Svalkande gazpacho för varma dagar

Vad händer med vädret? Det är lika varmt som när vi befinner oss mitt i en riktig högsommarvärme. Men just nu är det inte alls sommar, utan vi är på väg mot höst. Det är de allra sista dagarna av augusti, där september tar vid i slutet av veckan. Ändå har temperaturen visat runt 30 grader varmt i närmare en vecka nu. Det är allt annat än hur svenskt väder brukar vara den här tiden på året. Hur härligt det än kan vara med sol och värme så kan jag ändå inte fly undan en obehaglig olustkänsla över klimatförändringarna och vilka konsekvenser de för med sig.

I veckan lagade jag gazpacho, en traditionell spansk vegetarisk soppa med tomater som grund, samt massor av andra råa grönsaker som mixas till en slät soppa. Denna soppa äts kall vilket passar väldigt bra varma sommardagar, eller som nu när det är varmt även fast det inte borde vara det.

Vi hade massor av gräslök i den egna trädgården som behövdes tas omhand, så jag maxade med massor av gräslök och skippade persiljan men du kan egentligen variera lite utefter vilka grönsaker du har hemma och ersätta dessa med något annat från nedanstående ingredienser. Jag toppade med kall kyckling klippt i små bitar som vi hade över i kylen, men soppan kan förstås ätas precis som den är eller toppas med vad man vill, t ex hackade örter eller andra grönsaker hackat riktigt fint, eller varför inte lite salladslök.


RECEPT EKOLOGISK GAZPACHO

Räcker till 4-6 personer.

1 kg ekologiska tomater
1 ekologisk gurka
1 ekologisk paprika, röd eller gul
1/2 - 1 kruka ekologisk basilika
1/2 - 1 kruka ekologisk gräslök
1/2 - 1 kruka ekologisk persilja
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 liten ekologisk rödlök
Saften från 1/2 - 1 pressad ekologisk citron
3 matskedar ekologisk kallpressad olivolja
en nypa oraffinerat havssalt
lite nymalen ekologisk svartpeppar

Lägg i hälften av tomaterna i en mixer och mixa. Tillsätt succesivt allt övrigt och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Soppan är mättande i sig, men vill man göra den extra mättande så är mitt tips att klippa i kall kyckling. HÄR delar jag med mig av ett recept på kyckling i ugn som aldrig misslyckas.


Bon Appétit!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.