Hösten

Hösten är här och jag känner en sån tacksamhet att få uppleva denna årstid som på många sätt är så annorlunda och speciell. Det är precis som att luften är klarare, och krispigheten som ligger i luften jag andas är så klar. Jag känner mig som mest levande denna årstid. Ändå så är det dubbla känslor då hösten alltid innebär en större del av smärta och oro. Jag har genomlidit många höstar i mitt unga vuxenliv som var präglade av djup sorg och ofantlig oro. Jag led av så kallade årstidsbunden depression under flera år. De åren ligger tack och lov långt bakom mig nu, men ändå så kommer alltid den smärta jag tidigare kände denna årstid fram varje höst, år efter år. Absolut inte hela tiden, men någon gång ibland gör den sig påmind som för att jag inte ska glömma min historia. De tuffa åren blixtrar förbi, en sekund, en minut eller en dag. Det kan vara ett stygn av smärta, en dag med konstant oro i kroppen, eller en dag då jag tvivlar på mitt eget värde. 

Jag kan ändå inte annat än ändå vara tacksam över dessa otroligt tuffa år i mitt liv. För utan dem hade jag inte varit den jag är idag. Det fanns en mening med allt, även om jag omöjligt kunde se det då. 

Jag vet inte om det är p.g.a min historia som höstarna numera känns så otroligt levande. JAG känner mig mer levande. På samma sätt så känns allt nästan overkligt, allt känns så levande så att det nästan känns som att det inte är på riktigt. Konstigt, dubbelt och en märklig känsla.

Bilderna nedan får förmedla hur hösten ser ut hos mig.  

En tradition som vi gör varje höst är att plocka in oöppnade kastanjer som vi hänger upp för att se dem dag för dag öppna upp sig mer och mer tills den till slut öppat sig så mycket att kastanjen ramlar ut. Detta är ett sätt att göra barnen mer delaktiga i allt det fantastiska som händer ute i naturen.
Barnen tycker att det är spännande att se hur skalet sakta men säkert öppnar sig, och vi brukar gissa mellan varandra hur lång tid det ska ta innan kastanjen ramlar. 
Det var vår äldsta dotter som ville ta hem en oöppnad kastanj när hon var mycket liten, och vi hängde upp den hemma i ett snöre. Inte anade vi då att kastanjeskalet skulle fortsätta att utvecklas och öppna sig precis som de gör när de hänger kvar på sitt träd. Det är flera år sedan nu, och detta har blivit en kär tradition som vi gör varje höst. Numera så finns det hängande kastanjer lite varstans i vårt hus. 

En kastanj som ramlat på gatan och spruckit upp i fallet. De är så vackra tycker jag. 
Skalen blir sen till vacker dekoration, t ex på ett ljusfat.

Fina grannar som bjuder in att ta av deras äpplen. En sån härlig grej att göra för att äpplena inte ska gå till spillo. Vi juicar äpplen till frukost hemma hos oss varje morgon.


Vi har själva inga äppelträd i vår trädgård, men många generösa grannar på gatan som gärna delar med sig av deras skörd. 
En annan granne som har ett plommonträd där vi fått plocka så mycket vi orkar att äta. 
Detta är bland de godaste plommon jag smakat.
En färgsprakande årstid. 

En trevlig helg önskar jag er alla. Själv ska jag "jobba" på loppis hela fredag kväll samt hela dagen imorgon. Jag säljer av de kläder som barnen vuxit ur och passar samtidigt på att fynda nya till dem. Det är främst vinterkläder och skor som vi behöver denna gång. Så gott som alla barnens kläder köper vi på detta vis och har gjort så ända sedan de var riktigt små. Det är en rolig grej att vara med på och jag gillar skarpt detta sätt att konsumera de kläder som barnen behöver. Inget nytt behöver produceras, utan vi återbrukar det någon annan längre inte kan ha. Miljövänligt, och väldigt ekonomiskt. Så för er som bor i Örebro, välkomna att komma och fynda på Sörbys bytardag i Sörbykyrkan mellan kl 10-13.

Allt gott så länge så hörs vi snart igen!

/Sara
Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Jag älskar också hösten det är onekligen en fantastisk årstid. Så skönt att du har kommit till insikten att de svåra åren har format dig till den du är. Det är ingen lätt insikt.

  Det där med kastanjer måste vi bara testa. Måste bara hitta ett kastanje träd ;)

  Fin fin start på veckan till dig och hoppas du hittade det mesta som familjen behövde på bytardagen.
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 2. Tack fina Annie!

  Ja, det har tagit x antal år att komma till ro med detta och att jag till och med kan känna tacksamhet för dessa tuffa år.
  Kastanjeträd är väldigt exotiskt för mig som är uppvuxen i Norrbotten, där dessa träd inte finns. Jag vet inte hur långt söderut de växer. Du får kolla upp om de finns på dina breddgrader :-)
  Jag fyndade massor i lördags, hela stora tjejens vintergarderob i princip, med mössor, jacka, overall och vinterskor. Jag är riktigt nöjd!

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram /Sara

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.