Etiskt hållbara sjalar

I somras träffade jag härliga Jenny Ranung som driver företaget Ethiopian Design. På ett av Örebros mysiga caféer fick jag förmånen att lyssna till hennes berättelse om hur det hela började när hon startade sitt företag.

Dessa tre skönheter blev mina efter mitt möte med Jenny Ranung.

På ethiopiandesign.se kan man köpa handvävda sjalar som Jenny köper direkt på plats från vävare i staden Addis Abeba i Etiopien.

Det hela började med att Jenny gick en kurs om Etiopien som avslutades med en två veckors resa till landet som hon alltid drömt om. Där såg hon allt det vackra hantverk som tillverkades och då föddes idén att göra något mer. Landet har en mycket lång vävartradition. Genom att betala vävarna schyssta priser så de kan få en lön som det går att leva på. Får de skäligt betalt så kan de jobba under rättvisa förhållanden med drägliga arbetstider och de har råd att skicka sina barn till skolundervisning. Genom att handla sjalarna via en humanitär hjälporganisation i Addis Abeba så kan Jenny vara säker på att sjalarna inte har producerats av barn. Indirekt är hon även med och stödjer en gatubarnsorganisation. Ungefär en gång per år planerar Jenny att åka ned till Etiopien för att handla sjalar, som då täcker både en vårkollektion och en höstkollektion.

Jenny vill få människor att tänka till när det köper något nytt. Hur, var och vem har producerat den här varan? Hon arbetar med en transparent produktionskedja, så att du som köper hennes sjalar ska kunna känna dig trygg med att sjalarna inte bara håller en hög kvalitet utan du ska även kunna känna dig trygg med att de är schysst producerade.

För mig var det i samband med att jag såg den gripande dokumentären The True Cost som det verkligen gick upp för mig om vilken smutsig bransch textilindustrin tillhör. Har du inte sett dokumentären så rekommenderar jag dig varmt att titta på den. Här kan du läsa om vad jag skrivit om filmen i ett tidigare inlägg.

Efter mitt möte med Jenny så gick jag hem med tre nya sjalar. Det känns så gott i hjärtat att veta att dessa tillverkats under schyssta förhållanden. Då kan jag med gott samvete bära dem!

Tre vackra handvävda sjalar från Etiopien.

Jag älskar att vira en scarf/sjal/halsduk runt min hals, det ger en värmande känsla och jag trivs med det, det känns som jag.
Nu är den nya höstkollektionen uppe så gå gärna in och kolla allt fint som finns på Etiopian Design.

Som vanligt vill jag betona att jag inte är sponsrad, varken av Ethiopian Design eller något annat företag utan skriver om det som jag anser som bra produkter ur kemikalieperspektiv samt ur ett hållbart perspektiv. Om jag kan så vill jag gärna vara med och påverka så att vår konsumtion blir mer hållbar, och därför vill jag lyfta fram detta företag för det faller inom ramen för detta.
Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.