En föregångare i Operation Giftfri Förskola

Förra veckan hade jag den stora äran att göra ett studiebesök på Rynningeåsens Förskola i Örebro. Det är en förskola som kommit långt när det gäller att skapa en giftminimerad förskola. Jag skulle tro att de är den förskola i kommunen som kommit allra längst när det gäller detta. Att förskolan kommit så långt i projektet Operation Giftfri Förskola har de att tacka de två eldsjälarna Camilla Lundqvist och Barbro Fehrm Friberg som båda arbetar som förskolepedagoger där.

2013 var Rynningeåsens förskola med i den inventering som Naturskyddsföreningen gjorde på 129 förskoleavdelningar runt om i landet. Kartläggningen skulle klargöra hur mycket giftiga kemikalier som finns på Sveriges förskolor.

Tyvärr är det fortfarande så att förskolor tillhör de platser där halten av skadliga kemikalier är högre än på många andra ställen i vårt samhälle. Kemikalier som kan vara hormonstörande och cancerframkallande, och barnen är de som är mest utsatta. Det är främst plastprodukter som släpper dessa ämnen, och eftersom plast blivit ett material som används i stor utsträckning till våra barn, både i form av leksaker och i tallrikar och muggar, så blir barn på förskolan exponerade för dessa ämnen i hög grad. Ämnen som kan komma att skada deras framtida hälsa. Dessa ämnen är bland annat orsak till att fler och fler har svårigheter att få barn idag, och en rad andra vanligt förekommande folkhälsosjukdomar i vårt samhälle. Det är med andra ord dags att göra radikala förändringar. Den miljö där våra barn spenderar en stor del av deras tid, på förskolan, ska inte vara en plats där deras hormonssystem skadas.

På Rynningeåsen har man tagit dessa problem på största allvar och jobbar aktivt med att kemikaliebanta förskolan både utomhus och inomhus. Detta är en lång och ständigt pågående process, berättar Camilla Lundqvist. Att giftminimera eller kemikaliebanta runt barnen är viktigt och många steg är enkla att ta, medan andra kan vara svårare och krångligare att genomföra. Något som många gånger hindrar pedagogerna från att köpa in bra och giftfria material till förskolan är att de hindras av de upphandlingsavtal som råder i kommunen. Det är inte alltid de bästa alternativen ur kemikaliesynpunkt finns att köpa hos de leverantörer som kommunen har avtal med, vilket försvårar att skapa de giftminimerade miljöer som barnen förtjänar. Det är också en process bland förskolans personal där alla har kommit olika långt på de olika avdelningarna. Men det finns med som en punkt på arbetsplatsträffarna att jobba med Operation Giftfri Förskola och man fortsätter jobba med detta utifrån där man befinner sig och alla går mot samma mål, även om man kommit olika långt i detta.


Istället för så kallad mjuk asfalt eller konstgräs, som båda är ganska dåliga alternativ ur kemikaliesynpunkt, har de här använt sig av barkbitar för att skapa en lekyta utomhus på gården. Man försöker istället använda sig av naturmaterial som stubbar i barnens utemiljö.  Barbro påpekar dock att det fortfarande finns ytor på gården som består av både asfalt och plattor och som man hade önskat slippa när förskolan byggdes om men som personalen inte fick vara med och påverka.


Rynningeåsens förskola har en utomhusprofil och barnen spenderar en stor del av tiden ute på gården och i närområdet. Förskolan är belägen precis i anslutning till Rynningeviken med underbara naturområden precis runt knuten. 

Här finns möjlighet till många olika samlingar utomhus. Barnen sitter på trästubbar och allt trämaterial är miljövänligt behandlat. Tryckimpregnerat trä är bannlyst. 

Pärlor och pyssel förvaras i glasburkar istället för i burkar av plast, saxarna står i en plåtburk och man har återbrukat gamla kartongbottnar som fat att hälla ut pärlor mm när det är dags för pyssel. Allt för att banta ned på plasten. 


Hylla att lägga pyssel på tork i, gjord av kartong. 

Målarpenslar och träslevar förvaras i gamla konservburkar och ett bestickställ i rostfritt stål. 

Materialen på förskolan är övergående i naturmaterial och plasten lyser med sin frånvaro. 

Träpussel, stenar, fågelholkar i trä, och lerkrukor. 

Träpussel och spel är exempel på giftminimerade leksaker till barnen.

Böcker är ett annat bra exempel på giftminimerade produkter till barnen. Här har man samlat böckerna i ett ställ i trä. 

Pyssel förvaras i korgar istället för i plastbackar.

Djur i trä och klossar av trä. Plastleksakerna är få och det är en ren fröjd att se hur långt de kommit i sitt giftminimerande på Rynningeåsens förskola. 

Camilla Lundqvist kämpade hårt för att inte PVC-golv skulle bli alternativet när förskolan skulle lägga in nya golv i en nybyggd del av förskolan. Här har man valt linoleumgolv som anses som ett okej material ur giftsynpunkt enligt Naturskyddsföreningen. Linoleum och trägolv är bra val, medan plastgolv i PVC ska undvikas eftersom detta golv läcker hormonstörande ämnen till hela det rum där golvet finns.


I hallen möts man av lådor gjorda av korg, istället för de vanliga plastlådorna som vanligtvis förekommer på förskolorna. 

Här är ett exempel på ett enkelt sätt att kemikaliebanta: Istället för att förvara barnens nappar i en plastmugg används ett litet glas.

På väggen finns vackra dekorationer i naturmaterial. Här är ett hjärta gjort av pinnar, och som pall används en trästubbe.

Barnen skapar med mycket naturmaterial. Snäckor, stenar, trä och sand är några av materialen. 

Vacker dekoration i taket i form av en unik pinne som de hittat i den anslutande skogen, som man hängt målade kottar på. 


En bygghörna som inte består av skadliga kemikalier. Man har valt tjocka rör i kartong bland annat.

Ett vackert kulspel som inspirerar till lek med siffror har man gjort av träkulor upphängda på en pinne. 

Vackra små trädockor i världens alla färger och former har man köpt in från Lekolar, en leverantör som Örebro Kommuns förskolor har upphandlingsavtal med. 

Muggarna i plast har bytts ut mot muggar i rostfritt stål, inköpta på Lapland Eco Store. De kostar något mer än plastmuggarna vid inköp, men eftersom de håller i generationer blir det i längden ett mycket billigare val än plast. Rostfritt stål är ett helt giftfritt alternativ. 

Vacker utomhusmiljö med en gård som inspirerar till lek. 


Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

3 kommentarer:

  1. Nu har jag länkat till detta inlägg på bloggen, så bra skrivet:)
    Annars har jag delat det på FB och Twitter i somras.
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Camilla. Jag blev så ärligt glad att ni tog er tid att ta emot mig och ville berätta mer om hur ni jobbar med de här frågorna på Rynningeåsens förskola. Allt gott till dig!!! /Sara

      Radera
  2. Hej Sara,
    Vilken fantastisk förskola. Vår håller också på att göra vad de kan och första steget är att byta ut de gamla vilomadrasserna men vi har svårt för att hitta något bra. Vad ha de på denna förskolan?
    Tack
    Mvh
    Karin

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.