Lästips på höstlovet

Nu stundar höstlov för många barn runtom i Sverige. Jag ska för första gången vara ledig hela veckan och spendera min tid tillsammans med våra barn. Det ska verkligen bli så mysigt! Höstlovet kallas ju också för läslovet och detta är ett ypperligt tillfälle att läsa lite extra mycket både för egen del samt för och tillsammans med barnen.

Jag prioriterar högt att ta mig tid att läsa tillsammans med mina barn. Att läsa böcker är något som minskat drastiskt de senaste åren sedan smartphones kom in i våra liv. Men det finns all anledning att göra det man kan för att återinföra denna aktivitet i sitt liv. Visste ni att barn som inte har vuxna som läser för dem växer upp och får ett ordförråd med ungefär 15 000 - 17 000 ord, medan barn som har vuxna som läser för dem samt själv läser böcker växer upp och får ett ordförråd på ca 50 000 till 70 000 ord. En enorm skillnad med andra ord. Jag själv hamnar lätt framför telefonen en kväll när jag egentligen hade tänkt läsa en bok. Telefonen tar snabbt vår uppmärksamhet och tiden rinner fort. Men inget går upp emot att läsa en bok och är det något jag vill skicka med mina barn när de växer upp så är det just att få in rutinen att läsa mycket böcker. Att läsa har enormt många fördelar och tränar inte bara hjärnan så att den håller sig pigg och fräsch (att läsa förebygger även alzheimers) utan stimulerar också till mer fantasi och ger högre empati hos dem som läser mycket jämfört med de som inte läser. Man har helt enkelt lättare att förstå människor och våra olikheter. Fördelarna med att läsa för dina barn är så enormt många.

Ett tips om du vill börja läsa mer tillsammans med dina barn är att lägga tiden då de annars tittar på tv till att läsa för dem. För oss fungerar det bra att ha högläsning på kvällen innan det är dags för tandborstning och pyjamas. Det ger en stund för nedvarvning och blir en mysig stund där vi landar tillsammans efter en hel dag. Ett annat tips till alla som har läskunniga barn är läsborgarmärket som är något som Akademibokhandeln anordnar. Man hämtar helt enkelt en lapp i butiken och där fyller man i de böcker som barnet läst. När barnet läst fem böcker som passar barnets nivå så lämnar man in listan och barnet får ett läsborgarmärke. Det finns tre nivåer och alltså tre olika märken som man kan hämta ut i tre olika färger. Detta är en helt gratis tjänst och man behöver alltså inte köpa böckerna i Akademibokhandeln utan kan läsa de man har hemma eller låna på biblioteket. För vår 8-åring blev detta en rejäl sporre och hen läser massor nu. Det handlar ju mycket om att få in vanan att läsa mycket och ofta och detta kan vara en bra sporre på vägen för att komma igång.


Nu inför höstlovet så fick 8-åringen ett läsbingo med sig hem från skolan. När man läst minst 10 minuter sammanhängande i en viss situation så får man kryssa en ruta. Även denna idé är helt genialisk för att stimulera barnen att läsa mer. Det tog inte många dagar för vår 8-åring innan hen kryssat alla rutorna i höstlovs-bingot.


Idag tänkte jag dela med mig av några tips på riktigt bra böcker som vi läst den senaste tiden. Vi lånar de allra flesta böckerna på biblioteket. Tänk vilken skatt vi har i Sverige som har bibliotek! Alla kan läsa, du behöver inte köpa böcker för att kunna göra det. Det går lika bra, och till och med mycket bättre ur miljösynpunkt, att låna böckerna på biblioteket.

Här kommer mina tips på riktigt, riktigt bra barnböcker som vi läst den senaste tiden och som jag inför detta inlägg har valt ut tillsammans med barnen. De flesta böckerna är för åldrarna 6-9 år men vi har en femåring som varit med och lyssnat på alla dessa och även hen har gillat dem. Jag letar aktivt efter böcker med tjejer i huvudrollen då tjejer är underrepresenterade i litteraturen liksom i filmens värld. Jag vill också läsa böcker där tjejer inte bara är söta och passiva prinsessor utan individer som har handlingskraft och starka karaktärer. Jag vill visa mina barn att man inte behöver vara pojke för att vara med om spännande äventyr, hitta på smarta lösningar och agera klokt. De flesta böckerna är därför med starka tjejer som huvudkaraktärer, men inte alla jag tipsar om. Kolla in den här filmsnutten så förstår ni varför jag aktivt letar efter böcker med tjejer som huvudrollsinnehavare:



Okej, här kommer mina tips:

- Böckerna om Dunne, av Rose Lagercrantz:

* Mitt lyckliga liv
* Mitt hjärta hoppar och skrattar
* Sist jag var som lyckligast
* Livet enligt Dunne
* Vi ses när vi ses

Boktips: Böckerna om Dunne av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson. Dessa hade vi hemma, de övriga har vi lånat på biblioteket.

- Böckerna om Sandvargen, av Åsa Lind:

* Sandvargen
* Mera Sandvargen
* Sandvargen och hela härligheten

Boktips: Böckerna om Sandvargen av Åsa Lind är härliga berättelser med mycket igenkänningsfaktor för barn i åldern 5-6 år. Just denna version innehåller alla tre böckerna i en och samma bok.

- Böckerna om Madicken, av Astrid Lindgren:

* Madicken
* Madicken och Junibackens Pims.

Astrid Lindgren är en fantastisk skatt vi har här i Sverige. Hon kan skriva som ingen annan. Särskilt böckerna om Madicken har kommit att bli stora favoriter och vi har läst dem många gånger om. 

- Böckerna om Jack, av Martin Olczak & Anna Sandler:

Det finns tre serier:

* Jakten på Jack (fyra böcker)
Trolldom i Gamla Stan, Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan, Häxor i tunnelbanan

* Spådomen om Jack (fyra böcker)
Drakar i Globen, Bergtroll på Slottet, Sjöodjur i Slussen, Demoner i Stadshuset

* Jacks förbannelse (fyra böcker)
Varmpyrer på Segels Torg, Jättar vid Kaknästornet, Näcken i Riddarfjärden, Odjur på Gröna Lund

Boktips: Alla böckerna om Jack är riktigt spännande. 

- Ronja Rövardotter, av Astrid Lindgren.


Alla böcker av Astrid Lindgren är helt fantastiska. Vi har läst de flesta av dem och de tål att läsas många gånger om. 

- Bröderna Lejonhjärta, av Astrid Lindgren.

- Böckerna om Hedvig, av Frida Nilsson:

* Hedvig
* Hedvig och Max-Olov
* Hedvig och Hardemos prinsessa

Böckerna om Hedvig har vi lånat på biblioteket. Just när jag fotade fanns inte första boken inne så därför är den inte med på bilden.

- Miranda och sjörövarkatten, av Maud Mangold.


En otroligt fin berättelse. Boken finns inte längre till försäljning men vi hittade den på biblioteket.


- Här vill inte hundar bo, av Anna Ehring.


Den här boken har jag själv inte hunnit läsa än men vår 8-åring läser den själv nu och ville att jag skulle ta med den för att den var så bra. Vi kommer att läsa den högt tillsammans sen när hon själv läst klart. 


Nu vill jag önska er alla ett riktigt härligt läslov. Har du inte möjlighet att ta ledigt med barnen under denna vecka, så gå ändå till biblioteket och starta en ny god vana. Börja läsa ur en bok varje kväll och det kommer inte dröja länge förrän detta blir en efterlängtad stund på dagen både för dig och dina barn.




Källor:

Elton Persson: Fördelar med att läsa böcker.
KIT: Sexig och mindre rasistisk. Här är 8 fördelar med att läsa böcker.
Hemmets: Fem anledningar att läsa mer.
SvD: Att lära sig läsa förändrar hjärnan.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.