Fira en klimatsmart jul

Julen står för dörren. En högtid som väcker starka känslor. Antingen väldigt positiva, eller för en del väldigt negativa. Jag har blandade känslor för julen. Jag vill nästan kräkas åt den konsumtionshysteri som råder denna årstid. Många gånger är julklappar köpta utan tanke bakom och det enda som de bidrar till är att ytterligare späda på klimatkrisen som är ett stort, påtagligt och mycket allvarligt hot mot hela mänskligheten. Men innebär klimatkrisen att vi inte kan fira jul längre? Ska man helt sluta köpa julklappar? Absolut inte. Att leva klimatsmart är både roligt och jag anser att leva så ger mer fina värden och en högre livskvalitet än att inte tänka på detta. Här har jag samlat mina tankar om hur man kan göra julen mer klimatsmart.MATEN:

- Välj ekologiska råvaror när du köper julmaten. Då slipper du rester av bekämpningsmedel i maten du äter. Det är dessutom mycket snällare mot vår planet.

- Gör så mycket som möjligt av maten själv. Laga från grunden och undvik färdiga röror och andra halvfabrikat så slipper du tillsatserna och sockret. Tänk slow food istället för fast food.

Välj i första hand de vegetariska alternativen framför kött. Kött är en av de allra största miljöbovarna. Även om du inte väljer att bli vegan eller vegetarian så handen på hjärtat, visst kan du minska ned på din köttkonsumtion? Förutom att kött är en riktig miljöbov så är det dessutom svårt för vår kropp att ta hand om detta och resultatet är mer sjukdomar och är bland annat med och bidrar till cancer.

Tänk kvalitet framför kvantitet. Kanske behöver inte julbordet svämma över av hundra olika rätter. Välj ut dina favoriter och lägg tiden på att laga dessa själv. Med mindre på julbordet har du dessutom råd att köpa råvarorna ekologiska.


JULPYNTET:

- Jag gillar devisen less is more. Pynta med måtta så tröttnar du inte på pyntet innan julen ens är över.

Köp julpyntet på second hand, det blir både mer personligt och mycket billigare. Men bäst av allt, det belastar inte miljön då inte nytt behöver produceras.

Julgranen - välj en svensk, närodlad gran framför plastgran. Fråga efter en svensk Rödgran (Picea abies) som också är den vanligaste granen som säljs i Sverige. Undvik Kungsgranen som är en ädelgran och ofta hårt besprutad med bekämpningsmedel, plus att den ofta är hit-transporterad från Danmark. Plastgranen är det absolut sämsta alternativet, då den har den största miljöpåverkan, även om den använd i många år. Den är dessutom är gjord av mjuk plast innehållande hormonstörande ftalater. Allra bäst är en KRAV-märkt gran, men än så länge finns de bara att få tag på i Stockholm, Göteborg och på Gotland (här kan du hitta vart de säljs). I Örebro har jag hittat närproducerade rödgranar som säljs på Järntorget.


JULKLAPPARNA:

Prioritera tid framför julklappar. Ge av din tid till dina barn under julen. Spela spel, lek, var utomhus och ge dina barn och nära och kära av din odelade uppmärksamhet.

Ge bort upplevelser istället för saker (middag, massage, konsert, teaterbesök mm).

- Köp begagnat. Ja, man kan faktiskt köpa julklappar second hand. Det är kul och coolt att köpa klapparna second hand och blir så mycket mer personligt än att köpa allt det där som "alla andra köper".

Välj naturmaterial och undvik plast.

Köp ekologiskt när det finns.

- Om du köper kläder och textilier (sängkläder, gardiner mm) - välj varor som är miljömärkta (GOTS, Svanen, Bra Miljöval, Oeko-Tex m fl) när det finns.

Välj leksaker med kvalitet i naturmaterial framför "skräp" i plast som ändå går sönder nästan direkt.

Ge bort en julklapp som räddar liv. Skänk en gåva till UnicefUNHCR eller Rädda Barnen. Här kan vi snacka om att köpa en julklapp som verkligen gör skillnad. I de olika hjälporganisationernas gåvoshoppar kan du läsa mer om vad du kan bidra med för varierad storlek på peng och du får ett fint gåvobevis som du kan skriva ut och ge till någon i julklapp.

Här skrev jag förra julen om vad man kan tänka på inför julklappsinköpen. Gå gärna in och läs då det är lika aktuellt idag som då.


LJUSEN:

Välj ljus av stearin och undvik paraffin. Välj gärna Svanen-märkta. Andra bra alternativ är bivaxljus. Numera finns det miljövänliga värmeljus med glaskopp som fungerar som en refill för ljuspuckar i stearin. De finns bland annat att köpa på Clas Ohlson. Här kan du läsa mer om vad jag skrivt om ljus och varför man bör undvika paraffinljus.

För oss blev det en svensk rödgran från Kumla i år. De säljs på Järntorget i Örebro och kostade 260 kronor. 

Jag misslyckades totalt med min egen pepparkaksdeg förra året, varför jag  fegade ur och valde att köpa färdig deg och några färdiga pepparkakor. Degen (Änglamark) är ekologisk och KRAV-märkt. Pepparkakorna kommer från Nyåkers och är även dessa ekologiska och KRAV-märkta. Båda är köpta på Coop.Nästa år blir det dock egenbakade pepparkakor med egengjord deg, då jag fick recept från en av barnens förskolepedagoger, på ett recept som inte gick att misslyckas med enligt henne. Här är receptet:

RECEPT PEPPARKAKOR

150 gram ekologiskt smör
1,75 dl ekologiskt rårörsocker
1,5 dl ekologisk sirap
1 ekologiskt ägg
0,5 msk ingefära
0,5 msk ekologisk kanel
0,5 msk nejlika
1 msk ekologiskt bikarbonat
1 msk vatten
7 dl mjöl

Värm smör, rårörsocker och sirap. Häll upp i skål. Tillsätt kryddor. Vispa upp ägget och rör ned. Blanda vatten och bikarbonat och rör ned. Blanda ner mjöl men spara 1 dl till utbakning. 

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut tunt, forma med pepparkaksformar eller skär ut egna former, och grädda på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.

Ett gott ekologiskt och KRAV-märkt vitvinsglögg är Snälleröds. Till pepparkakorna äter vi Castello Organic Blue blåmögelost. 


Ekologisk Fairtrade saffran hittade jag på Världsbutiken i Örebro och det har jag använt till att göra bland annat saffransgranola som är oemotståndligt god, och glutenfria saffransmuffins (klicka på dem så kommer du till recepten). 

Hela saffrans pastiller. Mortla dem med lite rårörsocker innan du använder för bak och matlagning. 

Ekologiska choklad-adventskalendrar köpta på Ekobutiken i Örebro. 

KRAV-märkt julskinka utan nitrit köpte vi på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro i år. Här kan du läsa mer om varför KRAV-märkt skinka är att föredra. Vart du kan köpa KRAV-märkt skinka hittar du här

Julduk och ljusstake är köpt på second hand för 25 kronor respektive 30 kronor.

Egenstöpta stearinljus som min sambo stöpt. Ljusstaken är köpt på second hand för 60 kronor. Den vita duken betalade jag 2 kronor för på second hand. 

Historien om hur denna soffa hamnade i vårt kök är ganska otrolig. För några veckor sedan kom vi hem från jobb och skola / förskola och såg våra grannar stå och lasta in denna soffa i ett släp. De hade sålt sin sommarstuga och hade inte plats för soffan längre, så de skulle skjutsa den till Erikshjälpen och skänkas bort. De såg mitt intresse och sa att vi kunde få den om vi ville. Jag blev upp över öronen förälskad, vi gick hem och mätte och den visade sig passa perfekt i vårt kök. Jag ville betala våra grannar men de ville inte ha några pengar. Istället skänkte jag ett nödpaket för 350 kronor till Unicefs flyktingarbete. Jag är så otroligt glad för denna soffa. Det kändes som ödet att den hamnade hemma hos oss. Innan har den tillhört våra grannar i 15 år, och de köpte den i sin tur second hand och man kan se inuti lådan (perfekt förvaring med massvis av utrymme) att den tidigare varit grönmålad men blivit avlutad. Nu ska soffan få tjäna vår familj i förhoppningsvis många, många år framöver. Jag känner mig tacksam!

Jultavlorna är köpta på second hand för 25 respektive 20 kronor. 

Jul-hjärta i trä som jag köpt för 12 kronor på second hand.

Jul-tavla att lägga julkorten i. 25 kronor på second hand.

Julduk köpt på second hand för 25 kronor.

Adventsljus i stearin som är stöpta av min sambo. Mossan hade jag sparat från en blomdekoration vi fick för några år sedan.

En till julduk som jag köpt second hand för 25 kronor.

Söt jultavla med en liten ringklocka längst ned (som våra barn gillar att gå och plinga i). Den köpte jag för 20 kronor på Erikshjälpen.

Broderad jultavla. Den köpte jag second hand för 45 kronor på Erikshjälpen i Örebro. 

Vacker ljusstake som även den är köpt second hand. Den kostade 12 kronor på Erikshjälpen i Örebro och kommer att användas hela året om hemma hos oss, inte bara över julen.

Igår kväll klädde vi granen. Det är nåt alldeles speciellt med en riktig gran. Det doftar så ljuvligt. Vi har försökt att pynta med material som är säkra ur kemikaliesynpunkt, mycket små träfigurer och glashjärtan. Men även en del glaskulor. Pyntet har vi haft så länge jag kan minnas, sedan jag flyttade hemifrån för många herrans år sedan.
Sverige är första land i världen som börjat sälja Fairtrade-märkta julstjärnor. Dessa finns att köpa på Blomsterlandet. 


Jag hoppas att detta inlägg gav dig några tips om idéer om hur du kan bli mer klimatsmart denna jul. Själv är jag långt ifrån perfekt. Jag försöker själv leva upp till dessa saker, men det är inte alltid jag lyckas. Ta den färdiga pepparkaksdegen till exempel, och förra året köpte vi värsting-granen av dem alla - en plastgran som visade sig stinka av plast och kemikalier. Det var innan jag visste bättre. Men jag har en strävan efter att ta hänsyn till vår miljö och det är ett tankesätt som jag bär med mig i vardagen och försöker att leva efter så gott jag förmår. Ingen är perfekt, och det är inte heller det som är meningen att vi ska bli. Men låt oss alla sträva mot att leva mer medvetet och giftminimerat.

Jag hoppas att jag kunnat inspirera även dig att ta ett, eller flera steg, mot en mer klimatsmart jul.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Bra tips:)
  Önskar så att jag kunde ha gran hemma men är så allergisk.
  Har svårt att gå och handla på Ica där granföräljarn står precis vid entrén och sedan när man kommer in har Ica placerat hyacinter, så det blir att springa in i affären och handla fort, så min storhandling blir med handla24 denna tid på året.
  Jag har tyvärr plastgran men när den har gjort sitt ska jag försöka hitta ett annat alternativ den är nu 20år.
  Önskar dig en God Jul
  kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla. Usch, vad jobbigt med allergi. Vi hade ju också plastgran förra året och jag tror att året innan så kände jag också av granen. Men vi har ofta köpt den tokbesprutade kungsgranen tidigare jular (utan att jag visste att de var det) och nu när vi har rödgranen så har jag inte känt något än i alla fall, den har stått inne sen i fredags. Hoppas att du får en fin härlig jul Camilla. Vore kul att hitta på något roligt med dig och Barbro till våren. Ibland kan jag känna mig lite ensam i allt det här med kemikaliebantning osv. Det fyller på själen och energi att träffa fler likasinnade. Allt gott önskar jag dig. Hoppas julen och ledigheten ger mycket tid för vila och återhämtning och tid för sånt som du gillar. Vi hörs! Kram /Sara

   Radera
 2. Jag vill bara göra ett litet förtydligande vad det gäller granar... Min Mammas kompis har sålt av sina egna granar i 50år, hans granar har ALDRIG varit besprutade utan han har hela tiden drivit ett miljövänligt småskaligt skogsbruk (vid sidan om sitt arbete som skogsbrukslärare på en skola här) och han odlar Nordmansgranar / Kungsgranar på samma sätt som den vanliga Rödgranen. Här i södra Halland har han sålt sina granar som lokalproducerade, handsågade eko-granar och när han stått och sålt i Stockholm har han haft samma devis fast utan det där med lokalproducerade.

  Alla Kungsgranar är INTE "fula" och dåliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna för att du förtydligar. Jag tror att många som säljer Kungsgranar gör det från storskaliga skogsbruk där man vill odla snabbt och få fina, kraftiga granar. Men det är bra att veta och känns skönt att höra att det inte behöver vara så utan att det finns bra Kungsgranar som inte är besprutade. Jag tänker att man får hela tiden fråga när det är dags för köp för att få veta vart granen kommer ifrån. Tack för din kommentar! Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.