Glutenfria frallor

Det här receptet på glutenfria frallor bakar jag med jämna mellanrum och de är verkligen så vansinnigt goda. Det är inte helt enkelt att baka glutenfritt bröd som blir riktigt gott, så när jag hittar ett recept som håller måttet så håller jag fast vid det och bakar de pärlor som jag hittat lite nu och då. Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen, en blogg som jag ofta läser och jag har även den kokbok som Nilla har skrivit, Baka Glutenfritt - matbröd, kakor, tårtor och desserter. Nilla finns även på Instagram.

Frallorna har ett högt näringsinnehåll, är fiberrika, lätta att baka, och blir härligt sega och saftiga. Receptet är baserat på teffmjöl, som är ett etiopiskt naturligt glutenfritt sädesslag. Brödet är extra mättande.

Ett tips som Nilla delar med sig av är att dela alla frallorna i halvor innan du fryser in, så är det enkelt sen att bara ta upp en i taget och värma direkt i brödrosten.



RECEPT TEFF-FRALLOR FRÅN NILLAS KITCHEN

12 stycken.

7,5 dl ljummet vatten, fingervarmt.
2 msk ekologisk rapsolja
25 gram ekologisk jäst
1,5 msk ekologisk honung
0,5 dl ekologiska linfrön
2,5 dl havregryn eller hirsflingor
3,5 msk ekologiskt psyllium
0,5 dl nyponskalmjöl
5 dl teffmjöl
1,5 tsk oraffinerat havssalt
1 tsk ekologiska brödkryddor

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sen till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en jämn smet. Smeten sväller sen inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera på en smord plåt. Pudra lite teffmjöl över och täck med bakduk. Låt sen jäsa i 70-90 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.










___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hej Sara,

    intressant, ska definitivt prova detta receptet. Har försökt hitta info om hur tuff påverkar utsöndringen av insulin i kroppen, men hittar ytterst lite. Vet du?

    / Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie. Jag har faktiskt dålig koll på vilket glykemiskt index som teff har. Jag vet att bloggaren Nillas Kitchen ofta använder teff, kanske hon vet? Du hittar hennes blogg på nillaskitchen.com. Allt gott och trevlig helg. /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.