Några tips för en hållbar livsstil

En av de viktigaste sakerna vi kan göra för att ställa om till ett mer hållbart samhälle förutom att skippa flyget, är att minska rejält på vår konsumtion.

Först vill jag börja med att be dig ställa dig frågan: Lever du i tron att du skulle bli lyckligare genom att äga mycket? Tror du att du kan köpa dig glad? Eller vågar du tro mig när jag säger att du i grund och botten istället får ett rikare liv om du äger mindre? 

De flesta (inklusive mig själv emellanåt) får en "kick" av att köpa saker. En kick som gör oss glada och som ger den där guldkanten på vardagen. Men har du tänkt på att den där kicken ofta är väldigt kortvarig och snart känner du dig lika deppig/nedstämt eller olycklig som innan du shoppade.

Det är hög tid att inse att sann glädje, sann lycka inte ligger i att köpa och äga mycket. Vågar du köpa devisen, att sann lycka ligger i motsatsen till att äga mycket, d.v.s att äga mindre? Jag tror nämligen det. Efter flera år känner jag att jag kan skriva under på det. Självklart behövs fler faktorer i livet för att uppleva och känna lycka, så som förmågan att känna tacksamhet, men det är en myt att äga mycket skulle göra dig mer lycklig.

Samtidigt som vi köper, köper, köper så verkar de flesta idag skriva under på att det upplever att de har för mycket saker i sina hem. Saker som tar tid i anspråk och som dränerar oss på energi, som gör oss trötta och utmattade.

Det är förlegat att tänka att allt fint måste jag själv äga. Njut istället av det vackra där du ser det, men köp inte hem allt. Du behöver inte äga det för att njuta av en pryls skönhet.

Det absolut bästa som jag gjort de senaste åren är att minimera antalet saker som vi hade hemma radikalt. Jag använde mig av metoden KonMari och här kan du läsa allt om min resa mot ett mer minimalistiskt hem. Jag önskar jag kunde visa er läsare nåt tydligt och pedagogiskt diagram som visade hur enormt mycket mer tid och energi detta frigjort i vår familj, men ni får helt enkelt ta mig på orden när jag säger att det är en av de bästa sakerna jag gjort för mig själv och vår familj på många, många år.

Ett annat sätt förutom att minska ned på de saker du köper hem är att när du väl köper något så i första hand köpa det second hand. Att välja second hand - i första hand helt enkelt. Gillar du t ex att shoppa kläder och inte vill ge avkall på det så köp dina kläder second hand. Då innebär dina köp inte att vår planet belastas med att resurser tas från Moder Jord för att tillverka det vi köper. Det finns oändligt att välja mellan i alla second hand-butiker som står till buds, och det ger en speciell tillfredsställelse när du hittar det där plagget som glittrar för just dig. Dessutom är det kul att inte behöva klä sig som alla andra, då jag personligen tycker det är rätt tråkigt att kunna se och känna igen klädesplagg som folk köpt för att man sett det i en butik samt på flera personer man möter. Roligare då att vara unik och klä sig i sin egen personliga stil än att klä sig som alla andra gör. Olikhet är bra och något som berikar vårt samhälle.

I sommar var vi i akut behov av nya köksstolar, då de vi haft de senaste tio åren hade blivit rejält utslitna i tyget som de var klädda med. Tyget hade både blivit fläckigt under åren med små barn och  dessutom hade det börja gå sönder så att stoppningen kom fram. Men stolarna i övrigt var hela och välbehållna så vi bestämde att istället klä om de stolar vi redan hade. Jag kollade second hand. Och tänk, redan vid första besöket hittade jag ett tyg som både var tjockt och slitstarkt och i en färg som vi gillade. Så för ynka 30 kronor (!!!!!) kunde vi uppdatera våra köksstolar som blev som nya med det nya tyget. Det ger dessutom en tillfredsställande kick att göra saker själv. Att ta hand om och vårda de saker man har är ytterligare ett sätt att leva hållbart. Vilka är dina bästa tips?


De gamla stolarna var i akut behov av uppfräschning. Men istället för att köpa nya stolar klädde vi om de vi redan hade - som blev som helt nya igen med ett nytt tyg. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Jag har precis börjat att förvandla tankesättet och ändra min livsstil till mer minimal framför "mer och stök". Rensat mycket bland småsaker och kläder mm i vårt hus, vi är en familj på 5 personer. Sen leva efter mer medvetna val när det kommer till produkter, kost och inköp. Håller på att övergå till att bli vegan (dock är det bara jag så här långt i min familj :)), iallafall när det kommer till kosten. Men kan påverka de andra genom att övergå till naturliga produkter som används i hemmet då jag står för såna inköp. Ser fram emot att ändra till denna livsstil.

  http://nouw.com/lifebyjia

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra! Vilken fin blogg du har också. Stort lycka till på din fortsatta resa mot en mer hållbar livsstil. Mvh /Sara

  SvaraRadera
 3. Massa bra på din blogg, slukar o tänker, förändrar o berättar för familj o vänner som menande lyfter ett ögonbryn mot mig!
  Hursom, har desamma sgolarna sen säkert 15 år tillbaka o bytt tyg x antal ggr, målat stolarna ljusa. Själva stolen verkar überstabil så de hänger nog med i många år än 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad glad jag blir. Både över att du inspireras och gillar det jag skriver, och att du liksom vi valt att behålla stolar som har några år på nacken. Tänk så mycket man slängt och köpt nytt utan tanke på att det går att laga och reparera. Mer sånt hoppas jag på i framtiden! Stort lycka till i din fortsatta resa mot en mer hållbar livsstil.

   Trevlig helg! Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.