Barnens favoritbröd - långpannebröd

Här kommer recept på barnens favoritbröd. Jag gillar starkt att baka bröd i långpanna, för det blir så mycket och man kan fylla upp frysen och ha hembakt bröd för en lång tid framöver. Det här brödet går enkelt att göra helt ekologiskt. Vill man inte använda mjölk så går det utmärkt att bara byta ut komjölken mot havremjölk. Vill man minska ned på vetemjöl så kan man med fördel byta ut det mot finmalet dinkelmjöl. Jag har gjort försök att göra detta bröd glutenfritt men än så länge inte hittat någon bra blandning, då brödet blivit ganska torrt och tråkigt med glutenfria varianter så som teffmjöl och bovetemjöl.


RECEPT LÅNGPANNEBRÖD

5 dl ekologisk mjölk eller ekologisk havremjölk
50 gram ekologisk jäst
0,75 dl ekologisk rapsolja
2-3 ekologiska morötter, rivna på finaste riven
1 stor matsked ekologisk honung
1 tsk salt
2 dl ekologiskt grahamsmjöl
2 dl ekologiskt havregryn
12 dl ekologiskt vetemjöl (kan bytas mot finmalet dinkelmjöl) 

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen tills den löses upp. Tillsätt olja, morötter, honung och salt. Sen grahamsmjöl och havregryn och så mycket mjöl som behövs för att bli en deg. Knåda.

Jäs i 30 minuter.

Knåda igen och baka sedan ut degen i en smord långpanna så den täcker hela plåten. Skär försiktigt rutor och nagga med gaffel.

Jäs 30 minuter till.

Grädda i ugnen i 15 minuter på 220 grader.


Allt som behövs för att baka brödet: jäst, mjölk, grahamsmjöl, havregryn, vetemjöl, rivna morötter, honung, rapsolja och salt. Jäs först 30 minuter i bunke.
Andra jäsningen sker i långpannan, efter att man naggat och försiktigt skurit ut rutor.

Frysen kan fyllas med hembakt bröd igen. Det är så otroligt mycket godare med hembakt än de fabriksbakade bröden man köper på affären. Att veta att det endast är bra råvaror i utan några tillsatser gör att det smakar ännu mycket bättre!
Morötterna gör brödet saftigt. Grahamsmjöl och havregryn ger nyttiga fibrer.
Avnjut brödet med hemmagjord hummus (här hittar du receptet) och en stor kopp ekologiskt te. En riktigt bra start på dagen. 


Brödet kan också avnjutas med en skiva ost. 

Kemikaliebantar-tips:

- Använd ekologiska råvaror i så stor utsträckning som du kan så slipper du rester av bekämpningsmedel. Jag hade allt ekologiskt i detta bröd förutom salt som ej går att köpa ekologiskt. Jag skriver alltid ut att man ska använda ekologiska råvaror i recepten som jag delar här på bloggen och det kan tyckas lite märkligt, men det är för att man ska få upp ögonen och uppmärksamma att dessa råvaror faktiskt går att köpa ekologiska. Jag tycker att det borde vara så att ekologiska varor inte skulle behöva märkas, och att istället de icke ekologiska varorna skulle märkas med "BESPRUTAD". Men så är det tyvärr inte.


- Använd bakbunke av rostfritt stål eller glas och undvik att använda plast då kemikalier från plasten lätt läcker ut då plasten blir varm. Plast hör inte hemma i köket tycker jag. Se även till att redskapen du använder att röra med är trä eller rostfritt och inte av plast.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

10 kommentarer:

 1. Låter supergott! Här ska det bakas ;)
  men var hittar man ekojäst?//Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese! Ekojäst hittade jag på Coop, men kan tänka att även andra välsorterade mataffärer har, typ Ica Maxi. Bor du i Örebro så finns det i alla fall på Coop Österplan, det är där jag handlar min ekologiska jäst.
   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Ser supersmarrigt ut! Vad använder du när du ska frysa in brödet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frida! Jag har inte hittat en helt optimal lösning som är helt plastfri, men som ändå är bättre än vanliga fryspåsar helt i plast. Jag köper fryspåsar på Willys a märket Pingvin, märkta med "I´m Green". De är tillverkade av 60% sockerrör, och "bara" 40% polyetenplast. Jag tänker att det är bättre än påsar helt i plast. Men nu fick jag glädjande nyheter från bloggen klimatglad.se häromdagen, att det finns sk BioBags som fryspåsar. Här är länk till dem: http://www.jordklok.se/sv/articles/2.109.657/biobag-komposterbar-livsmedelspase-15-l-20-pack. Tyvärr verkar de bara finnas i 1,5 liter än så länge, vilket känns i minsta laget. Eftersom jag bakar en hel del bröd så behöver jag större påsar, men förhoppningsvis så börjar de säljas i större storlek inom kort. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Stort tack för receptet! Det där låter väldigt gott.

  Önskar dig en suverän dag!

  /Cecilia

  You Rock!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cecilia 😊. Hoppas att du ska gilla brödet lika mycket som vi gör hemma hos oss. Trevlig helg! Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
  2. Tack Cecilia 😊. Hoppas att du ska gilla brödet lika mycket som vi gör hemma hos oss. Trevlig helg! Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
 4. Vilket gott och fint bröd. Tack för att du delar med dig!
  /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag testade även att baka detta bröd med havremjölk istället för komjölk (jag brukar använda lantmjölk som är ohomogeniserad annars ) och det blev riktigt gott och ännu saftigare till och med. Glad halloween. Mvh / Sara

   Radera
  2. Tack! Jag testade även att baka detta bröd med havremjölk istället för komjölk (jag brukar använda lantmjölk som är ohomogeniserad annars ) och det blev riktigt gott och ännu saftigare till och med. Glad halloween. Mvh / Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.