Boken Slow Fashion

Jag hade den enorma turen att vinna boken Slow Fashion - Din guide till smart och hållbart mode av Jennie Johansson och Johanna Nilsson, då bokförlaget Ordfront tävlade ut några exemplar i samband med att den släpptes nu i september. Hade jag inte vunnit den hade jag ändå tänkt att köpa den för det här med slow fashion är något som intresserar mig mycket. Bland annat här, härhär och här har jag skrivit om detta ämne tidigare.


Boken är helt suverän! Den ger pepp och inspiration för en mer hållbar livsstil när det kommer till kläder och textilier, den är fylld av massvis med tips på hur man når dit. Författarna inkluderar i begreppet all typ av textilier så som gardiner, handdukar, sängkläder mm, men även skor, smycken och andra accessoarer.

Begreppet "slow fashion" kommer ursprungligen från slow food-rörelsen som föddes på 80-talet. Slow living innebär att man väljer att hoppa av det där ekorrhjulet som alltför många sitter fast i. Där man prioriterar tid framför pengar och materiella ting. En minimalistisk livsstil bygger på samma idéer. Men att välja att slow fashion behöver inte betyda att du aldrig mer får köpa kläder. Tvärtom så är författarna galet intresserade av kläder och mode. Det handlar inte om att sluta konsumera eller att välja bort vackra kläder utan istället om att reflektera och prioritera på ett sätt som står i linje med att leva hållbart.


Klädkonsumtionen i Sverige ökade med 50% mellan 2000 och 2010. Varje svensk köper i snitt 13 kg textilier per år. 13 kg!!! Och än värre är att vi slänger 8 kg textilier varje år, rakt ned i soporna. Detta är allt annat än hållbart och vi kan inte fortsätta på detta sätt. Jordens resurser tar slut. Det går åt 6000 liter vatten och 1 kg (!!!!) kemikalier för att tillverka EN ENDA T-SHIRT i bomull. Detta är helt ohållbart. Det är inte svårt att fatta, det kan vem som helst förstå. Vi kan inte fortsätta så här.Författarna menar att vi måste helt enkelt bestämma oss för att vår framtid är viktigare än nya prylar.

Det går att göra enormt mycket för att konsumera i en betydligt långsammare takt. Det kan handla om att köpa saker som håller bättre, men hög kvalitet. Att köpa kläder second hand eller via olika typer av klädbyten och liknande är ett annat sätt. Att sakta ned och inte tänka att det är okej att köpa ett plagg som vi bara använder en eller några få gånger innan det slängs. Att hitta sin egen stil som är oberoende av de enormt snabba trendväxlingarna. Att istället för att slänga kläder som vi inte längre vill ha så kan vi skänka dem vidare till second hand så någon annan kan få glädje av dem. Är det trasiga textilier så finns numera massor av klädåtervinnings-insamlingar (t ex Lindex och Hemtex har denna service).


Boken tar också upp hur man kan syna klädföretagen och se om det är greenwashing de sysslar med (d.v.s om de vill framstå som att de tar hållbarhet som en viktig kärna i sin verksamhet eller om detta bara är en skenmanöver för att lura konsumenterna att handla mer). Finns det t ex service som att laga kläder som man köpt via klädföretaget som blivit trasiga? Eller sysslar de egentligen med fast fashion där de vill att du ska handla så mycket som möjligt, där deras vinst är det enda som betyder något oberoende av hur det påverkar vårt klimat? Boken ger många konkreta tips på hur man enkelt kan se om företaget är okej eller inte ur ett hållbart perspektiv.

Man kan också finna en liten materialskola i boken där de förklarar vad olika material egentligen är. Man kan läsa på tvättlappen att klädesplagget är gjort av polyester, akryl, bomull eller silke, men vad innebär det? Hur framställs de olika materialen? Syntetmaterial (d.v.s oftast någon form av plast och framställd med mycket kemikalier) eller naturmaterial, vad är skillnaden? Vilka material är att föredra? Vilka kemikalier som kan vara skadliga kan man hitta i textilier och hur hittar man dem? Det finna massor av konkreta tips på hur man handlar kläder kemikaliesmart.

Författarna guidar också hur man kan avgöra om ett plagg har hög kvalitet eller inte redan när man står i butiken och funderar på att köpa det.

Det går också att läsa om hur du bäst tar hand om dina plagg. Hur ofta behöver man tvätta? Funkar det verkligen att vädra för att kläderna ska bli rena? Hur förvarar man kläderna på bästa sätt? Författarna tipsa kring hur man tvättar, så som att alltid köra fulla maskiner, hur doserar man tvättmedel på bästa sätt och varför det är en mycket dålig idé att använda sig av sköljmedel. Hur får man bort fläckar på ett bra sätt, hur lagar man enkelt ett plagg som gått sönder.

Detta är helt enkelt en bok som passar alla som vill lära sig leva mer hållbart och som är intresserade av kläder och mode.Här finns boken att beställa. Det går också alldeles ypperligt att gå till närmaste bibliotek och låna den (har dom inte fått in den än så be dem beställa hem några exemplar av den). Som vanligt vill jag påminna att jag inte på något sätt är sponsrad utan att jag endast tipsar om sånt som jag tycker är riktigt bra ur ett kemikalieperspektiv samt ur ett hållbart perspektiv.
___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Sara! Blir så himla glad att läsa vad du tycker om boken! Jag och Jennie har såklart haft en tanke om att göra en bok där hållbart mode och slow fashion ska lyftas på ett roligt och inspirerande sätt - men sen att vi också lyckas förmedla den känslan kan en ju aldrig veta. Så att få höra att du ändå upplevde det så gör mig helt vanvettigt glad. TACK! för fina ord! kram!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.