Göra egen adventskalender

När jag var liten så hände det vid någon jul att min mamma gjorde en egen advenstkalender till mig och min lillasyster. Varje dag från den 1 december ända fram till jul så fick vi öppna varsitt litet paket som mamma slagit in och hängt på en tavla av jute med nyckelringar som hade siffrorna 1 - 24. Jag minns idag inte något av vad det var vi fick i de där små paketen, men jag minns spänningen och förväntningen att få dessa små paket i väntan på julafton.

För några veckor sedan bestämde jag mig för att göra något liknande för våra två barn, som nu är sex år och snart fyra år (fyller i december). Men eftersom jag har svårt för konsumtionshysteri och allra särskilt den som blir vid julen så ville jag inte köpa en massa saker som barnen sen ändå tröttnar på. Jag funderade och bestämde mig för att dela upp paketen i tre kategorier:

- Några skulle innehålla något som går att äta (ekologiska russin, ekologisk Fairtrade choklad för en dag då det är lördag mm).

- Några skulle innehålla upplevelser (ett paket med en pepparkaksform i och med en liten lapp om att vi ska baka pepparkakor den dagen, en med en julgranskula och en lapp om att vi ska klä granen den dagen, en ekologisk apelsin tillsammans med ekologiska nejlikor och ett fint rött snöre för att göra nejlike-doftande apelsiner att hänga upp i huset mm).

- Några skulle innehålla små julsaker som jag skulle köpa på second hand (små julfigurer, julänglar, små tomteglas som de ska få en julsmoothie i den dagen mm).

Jag hittade fina påsar i oblekt papper på Idé & Hobby i Örebro, som lägligt var förpackade 24 stycken i varje. Jag använde julvackert tygsnöre och gjorde ett "ribbon" och limmade fast på varje påse med ekologiskt giftfritt lim från ÖkoNORM som vi köpt på Laplandecostore.se, och köpte klädnypor i obehandlat trä på ICA Maxi (även de lägligt förpackade 24 stycken i varje och de kostade 20 kr/förpackningen). Varje påse dekorerades med en siffra med en röd penna. Vi hade jutesnöre hemma och jag tänkte sedan hänga upp alla paketen i klädnyporna på detta snöre kvällen innan den 1 december.

Första påsen som ska bli första "luckan" den 1 december är klar.


Påsarna i oblekt papper hittade jag på Idé & Hobby / Panduro. Här kan du läsa mer om dem. 


Klädnyprona i obehandlat trä köpte jag på ICA Maxi för 20 kr/förpackningen. De kommer jag sedan att använda som påsklämmor i köket.Först limmade jag det röda tygbandet och när öglan torkat så limmade jag fast ett "ribbon" på varje påse. Tygbandet köpte jag också på Idé & Hobby / Panduro, då jag inte hade några röda band hemma. Men dessa kommer jag att spara sen så att de går att använda igen och igen och igen, som fin dekoration när man slår in paket eller till julens klappar.De olika påsarna ska fyllas med sina innehåll.Här kommer min lista på vad jag valt att ha i paketen i årets adventskalender. Sex luckor är inte klara ännu varför de än så länge är tomma, men jag kommer att fylla i och skriva ned så fort jag bestämt vad de ska innehålla inom kort:

1. Liten tomte i porslin - sak (tisdag).
2. Litet paket med ekologiska russin och torkade äppelbitar - mat (onsdag).
3. Liten julfågel i porslin - sak (torsdag).
4. Lapp där det står att vi ska läsa godnattsagor i en hel timme ikväll, fredagsmys! - aktivitet (fredag).
5. Pepparkaksform med lapp om att vi ska baka pepparkakor tillsammans denna dag - aktivitet (lördag).
6. 2:A ADVENT. En apelsin och några nejlikor tillsammans med ett vackert rött snöre med lapp om att vi ska pyssla och göra apelsin-nejlikor och hänga upp denna dag - aktivitet (söndag).
7. Glögg-glas med liten tomte på och lapp om att de ska få jul-smoothie i det under dagen - sak och mat (måndag).
8. Litet paket med ekologiska russin och torkade körsbär - mat (tisdag).
9. Porslinsängel - sak (onsdag).
10. Mjuka tomtar i garn - sak (torsdag).
11. Liten tomtenisse i porslin - sak (fredag).
12. En lapp om att vi ska gå på julmarknad idag i Wadköping - aktivitet   (lördag).
13. 3:E ADVENT. Porslinsängel - sak (söndag).
14. Litet paket med ekologiska russin och torkade mullbär - mat (måndag).
15. Små handgjorda tomtar som sitter på en nöt tillsammans med mossa på en liten träbit - sak (tisdag).
16. Liten tomte i trä (till ena barnet) samt en handsydd väska i ull med små tomtar på (till andra barnet) - sak (onsdag).
17. Liten mini-plåtburk med lite torkade frukter och nötter i - sak och mat (torsdag).
18. En julgranskula med lapp om att idag ska vi klä granen - aktivitet (fredag).
19. Fairtrade nyckelring med träfigur målad med giftfri färg från Världsbutiken i Örebro - sak (lördag).
20. 4:E ADVENT. En liten ekologisk chokladpralin med Fairtrade choklad med en lapp om att vi ska baka julgodis denna dag - mat och aktivitet (söndag).
21. Äggkopp och kapsylöppnare med julmotiv - sak (måndag).
22. Porslins-ängel som är en ljusstake - sak (tisdag).
23. Porslinsdockor - sak (onsdag).
24. JULAFTON - en påse med lego - sak (torsdag).

De paket som innehåller mat är alla gjorda av ekologiska råvaror.

Alla sakerna är köpta på second hand förutom nyckelringarna som jag köpt på Världsbutiken i Örebro (de är Fairtrade). De är köpta i material som ska vara giftfria / giftminimerade (inte i plast) och med ett genusperspektiv. Jag är allergisk mot könsstereotypa leksaker och vill inte begränsa barnen i vad de bör leka med utifrån att det är "tjejigt" eller "killigt".

Aktiviteterna är alla kopplade till julen på något sätt (baka pepparkakor, klä granen, julpyssel).

Nedan följer några bilder på vad barnens adventskalender innehåller:

Lucka nummer 15. Små handgjorda tomtar på en liten träbit och med nötter och mossa. 

Lucka nummer 20. Ekologisk Fairtrade choklad från Världsbutiken i Örebro. Vi kommer även att baka julgodis den dag de får dessa.

Lucka nummer 2, 8 och 14. Ekologiska russin, med äpple- mullbär- och körsbär från Saltå Kvarn (finns bland annat att köpa på Willys).

Lucka nummer 19. Fina handgjorda nyckelringar i trä målade med giftfria färger. Dessa är de enda av julklapparna som jag köpt nytt, allt annat är inhandlat på second hand (Erikshjälpen och Bra & Begagnat i Örebro). Nyckelringarna är köpta på Världsbutiken i Örebro och är Fairtrade.

Lucka nummer 9. Loppade änglar från Bra & Begagnat i Örebro. Kostade 5 kronor respektive 10 kronor.
Denna lilla söta tomte blev lucka nummer 16 för ett av våra barn. Han är köpt på second hand för 18 kronor. Även duken och ljusstaken är köpta på second hand och kostade 2 kronor respektive 60 kronor, men de är inte del i själva adventskalendern.

Någon pysslig person har sytt denna vackra lilla väska i ull. Den blev lucka nummer 16 för ett av våra barn. Jag köpte den på Erikshjälpen för 15 kronor. 

Lucka nummer 7. Små glögg-glas med tomtar på - som ska fyllas med en jul-smoothie när de fått dem. Köpta på Erikshjälpen för 5 konror / styck.

De fina handgjorda tomtarna igen. Även de köpta på second hand (Erikshjälpen i Örebro).


Lucka nummer 11. Små porslins-julfigurer. 

Lucka nummer 10. Tomte-mor gjord i garn. Köpt på second hand för 15 kronor.

Lucka nummer 10. Ett par garn-tomtar för 15 kronor.

Lucka nummer nr 6 kommer vara fylld med en apelsin, nejlikor och rött siden-band, så att vi kan julpyssla och hänga upp nejlika-doftande apelsiner i vårt hus inför jul.

Lucka nummer 22. Poslinsänglar med plats för små ljus i kronorna. Dessa kostade 20 kronor / styck på Erikshjälpen.
Lucka nummer 23. Porslinsdockor. Här var jag faktiskt lite osäker, då jag är väldigt försiktig att köpa leksaker second hand om jag inte vet det exakta materialet. Huvudena är i porslin, och kropparna verkar vara fyllda med sand . Jag gjorde ett undantag och hoppas att de inte innehåller skadliga kemikalier. Magkänslan säger att det är okej, men jag är förstås inte säker. De kostade 15 kronor styck på Erikshjälpen. Jag tänker att de får tjäna oss som juldekoration i fortsättningen sen och endast tas fram till julen.
Lucka nummer 24. Här gjorde jag faktiskt ett undantag och köpte nytt. Små legopåsar finns att köpa för en billig peng på Ica Maxi. Jag har för mig att de kostade 29 kronor / styck.  Det blir något att pyssla med på julafton i väntan på Tomten. 


Jag använde detta giftfria lim som är ÖkoNORM och finns att köpa bland annat här när jag limmade de röda banden på presentpåsarna. Nu väntar jag med spänd förväntan på att barnen ska få denna adventskalender som kommer finnas upphängd när de vaknar den 1 december.

Jag och min sambo kommer även att göra en egen adventskalender för varandra där vi delar upp det och fyller 12 paket var och som vi kommer öppna tillsammans varje kväll under december. En rolig sak att göra för att pyssla om varandra lite extra under julen. Romantiskt och stämningsfullt inför julen tycker jag.


Dagen innan 1 december hängde jag upp adventskalendrarna till barnen på ett snöre av hampa.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

  1. Här såg jag en annan fantastisk idé till adventskalender som Naturskyddsföreningens kemikaliegrupp i Karlstad gjort: http://karlstad.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/270/2015/11/Eventkalendern.pdf

    SvaraRadera
  2. Vilken fin adventskalender! Hade inte ens tänkt tanken på att göra någon adventskalender men nu får jag nog tänka över detta. Gillar inte heller konsumtionshysterin som råder kring jul utan vill att det ska vara mer fokus på att umgås & ha mysigt tillsammans. Med detta sagt; tack för ett bra tips på en ytterst fin adventskalender! /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma!

      Tack, vad glad jag blir :-) Kolla även in Naturskyddsföreningen i Karlstads aktivitetskalender som jag tyckte var väldigt fin (se länk i kommentaren ovan). Har även fått tips från Thinkorganic.se om att låna boken "Jul i stora skogen" av Ulf Stark och Eva Eriksson och läsa ett kapitel varje dag fram till jul (den har 25 kapitel). Allt gott önskar jag dig! /Sara

      Radera
  3. Mina barns adventskalender består av 24 böcker jag har lånat på biblioteket. Varje kväll får dom välja en i högen o så läser vi den tillsammans. Barnen älskar det o alla böcker lämnas tillbaka efter jul ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken fantastisk idé! Våra barn älskar också när vi sitter och läser tillsammans. Och otroligt klimatsmart dessutom att låna på biblioteket. Detta tar jag med mig till kommande jul. Tack, Gunilla! Mvh /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.