Göra egen kombucha

Ni som följt mig här på bloggen vet att jag älskar mat som kan stärka hälsan. Att minimera skadliga kemikalier är viktigt, men minst lika viktigt är att ge din kropp de bästa förutsättningarna för en god hälsa och där spelar en bra kost en mycket viktig roll.

En sorts mat som är rena guldgruvan för hälsan är s.k fermenterad mat (probiotika), vilket betyder mat som tillagats med hjälp av goda bakterier och jästsvampar. Det var på detta sätt som man lagade mat förr i tiden när vi inte hade uppfunnit syntetiska konserveringsmedel utan istället fick ta hjälp av de goda bakterierna för att hålla maten fräsch längre.

En god tarmflora är prio ett för en god hälsa. Det är nämligen i tarmen som den allra största delen av ditt immunförsvar sitter, så det är av högsta vikt att gynna de s.k goda bakterierna i tarmen för att få och bibehålla en god hälsa. Att äta fermenterad mat är ett utmärkt sätt att göra detta på.

Den livsstil vi lever idag har tyvärr inneburit att vår tarmflora fått stryka på foten rejält p.g.a alldeles för mycket stress och med ett högt intag av vad jag kallar skräpmat. Med det menar jag processad mat fylld med tillsatser och tillsatt socker. Men med hjälp av att öka på din mängd av rena ekologiska råvaror utan tillsatser och tillsatt socker samt genom att börja äta mer fermenterad mat kan du tillsammans med att sänka din stressnivå lägga en riktigt fin bas för god hälsa. Varje litet steg i rätt riktigt är bra!

Fermenterad mat kan t ex vara kefir, syrade grönsaker så som surkål och syrad rödkål samt bröd bakat med surdeg. Klicka på respektive namn så kommer ni till mina recept hur man går tillväga. Mitt senaste tillskott att göra fermenterad mat / dryck är kombucha. Det är en fantastiskt god dryck som görs med hjälp av en jästsvamp, en s.k scoby, som får ligga i avsvalnat svart sötat te för där bakterier och jästsvampar i scobyn tillsammans med svart te och socker förvandlar drycken till en enormt god hälsodryck. Scobyn äter svart te och socker vilket innebär att den färdiga drycken inte innehåller mycket socker alls.

Kombucha.

Som med övrig fermenterad mat och dryck så är det oerhört enkelt att göra. Det som krävs är dock tid, vilket i sig är så befriande härligt tycker jag. Varför? Jo, för behöver vi inte alla lära oss att sakta ned lite och sänka tempot en aning? För mig innebär att laga mat och dryck med hjälp av bakterier och jästsvamar att jag blir påmind om att dra ned på tempot. Downshifting - att gå från vårt stressade tempo och istället välja det enkla och långsamma i livet har gett mig en enormt ökad livskvalitet. 

Att göra kombucha tar 14 dagar, men själva arbetsinsatsen är minimal och scobyn gör jobbet så du behöver bara vänta ut tills den färdiga kombuchan är klar att skörda. När jag började så efterfrågade jag om någon hade en scoby i Facebookgruppen "Kefir kombucha yoghurt Sverige" då jag inte själv kände någon som gör kombucha. Det dröjde inte länge innan jag fick svar och en otroligt snäll tjej erbjöd mig en scoby. Eftersom hon inte bodde i närheten av mig så skickade hon scobyn till mig med posten vilket gick utmärkt. Denna tjej visade sig också skriva en blogg, Paleodrottningen, som jag förövrigt varmt kan rekommendera er att gå in och läsa då den innehåller massor av goda recept på autoimmun paleokost. Jag är så otroligt tacksam och hon har även hjälpt mig med frågor och funderingar som jag hade till en början. Detta är ytterligare en bra sak med fermenterad mat, nämligen att den gör oss människor mer generösa. Surdeg, kefirgryn, kombucha-scoby förökar sig hela tiden och vi kan ge vidare så att fler och fler kan ta del av denna hälsobringande mat. 

Så här går du tillväga:


RECEPT KOMBUCHA

Redskap du behöver:

- En stor glasburk som rymmer 2,5 liter minst, gärna ganska vid då de goda bakterierna växer till sig på ytan så ju större yta desto bättre.
- En kökshandduk att täcka över din burk med kombucha.
- En gummisnodd att fästa tygduken med.
- Glasflaskor med snäpplock att hälla upp den färdiga kombuchan i.
- En sil.
- En stavmixer (om du vill göra en s.k andra fermentering där du smaksätter din kombucha samt där den blir kolsyrad).

Förutom redskapen behöver du följande:

- 1 scoby (det bästa är om du kan ärva någon av nån du känner, men de finns också att köpa).
- 2 - 4 dl startkultur (d.v.s färdig kombucha).
- 2,5 liter vatten.
- 2 dl ekologiskt rårörssocker.
- 5 rågade teskedar ekologiskt svart te (jag köper från Pekoe, Rwanda Rukeri OP1 samt Vietnam Lien Son FOP). Viktigt att det är 100% svart ekologiskt te. 5 tepåsar English breakfast funkar jättebra. Dock inte Earl Grey som inte är 100% svart utan även innehåller eterisk olja av bergamott.

Så här gör du:

- Koka vattnet och slå av värmen på plattan. Häll i sockret och rör så att det löses upp. Lägg i fem rågade teskedar svart ekologiskt te (eller 5 tepåsar) och låt dra i 15-30 minuter.

- Vänta tills teet har svalnat av till kroppstemperatur (under 40 grader). Det kan ta väldigt länge, oftast någon timme. Några tips att kyla av fortare är att ställa kastrullen i diskhon fylld med iskallt vatten, eller vintertid ställa ut på balkongen / uterum eller liknande. Jag brukar kolla med en termomenter för att säkerställa att det inte är varmare än 40 grader. När det avsvalnat så häller du över vätskan i den stora glasburken.

- Nu är det dags att lägga i scobyn och ca 2 dl startvätska (d.v.s färdig kombucha). Scobyn kan lägga sig lite hursomhelst i burken. Låt den vara, men om den sticker upp ovanför ytan kan du försiktigt försöka peta ned den. Annars så är grundregeln att sedan scobyn väl är i bör du inte peta eller röra glasburken utan låta den få stå stilla, gärna mörkt i ett skafferi eller liknande.

- Täck med en tygduk över öppningen och fäst med en gummisnodd. Kombuchan behöver syre men tygduken skyddar mot insekter, t ex bananflugor och liknande som annars lätt vill flyga in.

- Låt glasburken stå mörkt i rumstemeratur i 14 dagar. Jag brukar märka glasburken med en lapp med startdatum och datum när det är dags att skörda. Efter 14 dagar är kombuchan klar att skörda. Det gör du genom att plocka ur modern (scobyn) antingen med rena händer eller en träslev. Lägg scobyn i en skål. Glöm inte att även spara några deciliter kombucha för scobyn att ligga i och som behövs sen för att göra nästa sats (ca 3-4 dl).

Kombucha är godast att dricka väl kyld. Häll upp den på flaska och förvara i kylskåpet.

Om du inte vill göra en ny sats med kombucha direkt så förvarar du scobyn i ca 3-4 dl kombucha i kylskåpet tills du vill göra en ny omgång.

Med en lapp på har jag koll på när jag startade samt när min kombucha är klar att skörda. Här har scobyn lagt sig i botten. Vanligtvis bildas en ny scoby på ytan så att du har två när du sedan skördar. Då kan du ge bort den ena och använda den andra för att göra en ny omgång med kombucha. Ibland har det hänt att den nya scobyn är väldigt liten och tunn. Då brukar jag lägga i både den och den gamla när jag gör ny kombucha.

Häll upp den färdiga kombuchan med hjälp av en tratt. Den är god att dricka som den är men också väldigt god att göra en s.k andra fermentering på där man smaksätter sin kombucha med hjälp av bär eller frukt (se nedan).

En scobyn och lite startvätska behövs för att göra en ny omgång kombucha.

Så här fin var scobyn som jag fick med posten av Paleodrottningen.



RECEPT "ANDRA FERMENTERING" AV KOMBUCHA

Det är jättegott att smaksätta sin kombucha och även få den lite lätt kolsyrad.

Så här gör du då:

- Ta ca 1 dl ekologiska bär per 1 liters flaska (frysta går lika bra) eller motsvarande mängd frukt och gärna en liten bit ingefära. Även olika kryddor och örter fungerar jättebra. Antingen mixar du detta med en stavmixer tillsammans med lite av den färdiga kombuchan, eller så lägger du i hela bitar av bär och frukt i en flaska. Tänk i så fall på att de behöver vara mindre storlek än flaskans öppning för att sen lätt få ut dem. Om du mixat så sila sedan i en finmaskig sil. Jag brukar använda det som blivit kvar i silen till att göra isglassar av sedan genom att hälla upp i glassformar och sticka i en glasspinne innan jag ställer i frysen. Men det som är kvar i silen går även superbra att äta som "sylt" i din yoghurt eller bara som det är.

Se nedan för några goda smaksättningar.

- Häll upp bärvätskan / de hela bären i en flaska med snäpplock med hjälp av en tratt.

- Häll på resten av den färdiga kombuchan i glasflaskan tills den blir full. Ställ flaskan / flaskorna mörkt i ytterligare 2-3 dygn. Kom dock ihåg att pysa flaskorna 1 gång per dygn. Annars finns risk att de sprutar när du öppnar dem. Efter 2 - 3 dygn är de klara att drickas. Förvara dem i kylskåp. Kylan stannar av fermeneringsprocessen, men ska du inte dricka dem på några dagar så är ett tips att även här pysa flaskorna emellanåt.

Servera din smaksatta kombucha väl kyld!!!

Supergoda smaksättningar (till en flaksa på 1 liter):

- 1 tesked hel ekologisk kryddmejlika, 1 tesked hel ekologisk stjärnanis, 1 tesked hel ekologisk kummin. Låt fermentera i flaskan i två dygn. Sila sedan bort kryddorna och förvara flaskan i kylen.

eller

- 1 deciliter ekologiska blåbär och 1/2 till 1 ekologisk citron. Skär citronen i tunna klyftor så att de går ned utan att fastna i flaskan. Fermentera i två dygn och förvara sedan i kylen. När flaskan sedan är uppdrucken kan du skaka ut fruktköttet och äta upp det. Supergott och supernyttigt!

Antingen lägger du ned bär / frukt eller vad du väljer att smaksätta med direkt i flaskan eller så mixar du bären/frukten med lite kombucha som du silar innan du häller i flaskan för en andra fermentering. Tänk på att bitar av bär och frukt gärna får vara ganska små så de inte fastnar i flaskan sen när du ska hälla upp den färdiga drycken.

Här valde jag att smaksätta med hallon och bitar av ingefära.

Kombucha redo för en andra fermentering. Här smaksatte jag med hallon, ingefära och myntablad. Efter 2 till 3 dygn har den blivit lätt kolsyrad och är redo att ställas i kylskåpet i väntan på att drickas. 



___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

7 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag är lite supen på att testa att göra egen kombucha, men jag funderar över hur en gör den första gången då en inte har 2 dl av det för att starta processen?

    SvaraRadera
  2. Om du får en scoby av någon så är det viktigt att du även får med ca 2 dl vätska (s.k startvätska). Annars tror jag inte att scobyn överlever. Det borde också funka att köpa färdig kombucha där de säljer dessa och använda som startvätska. Mvh /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar att använda en färdig kambucha som startvätska om den är orginal. Alltså inte smaksatt. Jag gjorde med Hums orginal kambucha och det funkade. / Anna

      Radera
  3. Hej
    Jag märkte att du inte använder socker eller honung? Fungerar det alltså göra utan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Då missförstod du mig. Kanske skrev jag otydligt. Jag använder socker. Det behövs som mat till de goda bakterierna i scobyn. Men eftersom scobyn äter sockret så innebär det därför att det är väldigt lite socker kvar när den färdiga kombuchan är klar. Mvh Sara

      Radera
  4. Hej
    Väldigt intressanta recept, tänker utöka mina färdigheter med hjälp av detta recept. Tänkte googla runt och hitta en startkur. Jag hänger med på det du skriver fram till när det är dags att hälla av s.a.s. Först tar man då upp "dottern" som befinner sig på ytan. Sen finns även modern kvar då? Så det finns 2 scobys att ta hand om. Hur ska de bäst förvaras? Kyl, rumstemp? Kan man använda modern om och om igen sen då? För annars finns det ju liksom ingen att ge bort? Kanske jag inte läst ordentligt. Vänligen Pagan

    SvaraRadera
  5. Hej Pagan.

    Den ursprungliga scobyn finns kvar och på ytan brukar en ny växa. De sitter lite ihop men kan separeras försiktigt om man vill. Jag har hört att det är bäst att fortsätta göra kombucha med den nya. Ibland behåller jag dem båda då de sitter ihop och gör ny sats kombucha på dem tillsammans, ibland ger jag bort "modern" och behåller den nya och gör ny sats av den. Jag brukar ibland ta loss den ursprungliga och mixa den i en smoothie.

    Om du inte vill göra en ny sats kombucha direkt så förvarar du scobyn i kylskåpet tillsammans med 2-3 deciliter av startvätskan (den färdiga kombuchan). Jag förvarar i en skål och har en assiett som lock. Det är nämligen bra om scobyn har tillgång till lite luft så man inte täcker med t ex plastfolie och det blir helt tättslutande. Skulle du göra det så öppna och lufta lite emellanåt en till två gånger i veckan.

    Stort lycka till!

    /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.