Ekotipset fönsterputs

Trots att jag varit riktigt nöjd med sättet som vi putsar våra fönster (HÄR kan du läsa mitt inlägg "Putsa fönster giftfritt"), så var jag nyfiken att testa receptet som blivit så populärt hos Ekotipset. Så i år blev det receptet enligt nedan. Resultatet blev fantastiskt!


RECEPT EKOTIPSET FÖNSTERPUTS

2 deciliter kallt vatten
1/2 deciliter 24% ättika (jag använder denna)
2-3 droppar diskmedel (jag använder detta)

Blanda allt i en diskad glasflaska med hjälp av en tratt och skruva på ett spray-munstycke. Jag hade ett munstycke hemma men du kan t ex köpa dem här.

Jag använde en glasflaska som innehållit just ättika. Etiketten får du enkelt bort genom att först lägga glasflaskan i varmt vatten med några droppar diskmedel. Låt ligga nån timme. Pilla sen bort allt du kan av etiketten. Limmet från etiketten som finns kvar får du bort genom att hälla lite olivolja eller annan olja på diskborsten och gnugga. Fett löser fett. Diska rent med vatten och diskmedel.

Jag har en dymo-märkare (likt denna) hemma som jag märker upp saker med hemma. På så sätt ser jag vad flaskan innehåller och etiketterna är så vackra tycker jag.

Putsa dina fönster så här:

- Fyll en bunke med varmt vatten och lägg i en mikrofiberduk (HÄR finns Svanen-märkta i superbra kvalitet).

- Spraya rikligt på fönstret. Håll sprayflaskan nära fönstret för att undvika att för mycket ånga från ättikan hamnar i luften. Vrid ur trasan från vatten och gnugga fönstret.

- Torka sedan torrt med en torr mikrofibertrasa av samma variant som ovan. Torka länge och när du tror att du torkat helt torrt så fortsätt ytterligare en liten stund. På så sätt undviker du att få fläckar kvar på fönstret av vattendroppar.

Det är viktigt att mikrofibertrasorna inte tvättats i sköljmedel för då lämnar de kvar ludd efter sig. Gör som mig och skippa sköljmedlet för gott! Det är nämligen en riktig kemikaliebomb som innehåller massor av otrevliga skadliga kemikalier. Använd istället några matskedar ren ättika i sköljmedelsfacket. Vill du ha doft på din tvätt så droppa i några droppar av ren eterisk olja). HÄR kan du läsa mitt inlägg om sköljmedel som är ett av bloggens mest läsa inlägg, med närmare 600 000 visningar.

Putsa inte fönster i solsken. Då dunstar det för fort och lämnar lätt kvar märken på fönstret. En mulen dag är bäst.

Det är också viktigt att trasan du torkar torrt med är så gott som torr. Efter några fönster blir den för fuktig och du behöver byta till en ny, helt torr, för att inte få märken på fönstret. Självklart är det också viktigt att mikrofiberdukarna är rena när du startar. Smutsiga riskerar annars att lämna en hinna på fönstret när du putsar.


På samma sätt har jag använt en urdiskad ättiksflaska till vanligt vatten som jag använder som blomspruta här hemma. Då är det enkelt att duscha blommorna och få bort damm som lagt sig på bladen med jämna mellanrum.

Det är en sån otroligt härlig känsla när fönstren är nyputsade på våren. All smuts från den gånga vintern är borta och ljuset kan flöda in. Jag sparar den känslan att ta fram till nästa år då det är dags för fönsterputs igen. Att påminna sig om känslan när det är klart gör arbetet värt trots att det känns lite motigt innan, tycker jag.

Hela hemmet badar i ljus. Det blir en sån enorm skillnad med nyputsade fönster. Jag gläds!


Tillsammans med alla de nyplanterade växterna här hemma så har jag verkligen välkomnat våren!

Den här vackra palettblomman fick jag av en av mina följare i höstas, som tack för en bok jag lottade ut till henne. Att få blommor av någon är en sån fin gåva. Jag gläds varje gång jag ser denna lilla växt, som nu har vuxit till sig och gett ännu ett skott att plantera i ny kruka.


Den nya sticklingen från palettblomman på bilden ovan. Jag älskar att plantera i gamla lerkrukor. De få gärna vara lite kantstötta och patina av kalk som brutit igenom i vita nyanser i lerkrukans färg är så vackert tycker jag.

När jag planterade om mina blommor tidigare i vår så frågade jag mina följare om någon var intresserad av att komma och hämta blomskott hos mig. Jag ville ge glädjen jag känner över blommor jag fått vidare till andra. Ida som tidigare gav mig palettblomman i höstas hörde av sig och hon fick ett gäng blomsticklingar av mig och som tack hade hon med sig ytterligare en variant av palettblomma till mig (den närmast på bilden). Visst är de vackra?!
CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Jag använder scotchbrite, fönsterskrapa och tidningspapper när jag tvättar fönster på landet. I stan har jag en firma som putsar mina fönster, proffsigt, snabbt, billigt och med allra bästa resultat!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.