Rosengrens Skafferi firade 20 år

En av mina absoluta favoritrestauranger i Örebro, Rosengrens Skafferi firade igår 20-årsjubileum och de bjöd in till en inspirationskväll i den gröna matens och kryddornas värld. Grundaren Margareta Rosengren höll ett jättespännande föreläsning om julens kryddor, och jag fick lära mig mer om många av de kryddor jag själv älskar, så som saffran, kanel, gurkmeja, ingefära, kardemumma, muskot, svart-, grön- och vitpeppar och mycket mer.

Det var en trevlig kväll där det bjöds på mycket god mat. Har ni inte besökt Rosengrens Skafferi tidigare och bor eller har vägarna förbi Örebro så rekommenderar jag varmt att ni gör det. Här fuskas det inte med kvaliteten på maten, och allt som serveras är vegetariskt. Restaurangen är KRAV-märkt. De har även gott hembakt fikabröd, mycket är rawfood som jag älskar så mycket. De håller även i kurser både för matlagning och för att lära sig baka en enligt rawfood.


Margareta hade även bjudit in Kung Markattas grundare Lennart Olsson som berättade om hur kosten ledde honom till att starta det företag som idag är en av de allra främsta varumärken av ekologiska råvaror med mycket god kvalitet. Jag besökte ju Kung Markatta i somras, här kan du läsa mer om det. Det var otroligt spännande att höra om Lennarts resa, som startade med att han själv hade ganska dålig hälsa på 70-talet, med svåra eksem och ständig trötthet. Han berättade hur han mer av en slump kom att testa att äta ren vegetarisk kost, så kallad makrobiotisk mat, som innehåller mycket fullkornsprodukter, säsongens närproducerade grönsaker, alger och bönor. Efter en månad mådde han så otroligt mycket bättre att han bestämde sig för att fortsätta äta på detta sätt. Hans tidigare svåra eksem försvann, och tröttheten som tidigare lett till att han sov mellan 10-12 timmar / natt försvann även den och han kunde känna sig pigg av endast 8 timmars sömn. Han åkte till London och hittade där mycket av den makrobiotiska råvaror som var svåra att få tag på i Sverige, så han åkte hem med flera fullastade resväskor. Han började sedan att importera dessa varor hem till sin lägenhet på Nygatan i Örebro (som lastades in direkt genom sovrumsfönstret från ASG´s lastbil), och han fick snart flytta ut sängen ur sitt sovrum som hade förvandlats till ett lager. Han sålde först till vänner och bekanta, men insåg snart att de inte skulle gå att göra sig av med all mat på detta sätt. Han insåg att han måste börja sälja mer då han inte själv och de vänner han sålde till kunde äta all denna volym med mat. Så han och en vän började åka först till Stockholm för att besöka några hälsokostaffärer och försöka sälja in sina varor. Snart började de även med en rutt ned till Göteborg, med flera stopp på vägen. På denna tid hade de ingen dator utan alla beställningar från de hälsokostaffärer som de sålde till skrevs förhand, och de skrev även ut handskrivna fakturor. Snart var kunderna så många att de inte fick plats båda två i den minibuss som de körde med.

Från början var företaget ett handelsbolag, och de fick inte kalla sig för Kung Markatta då man inte fick ha några kungliga beteckningar i sitt företagsnamn, så de hette bara Markatta Handelsbolag. Men när de sedan ombildades till aktiebolag så tog de deras nuvarande namn Kung Markatta.

Ett stort och viktigt steg i att Kung Markatta växte var att dåvarande Hemköp ville ta in ekologiska råvaror i sitt sortiment, men deras leverantör Dagab (numera Axfood) var inte intresserade av detta utan menade att det där med ekologisk kost bara var en modegrej som snart skulle dö ut. De kontaktade då Kung Markatta som blev deras distributör av de ekologiska produkter som de tog in i sitt sortiment. Idag är dagligvaruhandeln ca 85% av deras totala köpare, och resten är hälsokostaffärer, storkök/skolkök samt restauranger. Förra året ökade Kung Markatta sin omsättning med 36% och i år ser ut att bli ett nästan lika stort rekordår. Deras mest sålda produkt är deras kallpressade kokosolja.

Under kvällen bjöds på god och nyttig mingelmat och ekologiskt kaffe, te och rawdfood-bollar.

Grön smoothie med bland annat päron, äpple, avokado och spenat. Rostade mandlar och solrosfrön var fantastiskt gott till. 

Vi fick smaka och lukta på flera av de kryddor som Margareta Rosengren berättade om. Här är kardemumma-frökapslar innehållandes små kardemummakärnor. Vilken doft, något helt annat än de färdig-malda kryddor jag är van att köpa.  Vi fick även känna och lukta på äkta kanel.

Margareta Rosengren. 
Rosengrens Skafferi har en hel del kurser under hösten. 

Att äta "riktig mat" utan tillsatser och med ekologiska råvaror har blivit något som jag värdesätter otroligt högt. Precis som för Kung Markattas grundare så upplever jag och min familj att vi är mycket piggare och mindre sjuka sedan vi mer medvetet tänker efter vad vi äter för sorts mat. Att äta vegetariskt är så otroligt gott och dessutom är det bästa ur miljösynpunkt då kött är en av våra allra största miljöbovar. Har ni inte sett dokumentären Cowspiracy (finns bland annat på Netflix) så rekommenderar jag er starkt att kolla in den. Där förklaras varför kött är en sån stor belastning på vår miljö och hur kött även försämrar folks hälsa. Jag är själv inte vegetarian men försöker i största möjliga mån att äta vegetariskt.

Många restauranger säljer mat som är antingen hel- eller halvfabrikat, med mycket tillsatser. Att hitta de där guldkornen till restauranger som istället satsar på kvalitet och ekologiska råvaror utan tillsatser är ibland väldigt svårt. Jag är så glad att vi har Rosengrens Skafferi i min stad, dit jag ofta går när jag äter ute eller vill ta en god fika.

OBS: Det här inlägget är inte sponsrat på något sätt. Jag skriver helt utifrån mig själv mina egna upplevelser och åsikter.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Jag åt där i somras när jag var på besök i Örebro - och helt galet bra mat! Som vegetarian är en ju inte alltför bortskämd. Bäst är jag ska tillbaka till Örebro denna helg också - så hoppas hinna dyka in! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jag är mer eller mindre stammis där. Testa gärna deras raw food fika om du åker dit. I love it! 😀

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Gillar oxå den restaurangen :) Synd att jag inte hade möjlighet att gå när de hade jubileum
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det god mat med bra kvalitet på Rosengrens :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.