Göra egna chokladpraliner

Dessa chokladpraliner gjorda på äkta kakaosmör smakar som After Eight och passar lika bra till jul som till alla hjärtans dag. Det är kul och empowering att göra sina egna tycker jag!

Igår på Alla Hjärtans Dag så var min present till min familj dessa chokladpraliner som jag gjort och vi kunde avnjuta efter vår middag. Det var faktiskt första gången som jag gjorde egen choklad på kakaosmör som det är i riktiga praliner. Det var lite bök men faktiskt mycket lättare än jag hade trott. Jag hade redan kakaosmör hemma eftersom jag använder det när jag gör min egen hudkräm. (HÄR hittar du receptet på hudkräm). Receptet på chokladpralinerna hittade jag hos Paleofamiljen. (HÄR kan du läsa det). Jag ökade på mängden i fyllningen så att det blev 15 stycken chokladpraliner istället för 10 samt lade till mer pepparmyntsolja för jag tycker det är så gott.

Med pepparmyntsolja smakar pralinerna som After Eight.


Jag använde dessa pralinformar som är gjorda i silikon. Normalt försöker jag att undvika silikon då det precis som plast kan innehålla skadliga kemikalier i de tillsatsämnen som används. Ren medicinsk silikon är giftfri men det är svårt som konsument att veta vilka tillsatsämnen tillverkaren använt för att t ex silikonformen ska få en viss färg eller mjukare konsistens o.s.v. Men jag har gjort ett undantag med denna form eftersom jag använder den så väldigt sällan.

Lägg upp dina chokladpraliner på ett vackert fat och ge dig själv lite guldkant på din vardag! Fatet på bilden har jag fyndat på second hand för några få kronor. 

Så här gjorde jag:

RECEPT CHOKLADPRALINER MED MINTFYLLNING

Blir 15 stycken

200 gram mörk ekologisk choklad (jag använder denna som är fri från sojalecitin)

Fyllning:

0,6 dl ekologisk kokosmjölk eller kokosgrädde (jag använder denna)
3 stycken färska ekologiska dadlar (jag använder dessa)
0,5 kryddmått ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)
25 gram ekologiskt kakaosmör (jag använder detta)
3 droppar pepparmyntsolja (jag använder denna)

- Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Häll sedan chokladen i pralinformar. Fyll upp helt. Vänta 4 minuter och häll sedan tillbaka den smälta chokladen i skålen. Skrapa eventuellt av uppe på varje form. Nu har formarna blivit klädda i choklad. Ställ i frysen i 5 minuter.

- Smält kakaosmöret över ett vattenbad. Mixa kokosmjölk (använd den krämiga delen som är högst upp), dadlar, vaniljpulver och pepparmyntsolja med en handmixer. Häll i det smälta kakaosmöret och mixa igen.

- Om mintfyllningen är varm så vänta tills den svalnat. Fyll sen chokladskalen med mintfyllningen med hjälp av en liten sked. Lämna kvar någon millimeter högst upp.

- Häll sist på den smälta chokladen så den täcker fyllningen. Lägg in i frysen tills chokladen stelnat.

- Den smälta choklad som blir över kan du hälla i små bakformar och blanda i sånt du gillar, t ex hackad mandel och gojibär. Förvara dessa i frysen.

Klart!


Förvara dina praliner i kylskåpet eller frys in dem.

Av den smälta chokladen som blev över hällde jag resten i dessa bakformar (som jag köpt på loppis för några ynka kronor) och fyllde på med ekologisk hackad mandel och gojibär. Jag köper sötmandel och gojibär hos Råvarubutiken, HÄR och HÄR hittar du de jag använder. 

Vill du ha fler recept på chokladpraliner du gör själv? DETTA recept som jag delade för några år sedan går inte av för hackor. Även de är gudomligt goda!

Nu önskar jag alla mina härliga läsare en riktigt fin helg. Lägg undan telefonen och känn livet i dig i helgen!

På söndag är sista dagen i min 30 dagars-utmaning med meditationsformen Kirtan Kriya och jag kan redan nu säga att jag är mer än såld på denna meditation. Jag lovar att återkomma med ett utförligt inlägg om vad Kirtan Kriya är och hur det går till. För jag gissar att det är några med mig som inte hade en aning om KK innan. Alla kan göra Kirtan Kriya och det finns forskning som visar att du förlänger livet genom att meditera enligt Kirtan Kriya. Detta är för bra för att inte delas med er läsare. Så håll ut, stay tuned, så kommer ett inlägg där du får lära dig allt du behöver för att själv testa.

Nästa vecka tar jag sportlov med barnen så då kommer ni inte höra så mycket från mig, men jag lovar vara tillbaka och dela stort och smått ur mitt liv som fyller mitt liv med mening och hjälper mig - och dig - att stärka hälsan, leva lite mer hållbart och med mindre skadliga kemikalier, samt dela mina absoluta favoriter i köket så att du som läsare också kan testa på recepten. Ha det riktigt gott så länge så hörs vi snart igen!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.