbladen, och lämna stjälken.

Plocka tillräckligt för att kunna täcka en plåt ungefär när du sprider ut dem.


Lägg kronbladen från ringblommorna på tork på en plåt i några dygn.


Lägg ringblommorna på tork i 2-4 dygn.

Smula de torkade kronbladen - eller om du hellre vill det, lägg i dem hela - i en ren och torr glasburk.

Jag använde ekologisk mandelolja och ekologisk rapsolja och tog ungefär 50/50 av vardera olja.Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.