Rening för själen

Jag tjatar mycket här på bloggen om hur och vad man kan göra för att kemikaliebanta hemma, för att minska ned på de skadliga kemikalier som finns i många av våra vardagsprodukter. Hur man kan "rena" sitt hem från de allra värsta kemikalierna för att skapa ett liv fyllt av hälsa istället för bygga för framtida ohälsa. Men lika viktigt som det är att detoxa från kemikalier så upplever jag att det är enormt viktigt att även skapa rening för själen och för det psykiska måendet.

Alltid denna tid på året så kämpar jag med mörkret, med trötthet och med ett ökat sötsug. Vi förväntas gå på i samma tempo som resten av året även om jag tror att våra kroppar är programmerade för mer vila och återhämtning denna mörka del av året. De flesta känner sig tröttare, och jag tror att det är viktigt att lyssna på vad kroppen försöker säga till oss. Vila och återhämtning är enormt viktigt för att orka och ha kraft och energi och för att kunna känna den där livsglädjen som ger livet mening.

Här vill jag tipsa om tre saker som hjälper mig att få rening för själen. Som ger mig inre ro och den där så jätteviktiga balansen i livet. De allra flesta av oss lever i en extremt pressad och stressad tillvaro där det sällan ges tid för vila och återhämtning. Detta viktiga, basala som behövs för att vi ska kunna fungera. Det är vid vilan, återhämtningen och när jag är totalt närvarande som jag samlar kraft. Det är också vid dessa tillfällen som min kreativitet flödar och idéer växer. Mer av mitt sanna jag kommer fram och jag utvecklas. Jag blommar.

Mina tre viktigaste former för att hitta detta inre lugn som ger återhämtning men också föder mycket kreativitet är följande:

- 30 minuters promenad varje dag i dagsljus. För att tanka ljus, men också få upp pulsen. Studier har otvivelaktigt slagit fast att 30 minuters pulshöjande aktivitet varje dag, som t ex en rask promenad, är otroligt hälsofrämjande. Det är när jag promenerar som jag tänker som klarast. Jag läker och jag växer. Jag började med detta förra november och har fortsatt med detta dagligen sedan dess, med några få uppehåll. Att få det där så viktiga dagsljuset är viktigare än någon annan tid på året nu när det är så mörkt och grått ute. Jag avsätter 30 minuter av min lunchrast till att promenera för att kunna ta del av dagens ljus.


Promenaderna. 30 minuter varje dag. En stund bara med mig själv. Mobiltelefonen är totalt förbjuden att använda under dessa promenader.  

- 30-45 minuters yoga varje dag. Förutom att yogan stärker min rygg och gör att jag håller mig fri från ryggskott och värk i kroppen så ger den så mycket mer. Den djupa andningen syresätter kroppen och gör att jag känner mig så mycket piggare och starkare. Jag tränar hatha yoga, och går varannan vecka iväg och tränar i grupp hos Lars Zika i Örebro. Då kör jag ett längre pass på 90 minuter. Alla behöver olika sorts träning men yoga är verkligen något som passar mig och min personlighet. I yogan får jag även öva på att vara medvetet närvarande. Att inte bedöma eller analysera det som händer, och att vara helt fokuserad på här och nu utan störande tankar om det som varit eller det som ska komma. Nu när våra barn är lite äldre, 6 och snart 4 år, så tycker jag att det fungerar att träna yoga med dem runtomkring mig. När de var mindre fungerade inte detta utan jag fick träna yoga när de lagt sig på kvällarna. Men nu vet de att när jag rullar ut mattan så kan jag inte prata eller springa iväg och göra andra saker. De vill gärna också vara med och gör rörelserna tillsammans med mig.


Yogan. Att ge mig själv utrymme och tid för 30-45 minuters yoga varje dag stärker inte bara kroppen utan också mitt sinne. Den här bilden är från förra november då jag besökte min syster i Cypern och hade förmånen att få träna yoga utomhus. 

- 10 minuters zenmeditation varje dag. Detta är relativt nytt för mig, jag har gått och utövat zazen (sittande) zen meditation denna termin och provade på det lite under förra våren. En gång varannan vecka går jag iväg och utövar meditationen i grupp hos Lars Zika i Örebro under 90 minuter. I meditationen sitter man tyst och stilla, och lyssnar till sin andning. Tankar kommer och går och meningen är att inte fästa någon vikt vid dessa utan hela tiden återgå till nuet. Jag kan inte med ord förklara hur betydelsefullt detta är för mig. Det är väldigt svårt att beskriva. Rent konkret så har min sömn blivit så mycket bättre sedan jag började med meditationen. Det är otroligt svårt, men något som liksom promenaderna och yogan hjälper mig att hitta den totala närvaron. Kärnan i livet.

Zenmeditationen. Att skapa en stund bara med mig själv i lugn och ro där stillheten hjälper mig att hitta nuet, precis där livet är just precis NU, och lyssna på min andning som hela tiden är totalt närvarande i min kropp. 

Min meditationskudde har jag beställt från VitaVera - Organic lifestyle och den är gjord i ekologisk oblekt bomull och fylld med ekologiskt odlat bovete. Den var för hög för mig men det var enkelt att ta ut och anpassa höjden så att den passar. Det bovete som blev över tänker jag använda för att sy en kudde åt vår 3-åring. 

Jag tänder alltid ett ljus när jag mediterar, och sitter på samma plats varje gång. För mig har det passat bäst att meditera precis innan sänggåendet på kvällen. 

Inuti ytterfodralet så ligger innerfodralet som är fyllt med ekologiskt bovete.


Promenaderna, yogan och meditationen är tre former som jag har som målsättning att utöva varje dag. Det är sällan det blir så, kanske får jag till en eller två av dem, och ibland alla tre. Det finns inget prestationskrav utan jag är glad för de eller dem som blir av varje dag. Det finns givetvis också många andra sätt att hitta lugnet och den medvetna närvaron som ger balans i livet. Att sitta och sticka är något som också ger mig samma typ av lugn, men tyvärr har jag inte riktigt kommit igång ordentligt med detta. Jag tror att det är viktigt att ställa sig själv frågan: Vad behöver just jag för att koppla av och hitta styrka, kraft och glädje i livet? Tipsa gärna nedan i kommentarerna om vad som ger just dig detta.

Allt gott och en riktigt god helg önskar jag er alla.

Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.