Göra egen ringblomssalva (DIY)

Jag har gjort min alldeles första egna ringblomssalva av ringblommorna vi hade i trädgården. Jag är redan efter bara några dagar smått förälskad i denna salva. Efter att ha fått torra och såriga händer då jag ibland slarvat och inte använt målarhandskar varje gång jag stått och målat på vår gård senaste tiden så var denna salva bokstavligt talat som plåster på såren. Än blommar ringblommorna hos oss och jag vill verkligen tipsa dig som har egna att ta tillvara på dem nu innan frosten tar dem. HÄR beskriver jag ringblommans läkande egenskaper för huden samt hur du enkelt gör din egen ringblomsolja. 

Idag delar jag recept på hur du gör din egen ringblomssalva. Till 1 deciliter tar du 20-25 gram bivax. Ju mer bivax desto hårdare blir salvan.

Eterisk olja kan uteslutas. Läs på om egenskaperna hos den eteriska olja du vill använda och försäkra dig att den passar bra och är lämplig för huden. Välj alltid ekologiska eteriska oljor. Lavendel är en sån universaldoft som passar bra för alla hudtyper och är därför en av de mest användbara eteriska oljorna. Inom aromaterapi anses lavendel vara lugnande och lämplig vid stress. I hudvård anses den lugna och fungera balanserande. Oljans mjukgörande och lugnande effekt gör den användbar på allergiska utslag, eksem och psoriasis.

Som alltid då du gör egna produkter är det extra viktigt att redskapen du använder samt glasburkarna du väljer som behållare till salvan är ordentligt rena. Se också till att det inte finns rester av diskmedel kvar på de redskap och burkar du använder. Som en extra säkerhetsgrej brukar jag desinficera burkarna i glas efter att jag diskat dem ordentligt. Det gör du genom att ställa in dem i ugnen på 125 grader i 10-15 minuter.


RECEPT RINGBLOMSSALVA

1 deciliter ringblomsolja
20-25 gram ekologiskt bivax (jag använde detta)
15 droppar ekologisk eterisk olja av t ex lavendel - kan uteslutas

Gör så här:

- Häll ringblomsoljan tillsammans med bivax i en värmetålig behållare. Jag använde ett 1-litersmått i rostfritt stål. 

- Koka upp vatten i en kastrull och slå av värmen på plattan. Ställ behållaren i vattenbadet tills bivaxet smält. Rör om.

- Häll upp den färdiga ringblomssalvan i en rena små glasburkar. (desinficera dem gärna i ugnen innan på 125 grader i 10-15 minuter).

- Märk dina burkar med "Ringblomssalva", vilken typ av olja du hade som bas, samt bäst-före-datum på den oljan som också blir BF för din salva.

Klart!

För att din salva ska få så lång hållbarhet som möjligt så förvara den mörkt och gärna svalt. Använd enbart rena fingrar när du sedan använder oljan så du inte får ned bakterier i burken. Om BF för ursprungsoljan du använt har passerat så släng inte utan använd näsan och lukta på salvan. Luktar den okej så är den med stor sannolikhet också det.

Jag brukar spara glasburkar från t ex när jag köper vaniljpulver och liknande. HÄR kan du läsa hur du enkelt får bort klistret från etiketter som suttit på glasburken. Det finns också att köpa mörka glasburkar på Opella.se. Jag har använt mig av 60 ml samt 120 ml. Glöm inte köpa till lock till dessa burkar, finns i plast samt i aluminium. 


Om du har ringblommor i din trädgård som ännu blommar så passa på att plocka dem nu och gör ringblomsolja. HÄR beskriver jag hur du gör. När oljan sen är klar kan du göra ringblomssalva.
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.