Oljor från Velvety Organics

Det händer att jag får frågan från olika företag om jag vill testa deras produkter. Oftast säger jag vänligen men bestämt nej. Undantaget är om jag själv tror att det är en vara som jag skulle kunnat köpt ändå för att jag tycker att den verkar vara bra både ur hållbarhetsperspektivet och som innehåller inga eller minimalt med skadliga kemikalier. Ett annat viktigt kriterium när det gäller produkter till barn, t ex leksaker och kläder, är genusperspektivet. För mig är det viktigt att inte köpa könsnormativa kläder, leksaker osv till barnen då jag får ont i hjärtat av att se att vi så ofta tränger in tjejer och killar i sina könsfack som begränsar oss människor enormt. Men detta med genustänket får jag utveckla mer en annan gång.

För några månader sedan fick jag frågan från Velvety Organics om jag ville testa några av deras oljor. Efter att ha läst på om deras produkter och affärsidé så var det inte svårt att tacka ja. De säljer helt rena ekologiska oljor utan några tillsatser. Jag har nu fått chansen att testa några av deras oljor en tid, så här kommer mina reflektioner kring dessa oljor.

Velvety Organics ger mina läsare ett förmånligt erbjudande med 15% rabatt på hela deras sortiment om du anger rabattkoden "Saraseviga" när du beställer fram till på fredag den 6 maj.


Dessa fyra oljor har jag fått testa. Arganolja, mandelolja, avokadoolja och jojobaolja. 

Ekologisk arganolja

En redan stående favorit för mig har under de senaste åren varit ekologisk arganolja. Jag använder den som återfuktare i ansiktet och på halsen och den fungerar så suveränt för detta. Jag älskar enkla lösningar. Arganolja är en sån. Tidigare har jag köpt dyra ansiktskrämer som jag då trodde var bra, men när jag började läsa på innehållsförteckningen innehöll de en lång lista med ämnen där flera var mindre trevliga, ämnen som misstänks kunna vara både hormonstörande och cancerframkallande. Därför blev jag så otroligt glad när jag fick upp ögonen för arganolja att använda som återfuktare till mitt ansikte. Nu behövs inga långa innehållsförteckningar längre. Oljan har inga tillsatser alls utan är helt ren. 100% arganolja, nothing less nothing more. Jag vet precis vad jag smörjer min hud i ansiktet med och jag har genom att välja arganolja till ansiktet minskat min exponering för skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier väldigt mycket jämfört med att använda en köpes-kräm med lång innehållsförteckning.

För att få arganoljan att gå in i huden så använder jag en klick ekologisk aloe vera gel. Efter mycket efterforskning tror jag mig ha hittat den renaste aloe vera gelen på marknaden, tack vare duktiga Ulrika som skriver bloggen Chic & Fair - ekologisk skönhet, giftfri vardag och vintage love. Ulrika räknar jag numera som en av mina favoritbloggar-kollegor, och jag kan förövrigt varmt rekommendera er att börja följa hennes blogg. Här har hon skrivit om just aloe vera. Observera att aloe vera gel är nödvändigt när du använder arganoljan till ansiktet, jag har provat utan och det blev inte alls samma effekt och oljan ville då stanna utanpå istället för att gå in i huden.

Velvety Organics arganolja känns otroligt lyxig och jag är verkligen helnöjd med denna olja. Priset för en flaska på 30 ml är 119 kronor. Den är otroligt dryg, du behöver bara använda 4 droppar varje gång du smörjer in ditt ansikte efter rengöring. Så förutom att du bantar ned rejält på kemikalier i ditt ansikte så är det dessutom väldigt mycket billigare än de allra flesta hudkrämer på marknaden. En flaska på 30 ml brukar räcka i ca 1 år för mig. Aloe vera gelen från Devaz kostar 134 kronor för 110 ml.

Lite fakta om arganoljan. Den är rik på E-vitamin och essentiella fettsyror. Oljan sägs öka hudens elasticitet, och är bra även för dem som har väldigt fet hy då den hjälper till att reglera talgproduktionen. Den sägs också vara bra för de med akne och problemhy. Den ska också vara toppen att applicera i hårtopparna för att ge lyster och glans och skydda mot kluvna hårtoppar, men detta har jag inte testat själv.


Arganolja tillsammans med aloe vera gel är det absolut bästa till mitt ansikte. Jag tar en liten klick aloe vera gel, ca 5 mm i diameter, och 4 droppar arganolja som jag blandar direkt i handflatan. Detta applicerar jag sedan på nytvättat ansikte och hals. Efter bara några minuter har huden absorberat oljan och huden är inte fet eller fuktig längre. 

Ekologisk jojobaolja.

Även jojobaoljan fungerar perfekt som återfuktare i ansiktet tillsammans med en klick aloe vera gel. Den har likvärdiga egenskaper som hudens naturliga olja vilket gör att den lätt absorberas av huden. Den ska också vara bra för personer med problemhy och akne samt de som har väldigt torr hud, eksem eller psoriasis. Jag använder den på samma sätt som arganoljan, dvs droppar 4 droppar i handflatan och blandar med en liten klick ekologisk aloe vera gel innan jag applicerar i hela ansiktet och på halsen. Jag växlar ibland och använder denna olja istället för arganolja till mitt ansikte.

Ekologisk mandelolja.

När jag var gravid använde jag mandelolja som jag smorde in min mage med efter jag duschat för att öka elasticiteten och undvika att få bristningar i huden när magen växte. Då hittade jag ingen ekologisk variant, utan köpte en icke ekologisk på apoteket. Hade jag varit gravid i dag så hade valet självklart fallit på denna ekologiska variant.

Velvety Organics mandelolja är kallpressad och absorberas lätt av huden och återfuktar utan att täppa till porerna. Den kan användas som behandling vid eksem och vid acne. Den ska också fungera bra som sminkborttagare. Jag valde att göra en närande body butter av den. Receptet för detta ser du längst ned i detta inlägg.

Ekologisk avokadoolja.

Det var första gången som jag testat avokadoolja. Jag hade innan hört mycket gott om denna olja, som är likt avokadon grön i färgen. Den ska vara särskilt bra för den med torr hud och ska vara särskilt bra för mogen hud. Den är rik på antioxidanter och sägs fungera bra på solskadad hud tillsammans med en klick aloe vera gel. Den är även en bra olja att massera in nagelbanden med. Jag valde att göra ett body butter även av denna olja. Receptet hittar du längst ned i detta inlägg.

Tillsammans med sheasmör gjorde jag två härliga body butter. Under vår och sommar räcker det att smörja huden med kallpressad ekologisk kokosolja (jag använder Kung Markattas) efter dusch. Men under den kallare delen av året, höst och vinter, behöver jag mer fukt till huden som annars blir väldigt torr. Då passar dessa body butter perfekt att smörja in sig med. Sheasmöret är av märket Crearome och jag köpte det på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro.


RECEPT BODY BUTTER

50 gram ekologiskt kakaosmör eller sheasmör (jag använder detta eller detta)
100 ml (1 dl) ekologisk mandelolja eller avokadoolja (jag använder denna eller denna)
0,75 tsk ekologiskt potatismjöl (jag använder detta)

Gör så här:

Värm kakaosmöret/sheasmöret i en rostfri tillbringare i ett vattenbad tills smöret smält helt. Jag brukar använda ett litermått i rostfritt stål som jag ställer i en kastrull med vatten på spisen. När smöret smält helt så häller du i oljan och rör om. Ta tillbringaren från plattan och ställ på diskbänken tills det svalnat till rumstemperatur. Ställ sedan i kylskåp, eller utomhus nu när det är kallt (täck då över med en assiett högst upp som lock). Låt stå kallt c.a en halvtimme tills det börjat stelna något. Tillsätt potatismjölet och vispa med elvisp på lägsta hastigheten tills det tjocknar och konsistensen blir samma som hårt vispad grädde. Håll vispen mot botten när du vispar. Jag använder bara den ena av visparna på elvispen för att få plats i den rostfria 1-liters-tillbringaren.

Potatismjölet tillsätts för att krämen ska bli mindre oljig och fet. Det går även bra att använda arrowrot för detta ändamål.

När konsistensen blivit likt vispad grädde är det klart. För över krämen till en ren glasburk med tättslutande lock. Skriv gärna en lapp på med innehållsförteckning samt datum när du gjorde den.

Denna hudkräm har en hållbarhet till det datum som ingrediensen med kortast bäst-före-datum har. Kolla BF för kakaosmör/sheasmör, olja samt potatismjöl och skriv det datum som ligger närmast i tid på din burk. Eftersom det inte finns något vatten i produkten så håller den lika länge som de ingredienser som man använder.

Body butter gjord på avokadoolja. Det blev en fet härlig kräm. För bästa resultat smörjer jag kroppen direkt efter dusch medan huden fortfarande är lite fuktig, vilket hjälper krämen att gå in i huden snabbare. Denna kräm är också underbar att använda som fotkräm. Då kan man med fördel droppa i 2-3 droppar eterisk olja med tea tree. Det finns att köpa bland annat här

Body butter gjord på mandeloljan. En härlig mjukgörande kräm. Det är en lycka att göra sina egna krämer, då vet du exakt vad det är du smörjer din hud med. Inga skadliga kemikalier så långt ögat kan nå. Underbart!


Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.