Eftersom det visade sig att vi hade ringblommor i vår trädgård på Gården i Bergslagen så var jag bara tvungen att testa göra min egen ringblomssalva. Det är enkelt och så kul att göra själv!
Ringblommor går utmärkt att äta och kan t ex användas som vacker och ätbar dekoration i sallader. Framförallt är ringblomma känd för sina hudvårdande egenskaper. De har traditionellt använts som medicinalväxt för att hjälpa vid olika hudåkommor. De har sårläkande, antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper. Ringblommor sägs också stimulera produktionen av kollagen vilket kan hjälpa ärr att minska. De anses vara allmänt bra för att vårda torr och skadad hud, och kan hjälpa till lugna irriterad hud som inte är i balans.
Använd ringblomssalva som muncerat, till självsprickor, på svårläkta sår, eksemhud samt torr och känslig hud. En fantastisk salva att ha till hands med andra ord, särskilt vintertid då huden lätt kan bli torr och irriterad.
För att göra ringblomssalva behöver du först göra din egen ringblomsolja. Här nedan beskriver jag hur du gör det. Det är mycket viktigt med god hygien då örtoljor är känsliga för att få bakterietillväxt, så för att undvika att så sker se till att du har rena händer och att burken du ska använda är noggrant diskad och gärna också desinficerad i ugn innan (se nedan hur du gör).
RECEPT RINGBLOMSOLJA
Ringblommor - ca 35 normalstora
5 deciliter ekologisk olja (t ex avokadoolja, mandelolja, jojobaolja, arganolja, rapsolja eller olivolja)
Det är bra att ha mer olja än du behöver ifall du behöver fylla på eftersom om oljan sedan inte skulle täcka blombladen (men mest troligt kommer 5 deciliter att räcka bra).
Olika oljor har olika egenskaper så läs gärna på för den eller de oljor du väljer att använda. Jag är allergisk mot både raps och olivolja, en konsekvens av att ha jobbat som massageterapeut i många år, varför dessa två oljor går bort för mig. Välj gärna en olja som i sig själv har hudvårdande egenskaper så som mandelolja, avokadoolja, jojobaolja eller arganolja. Jag väljer oftast oljor från Opella.se
Gör så här:
- Plocka ringblommor och lägg på tork på en handduk eller ett lakan (hushållspapper går också bra) i en vecka så de är helt torra. Det går att göra på färska blommor men det är lättare att det bildas bakterier i oljan och du får slänga den p.g.a vatten i blommorna. Om du använder färska måste de vara helt torra och inte fuktiga av dagg eller regn. Enklast är därför att torka dem tycker jag så jag säkert vet att de inte innehåller något vatten för då möglar de lätt.
- Diska glasburken du tänker använda och se till att den är helt torr innan du sedan lägger i ringblommor och häller på olja. Desinficera gärna glasburken i ugn i 125 grader i 15 minuter. Låt sedan svalna.
- Smula sönder blommorna grovt med händerna och lägg i den rena och torra glasburken.
- Häll över olja tills det täcker blombladen och lite till. Tänk på att inga delar av blommorna ska sticka upp ovanför oljan. De sväller också något av att ligga i oljan så snåla inte med oljan.
- Märk burken med en lapp där du skriver Ringblomsolja, vilken typ av olja du använt, dagens datum och datumet om 4 respektive 6 veckor. Glöm inte att också skriva bäst-före-datum som det står på oljan.
- Under första dygnet kan du vända på burken några gånger för att försäkra att inga delar av blommorna flutit upp ovanför ytan.
- Låt burken stå i 4-6 veckor i ett fönster i rumstemperatur. Gärna i ditt soligaste fönster. Värmen från solens strålar hjälper att lösa ut de aktiva ämnena ur blommorna. Vänd burken emellanåt för att försäkra att inga delar sticker upp ovanför oljan.
- Sila sedan bort blombladen och tappa upp oljan i en burk eller flaska av glas. Ska du göra ringblomssalva så häll direkt upp i något som du kan använda som ett vattenbad, t ex en 1-litersbehållare i rostfritt stål.
För bästa hållbarhet så förvara din olja mörkt och svalt och var noga med handhygien när du använder oljan så du inte får ned bakterier i din ringblomsolja.
HÄR beskriver jag hur du gör din egen ringblomssalva.
När ringblommorna torkat, minst 2-4 dagar men gärna en vecka, så lossa kronbladen från foderbladen. |
Lägg kronbladen i en torr och ordentligt rengjord glasburk (gärna descinficerad i ugn och sedan avsvalnad). |
Häll på den olja du vill använda så det täcker kronbladen och lite till då bladen kommer suga upp av oljan och svälla lite. |
Ställ i ett soligt fönster i 4-6 veckor. Avsluta med att sila oljan och häll upp gärna i mörk behållare, eller gå direkt till steget att tillverka en ringblomssalva. |
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.
Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.