1-årsjubileum

Idag är det ett år sedan jag startade min blogg. Anledningen varför jag ville börja skriva var för att jag hade börjat upptäcka att det var mycket i vår vardag som inte var så säkert och tryggt som jag hade trott. Vanliga vardagsprodukter visade sig kunna innehålla ämnen som släppte från sina produkter och som när de hamnade i våra kroppar kunde skada oss människor. Jag hade sett den skakande dokumentären Underkastelsen (här finns länk till den, del 1 och del 2) och börjat förstå att mycket av det som jag tog för givet var säkert och ofarligt att använda inte alls var det. Jag kände mig frustrerad och uppgiven. Det hade blivit klart för mig att de som var mest utsatta för de här skadliga ämnena var de som var mest oskyldiga, d.v.s barnen. Det kändes så fel och inom mig väcktes en önskan att jag måste göra något. Jag har alltid gillat att skriva och skrivandet har ofta varit en källa till mitt sanna jag och också ett sätt att bemästra och bearbeta svårigheter i mitt liv.


Allteftersom jag började lära mig om detta, blev det också klart att det här var kunskap som inte bara jag hade missat. Det verkade som att det stora flertalet vuxna runtomkring mig var ovetandes om hur vi och barnen faktiskt kunde skada vår framtida hälsa genom att fortsätta leva som vi gjort. Jag kände att jag ville få hela världen att förstå och börja agera. Vi måste skydda våra barn, och oss själva. Barnen är vår framtid och om vi i min generation redan är så pass sjuka som vi är idag hur kommer det då inte att se ut för dagens generation barn när de uppnår vuxen ålder?! Allergier ökar, cancer ökar, överviktsproblematiken ökar, diabetes ökar, och fler och fler i min närhet kämpade med att kunna få barn. Helt plötsligt var det som att jag lade ihop allt och såg att en stor anledning till att vi mår som vi gör beror på de skadliga kemikalier som vi omger oss med överallt i vår vardag.

Ett år har gått sedan jag startade min blogg och MASSOR har hänt. Jag har förutom bloggen engagerat mig i Naturskyddsföreningens initiativ Operation Giftfri Förskola. Förskolan visade sig vara en av de arbetsplatser som har högst andel av miljögifter. Det kändes så galet och så fel. Jag ville främst skydda mina egna två barn. Jag ville inte lämna dem till en förskola där de spenderade många timmar varje dag, i en miljö som kunde göra dem sjuka om x antal år. Jag kontaktade förskolechefen och under det gångna året har vi haft en pågående dialog där vi tittat på hur vi kan giftminimera på deras förskola. Jag ville bjuda in en kunnig på området för att föreläsa, för att lära personalen på förskolan mer om de här frågorna, så att de kan fatta bättre och mer medvetna val gällande förskolemiljön så att barnen skyddas. Det visade sig dock snart att det inte gick att bjuda in Naturskyddsföreningen till en enskild förskola då deras resurser är begränsade. Jag fick veta att de gärna kommer och föreläser, men att jag då behöver bjuda in ALLA förskolechefer i hela kommunen, samt ledande politiker, upphandlingsansvariga och ansvariga för kosten i kommunens förskolor. Det här sporrade mig bara ännu mer. Plötsligt handlade det inte längre bara om mina barns framtida hälsa, utan alla barn i Örebros kommunala förskolor. Så under några månader stångades jag och ringde runt för att kunna anordna ett seminarium lett av en kunnig på miljögifter på Naturskyddsföreningen. I april i år blev det av. Över 100 personer kom, alla med ledande positioner i kommunen. Tidningen var där och det fick ett stort uppslag i media (bland annat här kan du läsa om det). Örebro Kommun hade beslutat att lägga både tid och pengar på detta med en giftminimerad miljö för kommunens barn och unga. Jag var så stolt när seminariet väl blev av. Här kan du titta på hela seminariet som vi filmade och lade ut på Youtube efteråt.

Under våren fick jag också veta att alla förskolor i kommunen beslutat att byta ut alla plasttallrikar i barnens matsalar. Plast-tallrikar som innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A (BPA). På bara någon vecka så var tallrikarna utbytta mot andra i vitt glas. Här kan du läsa mer om det. Detta kändes som en stor och mycket viktig milstolpe i min kamp för en mer giftminimerad förskola.

Jag har förstått att för att kunna genomföra Operation Giftfri Förskola så krävs först och främst kunskap. För det är ju inte av illvilja som förskolepedagogerna ger barnen leksaker som kan skada dem, eller låter dem äta och dricka ur plasttallrikar och muggar, eller låter dem sova på sovmadrasser som innehåller flamskyddsmedel och hormonstörande ftalater. Nej, det är ju på grund av att kunskap saknas. Kunskap om vart dessa skadliga ämnen finns, och hur man kan agera för att skydda barnen. I augusti i år höll jag därför själv mitt allra första seminarium om Operation Giftfri Förskola på mina barns förskola. Det blev ett väldigt givande seminarium med mycket frågor och en positiv diskussion. Snabbt skedde många bra och viktiga förändringar på förskolan. På bara några dagar hade man börjat byta ut gamla plastleksaker. Istället för att köpa in en ny kulbana i plast inhandlades en i trä. Istället för plastlådor att förvara barnens leksaker hade man bytt till plåtlådor. Pärlor förvarades inte längre i plastbehållare utan i ur-diskade glasburkar. Där och då förstod jag hur viktigt det är med denna initierande första kunskapsutbildning. Kunskap är nämligen grunden för att personalen ska kunna fatta bättre, mer medvetna beslut. Jag har därför bestämt mig för att fortsätta att hålla seminarier i detta ämne så länge som efterfrågan finns. Jag har nu hållit ett seminarium på ett föräldramöte på vår förskola där jag visade på vart skadliga kemikalier kan finnas i vår vardag, varför de kan vara skadliga, och så det viktigaste av allt: Vad kan man göra rent konkret för att göra mer medvetna val som minskar exponeringen för skadliga kemikalier i sin vardag.

Skulle du vilja att jag kom och berättade mer för pedagogerna på era barns förskola? Eller kanske är ni ett gäng föräldrar som vill lära er mer om detta? Hör av er till mig (sarajohansson1976@gmail.com) så berättar jag mer. Jag kan åka runt i Sverige och tänker att hela landet får vara den bas som jag håller mig inom. Alla är varmt välkomna att höra av sig så kollar vi på hur det går att lösa för just er förskola, skola, föräldragrupp eller vilka ni nu än må vara. Jag kan skräddarsy ett seminarium som riktar sig till alla som i sitt arbete eller i privatliv kommer i kontakt med barn.

Under våren skrev jag även min stora omfattande serie SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG. Där går jag igenom vanliga områden i vardagen där de skadliga kemikalierna kan finnas och hur man kan undvika dem. Här kan du läsa hela serien.


Vill du lära dig mer, så rekommenderar jag varmt böckerna:
- Makt, plast, gift & våra barn, av Ethel Forsberg,
- Den onda badankan, av Katarina Johansson
- Badskumt, av Katarina Johansson
- Den flamsäkra katten, utgiven av Naturskyddsföreningen

Det här är året då jag lärt mig att vi ALLA kan göra otroligt mycket för att påverka samhället i den riktning som vi vill att det ska utvecklas. I mitt fall, i en riktning mot mindre skadliga kemikalier i våran vardag. Kolla bara på den explosionsartade utvecklingen med ökad försäljning av ekologisk mat. Det är vi konsumenter som genom våra val när vi konsumerar visar vad det är vi vill kunna köpa. Själv har jag också under det här året fått upp ögonen för de tre vita livsmedlen: socker, gluten och mjölk och hur dessa tre kan vara problematiska för vår hälsa. Jag inspireras och vill på min blogg inspirera till goda recept på hälsosam mat, utan vitt socker, gluten (framför allt vitt mjöl) och komjölk. Boken Det sötaste vi har är en bok som jag rekommenderar alla vuxna som har barn att läsa. Den blev verkligen en ögonöppnare för mig om hur otroligt mycket socker vi stoppar i oss och de konsekvenser detta får, framförallt för små växande kroppar.


Hand i hand med min strävan att leva mer giftfritt så har mitt intresse för att leva mer hållbart också ökat. Mitt engagemang och intresse för att leva mer miljömedvetet, på ett sätt som är hållbart och ansvarsfullt för vår älskade Moder Jord ligger mig varmt om hjärtat. Jag försöker i stort och smått att leva mer hållbart, med mindre konsumtion och mer omtanke om vår vackra natur och jorden som vi bor på. Här kan du bland annat läsa om detta. Det kommer också inom kort mer blogginlägg om just detta.

Nästan 80 000 har besökt bloggen under det här första året. Långt många fler än jag någonsin hade kunnat ana när jag skrev mitt första inlägg 28 september 2014. På min andra informationskanal, Instagram, har jag nästan 1500 följare. Det är nästan dubbelt så många följare som vår lokala tidning Nerikes Allehanda har. Det peppar mig enormt att veta att det är så många som intresserar sig för de här frågorna och all kommunikation med er läsare betyder jättemycket för mig.

Jag har ingen aning vad följande år har i sikte, men jag har goda förhoppningar om att tillsammans kan vi vara med och göra världen till en bättre plats.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Tusen tack Sara för ditt engagemang i dessa frågor!! Lycka till i framtiden

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.