Tillsatser i mat: Citronsyra.

I vår familj försöker vi att äta så ren mat som möjligt fri från tillsatser (även tillsatt socker). En bra riktlinje jag ofta går efter är att främst köpa mat som inte behöver någon innehållsförteckning då den i sig själv är hela innehållet, så som frukt och grönsaker. En annan bra riktlinje att gå efter är att välja mat med en så kort innehållsförteckning som möjligt. Jag vill dock uppmana alla som vill börja äta bättre att börja läsa innehållsförteckningen på det som du köper hem.

En tillsats som jag särskilt försöker att undvika är citronsyra.

Det finns starka misstankar om att citronsyra kan ge olika typer av allergiska besvär och många vittnar om att de blivit av med sin pollenallergi genom att helt utesluta citronsyra ur sin kost och sina hygienprodukter (läs t ex här, här och här om detta). Dock finns väldigt lite forskat på området.

Lite fakta om citronsyra. Det är en av de vanligast förekommande tillsatserna i främst mat. Den används främst som surhetsreglerande medel, men även som konserveringsmedel (motverkar härskning och missfärgning av maten). Detta är en tillsats som kan ha många olika namn. Nedan ser du en bild på alla E-nummer den kan ha samt de svenska och engelska namnen. Om man lär sig att hålla utkik efter E330 - E333 samt "citronsyra" och "citric acid" så har man kommit en bra bit på vägen. Citronsyra kommer väldigt sällan från äkta citroner som man skulle kunna tro med tanke på namnet, utan framställs kemiskt med hjälp av någon sockerhaltig lösning, ofta glukos eller melass, som sedan jäses med hjälp av svampar av svartmögel. Man tror att det är rester av svartmöglet som blir kvar i slutprodukten och att det är detta som ger olika typer av allergiska reaktioner hos många. Eftersom citronsyra är en av de allra mest använda tillsatserna så finns stor lobbyverksamhet för att få oss att fortsätta tro att citronsyra än ofarligt. Man kan hitta citronsyra i väldigt många livsmedel så som t ex godis, glass, ost, torkad frukt, läsk, saft, kakor, sylt, ketchup, senap, buljong och krossade tomater. Men även i hygienprodukter så som hudkräm, schampo och tvättmedel. Men det finns inte i alla krossade tomater t ex så läs på innehållsförteckningen så vet du vilka som inte innehåller citronsyra. På grund av de enormt stora ekonomiska intressen som finns för att få oss att fortsätta använda citronsyra som tillsats i mat så har det forskats väldigt lite på citronsyrans påverkan på vår hälsa.

En tabell med citronsyrans många namn. De vanligaste märkningarna är dock E330 - E333 samt att det står citronsyra eller citric acid. Så håll ögonen efter dessa namn om du vill undvika citronsyra. 

Om man vill lära sig mer om detta och höra om människor som blivit hjälpta av att utesluta citronsyra så finns en grupp på Facebook som heter "Fri från allergi genom att undvika E330 - Citronsyra". Gruppen har idag över 13 000 medlemmar.

Det är bra att även läsa innehållsförteckningen på produkter som du brukar köpa hem, för det händer både nu och då att tillverkaren ändrar innehållet utan att för den skull själva förpackningen får ett nytt utseende. Så gör det till rutin att åtminstone ganska ofta läsa innehållsförteckningen även på varor som du vet sedan tidigare är okej innehållsmässigt.

Jag väljer så ofta det går ekologiskt, och en märkning som jag tittar efter är KRAV, eftersom varor som är KRAV-märkta ställer just höga krav på produkten. Men av någon anledning så tillåter de fortfarande citronsyra i de produkter som får bära deras märke. Så även KRAV-märkta varor är alltså viktiga att läsa innehållsförteckningen på om man vill undvika citronsyra.

Här nedan ser ni två exempel på två olika produkter (Festis och ketchup), där båda alternativen är ekologiska men innehållsförteckningarna ser väldigt olika ut mellan de två alternativen.

Två till synes lika "Festis"-förpackningar. Båda är ekologiska och KRAV-märkta. Men när man läser innehållsförteckningen förstår man att de är ganska olika ändå. Den ena varianten (Smakis) innehåller både citronsyra, tillsatt socker och aromämne, medan den andra (Sundis) innehåller endast äppeljuice från koncentrat. Smakis kostade 12.95 kronor för ett trepack, medan Sundis kostade 17.95 kronor. Jag betalar mycket hellre de fem kronorna extra för att få en Festis utan citronsyra, tillsatt socker och aromämnen. 

Den Festis som heter "Sundis" innehöll endast äppeljuice från koncentrat. 

Den Festis som heter "Smakis" innehöll däremot både socker, citronsyra och äppelarom. 

Här kommer ytterligare en jämförelse mellan två olika varianter av ekologisk ketchup (Änglamark och Felix).

Änglamarks ketchup (Coops eget ekologiska märke). Här på bilden i plastförpackning, men ganska nyligen har de bytt ut förpackningen mot en glasflaska vilket är otroligt bra. Den kostar 16.95 kronor för 500 gram (33.90 kr/kg).

Vänder man på flaskan och läser innehållsförteckningen på Änglamarks ketchup så kan man läsa: Tomatpuré 86%, socker, ättika, majsstärkelse och havssalt. Det här är den bästa ketchup jag hittat som finns att köpa, även om ketchup inte kvalar in på listan över bra mat. Anledningen? Det tillsatta sockret. Men har man som oss barn som väldigt gärna vill ha ketchup till vissa rätter så är detta bästa alternativet anser jag om man inte vill göra sin egen ketchup. 

Felix ekologiska ketchup. Den kostar 22.50 kr för 1 kg. 

Innehållet på Felix ekologiska ketchup: Tomatpuré 80%, socker, ättika, salt, citronsyra, kryddextrakt. Den innehåller alltså mindre tomater och mer tillsatser än Änglamark.

Återigen så är alternativet som innehåller citronsyra billigare. Ändå väljer jag utan tvekan det första alternativet som inte innehåller citronsyra. 

Sen kan man väl ifrågasätta både Festis och ketchup då ingen av dessa produkter kvalar in i min mall av bra mat. Målet är att sträva efter så ren mat som det går. Men man kan inte bli nitisk för då blir det inte hållbart. Det händer ibland att vi till exempel köper hem ful-pizza som absolut inte är ekologisk och som kan innehålla mycket tillsatser, bland annat citronsyra. Men jag vill inte låta sådan typ av mat bli den övervägande delen av vårt totala kostintag. Det är genom maten, tillsammans med rörelse och motion, som vi bygger en god hälsa. Genom att välja mat med så högt näringsinnehåll som möjligt så mår vi som bäst!
___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. När man skickar mail och frågar om det finns citroncyra i produkter där det inte står med så händer det ibland att dom innehåller det men att det inte står på. Ett exempel är ica eko krossade tomater som nu ändrat förpackning och skrivit dit citroncyra men när man frågade varför man lagt till detta får man svaret att innehåll inte ändrats utan man har bara valt ätt lägga till det i innehållsförteckningen. Så den innehöll alltså citroncyra även innan när det inte stod på paketet. Mvh Henna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henna!

   Så märkligt. Jag trodde det var lag på att allt innehåll måste finnas med i innehållsförteckningen? Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.