September intentions

Efter ett långt uppehåll är jag nu tillbaka. Som jag har längtat efter detta! Det var nödvändigt med en längre ledighet under denna sommar. Jag hade en personligt väldigt tuff vår och behövde pausa från mitt skrivande för att hantera och bearbeta annat som var viktigare, men också för att hitta tillbaka till lusten att skriva och dela saker med er läsare. Nu börjar lusten och glädjen att få dela med mig åter komma tillbaka och jag har en massa spännande idéer på gång, både kring bloggen och mitt företag Saraseviga.

Jag hoppas kunna bjuda er läsare och följare i mina sociala kanaler på en hel del under den kommande hösten. Stort och smått om sånt som berör mig och som jag vill dela vidare med er. Som kan bli ringar på vattnet hos fler än bara mig. Jag kommer dela mina tankar kring en hållbar livsstil, om klimatet och klimatkrisen vi befinner oss i, om kvinnokampen för ett jämställt samhälle och inte ett patriarkat, och mina tankar kring att leva kemikaliesnällt (slippa alla onödiga skadliga kemikalier i vardagen för barnens skull, för den personliga hälsan och för klimatet). Ni hittar mig på Instagram under namnet @saraseviga och på Facebook med samma namn, eller bara klicka HÄR och HÄR så kommer du direkt dit. Följ mig gärna för att hänga med på vad som händer i höst.

Först ut är ett alldeles rykande färskt avsnitt av podden Hälsosnack med Lotta och Victoria där jag deltar, avsnitt 129. De testar ett nytt inslag i sin podd, månadens intentioner. Att sätta intentioner månadsvis. För att peppa sig själv och varandra att leva de liv som vi vill leva, men som annars lätt hamnar på drömstadiet utan att bli till verklighet. Vi kommer samla dem under hashtaggen #månadensintentioner så att du enkelt kan hitta dem och även själv delta. När vi delar saker med varandra så peppas vi och går från tanke till handling. Vi kan inspirera varandra om riktningar i vår liv dit vi vill sträva och dit där vi vill befinna oss.

Mina intentioner för september månad.

Månadens intentioner kan handla om stort och smått. Om sånt som rent faktiskt går att mäta, men också mjukare värden. Intentioner är snällare än mål. Vi ser det inte som ett misslyckande om vi inte lever upp till våra intentioner en dag eller ens en månad. Istället är det som snälla puffar som vill hjälpa oss att hitta rätt riktning i livet. HÄR kan du lyssna på vårt avsnitt där vi alla tre delar våra personliga intentioner för september.

Mina intentioner för september månad:


1. Träna spinning 1 pass i veckan.

Vår kropp är genetiskt programmerad för rörelse, helt enkelt för att det är så vi människor har levt en sån överhängande majoritet av människans historia. Våra gener och hela vår kropp behöver rörelse för att fungera så som de ska och för att inte bli sjuka. Den moderna livsstilen har gjort oss till ett stillasittande folk. Men om vi inte rör på oss så går kroppen sönder, förr eller senare och på ett eller annat sätt.

Förra sommaren (juli 2018) bestämde jag mig för att gå minst 10 000 steg om dagen. Det har jag hållit fast vid. Jag har sett till att min kropp rör sig mist 10 000 steg varje dag. Nu är det en sån normal och självklar del av min vardag att jag aldrig längre ser det som något jobbigt att komma upp i så många steg. Jag längtar efter denna rörelse.

Men nåt som jag inte haft som en lika självklar del i mitt liv är den högintensiva rörelsen. Den där jag blir svettig och får upp pulsen. Den som tränar min uthållighet. Högintensiv träning är fantastiskt för att t ex stabilisera hormonell obalans. Länge har jag filurat på detta, hur jag ska hitta motivationen att få in även denna del av rörelse i mitt liv. Nu har jag bestämt mig för att åter börja träna spinning, något som jag ÄLSKADE och tränade i många år då jag var yngre. Igår gick mitt startskott. Jag köpte mitt träningskort på Friskis & Svettis i början av veckan och igår körde jag mitt första spinningpass i en årslång intention - där jag vill träna spinning en gång i veckan i ett helt år. 52 veckor. 52 pass och därmed 52 timmars högintensiv träning i bagaget när jag blickar tillbaka om ett år.

Jag satte en (för mig) låg intention. Min första tanke var att jag ville träna 3 gånger i veckan. Men jag har förstått, och också lärt mig av egen erfarenhet, att för mig och många med mig är det mycket, mycket lättare att hålla fast vid ett mål eller en intention om man sätter upp ett lite lagom svårt mål. Ett som inte är för högt utan hellre lite längre ställt.

Jag kommer att känna mig väldigt nöjd med min prestation om jag fixar ett pass i veckan i ett helt år (det innebär ju träning även de veckor då det är jul och semester). Tränar jag fler pass vissa veckor så är det såklart bra också. Men istället för att sätta upp en för hög intention, t ex 3 spinningpass i veckan, där chansen är att en känsla av misslyckande dyker upp om jag vissa veckor inte kommer upp till min intention, så kommer jag med detta synsätt att öka mina chanser att verkligen nå min intention och hålla ut hela året. Risken annars med för högt ställda intentioner är att man känner sig misslyckad de gånger man inte når upp till intentionen och då är risken överhängande att man ger upp och helt slutar träna.

Igår inledde jag min års-intention att träna spinning ett pass i veckan. Att träna spinning för mig är rena rama lyckopillret! Det må vara motigt innan man går och tränar vissa gånger, men känslan under och efter ett spinningpass är alltid underbar!!!


2. Yoga (hatha, yin) 10 minuter varje dag.

Jag har märkt att jag mår bäst när jag tränar yoga varje dag. I perioder då jag inte gör det så kommer min smärta i ryggen tillbaka (HÄR kan du läsa om den cysta som jag har i ryggraden och som ställer till det för mig om jag inte håller ryggraden rörlig. Yoga har visat sig fungera bäst för detta). Jag mår också bättre rent psykiskt och själsligt när jag tränar yoga regelbundet. Men jag har ibland svårt att få in det som en daglig rutin. Det räcker med att något händer som gör att jag inte gör min yoga under en dag så är risken stor att jag glömmer bort och kommer ifrån min dagliga träning.

På samma sätt som med den högintensiva träningen jag beskrev här ovan, så sätter jag en låg intention, där jag faktiskt är nöjd om det blir 10 minuter varje dag. Min erfarenhet är ju att när jag väl ställt mig på mattan och kommit igång så vill jag gärna fortsätta lite längre än bara 10 minuter. Förhoppningsvis kommer en månad med daglig yoga att ha satt spår och ge mig pepp att fortsätta med detta även när september är slut.

3. Mobilfria kvällar i en månad. 

Jag tror inte jag är ensam om att det är lätt hänt efter en lång dag att hamna i soffan med sin mobil i handen. Scrollandes. Helt plötsligt har hela kvällen passerat och jag är precis lika trött, faktiskt ÄNNU mer trött, än jag var när jag satte mig i soffan med mobilen och tänkte att jag ska bara "koppla av lite" med mobilen en stund.

Forskning visar att titta i mobilen stressar vår hjärna. Det försämrar dessutom vår sömn att titta in i det blåa ljuset tiden innan man ska sova. Lästips här är böckerna Distraherad, av Sissela Nutley och Skärmhjärnan, av Anders Hansen. Dessa två böcker förklarar hur det verkligen ligger till. Mobiler må ha underlättat vårt liv och gett oss mycket, men tyvärr innebär för mycket tid vid skärmen enormt mycket negativt också. Bara en sån sak som att när du har din telefon bredvid dig, du behöver alltså inte ens titta i den, bara vetskapen om att den ligger där bredvid dig räcker, för att du ska uppleva din omvärld som tråkigare och mindre intressant. Det kräver en aktiv handling att INTE ta upp mobilen för att kolla vad som är nytt i dina digitala kanaler, vilket gör dig mindre smart och mer ofokuserad. Har du inte läst böckerna ovan så rekommenderar jag verkligen starkt att du gör det. Särskilt boken Distraherad tycker jag var oerhört bra och som gav fakta om vad som faktiskt händer när du använder din telefon, men också ger tips på vad du kan göra för att inte trilla i de negativa fällorna av för mycket mobilanvändande.

Mitt liv är alldeles för kort för att spendera timmar och åter timmar att titta ned i min telefon. Jag vill leva det VERKLIGA livet, det som händer i verkligheten. Ett sätt för mig att begränsa min onödiga användning av min mobil är att under september testa att slå av telefonen redan i samband med att jag lägger yngsta dottern vid klockan 19. Detta kommer att bli svårt, men jag tror genom att jag faktiskt slår av telefonen och lägger undan den i ett skåp så ökar mina chanser att jag fixar denna intention!

Nu önskar jag er alla underbara läsare en riktigt, riktigt fin helg! Vi ses igen i nästa vecka.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.