Ingefärsshot (Paleo)

Denna ingefärsshot har gått varm här hemma den senaste tiden. Jag kan inte få nog av den. Det var min fina vän Elin aka Paleodrottningen som bjöd oss på den då hon och hennes familj besökte oss på vår gård i Bergslagen i somras.

Den är fullproppad med sånt som kroppen älskar och behöver nu när hösten kommer och vi kan behöva stötta upp kroppen lite extra med sånt som gör den motståndskraftig mot sjukdom. 

För att maximera vitaminerna och alla nyttigheter så har jag lärt mig att inte komma upp i för höga temperaturer. Därför är det bra att ha en stektermometer till hands för att drycken inte ska bli för varm när du tillagar den. Ingefära bör inte bli varmare än 60 grader Celsius och honung inte mer än 40 grader Celsius för att bevara maximalt av deras hälsobringande egenskaper. Citron bör inte upphettas alls för att bevara alla sina goda egenskaper.


RECEPT INGEFÄRSSHOT

70 gram ekologisk ingefära (ca 50 gram skalad)
1 1/2 liter vatten
1/2 deciliter ekologisk honung
2 stycken ekologiska stora citroner (eller 4 stycken eko lime)

Gör så här:

- Koka upp vattnet och låt svalna till ca 60 grader. (Ta av locket så tar det ca 20-25 minuter).

- Väg ingefära och skala. Riv sedan på grövsta riven och lägg i kastrullen och rör om. Låt dra med locket på i en timme. 

- Sila sen bort ingefäran och lägg i honungen och rör om till den löst sig i vattnet (vattnet bör inte vara varmare än 40 grader).

- När vattnet nåt rumstemperatur pressar du i citronerna/limen.

- Klart

Förvara sedan lufttätt i kylskåpet (jag förvarar i mina Klean Kanteen vattenflaskor med tättslutande lock).

Den håller sig fräsch i flera dagar i kylen. Ta en shot en eller flera gånger per dag!

Förvara din ingefärsshot i flaskor eller glasburk med tättslutande lock i kylskåpet.

Ingefära är bra inte bara för immunförsvaret när du känner att du börjar få en förkylning eller blir sjuk. Den innehåller massor av antioxidanter och är dessutom antiinflammatorisk. Det är dessutom bra för hjärtat då det ökar blodflödet i hela kroppen och sänker kolesterolvärdet och sänker blodtrycket.

Citron är bland annat bra för att det är fullproppat med C-vitamin och antioxidanter. Trots att den är så sur så verkar den alkaliskt i kroppen, d.v.s gör kroppen mer basisk och återställer kroppens egna pH. En basisk kropp är mer motståndskraftig mot sjukdomar. Att äta citron dagligen är med andra ord ingen dum idé för att hjälpa till att hålla dig frisk. Citron är dessutom antibakteriell vilket innebär att den tar död på dåliga bakterier i kroppen.  Jag har tidigare delat recept på en annan ingefärsshot som också innehåller gurkmeja, kanel och kardemumma. HÄR hittar du det receptet.  Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.