Solrosbröd i långpanna

Det här receptet har jag fått av en god vän, men jag har gjort om det lite.


Solrosbröd i långpanna. Gillas skarpt av både stora och små hemma hos oss.


RECEPT SOLROSBRÖD I LÅNGPANNA

5 dl vatten (fingervarmt, 37 grader)
50 gram jäst
1/2 dl mörk brödsirap
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 1/2 tsk  oraffinerat havssalt (jag använder Celtic Sea Salt)
1 1/2 msk brödkryddor
5 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet i en stor bunke. Tillsätt allt utom mjölet. Rör i lite mjöl i taget, spara lite till utbaket. Knåda ordentligt på mjölat bord.

Jäs 40 minuter

Knåda igen ordentligt. Lägg degen i smörad långpanna och platta ut med mjölad hand så att det täcker hela plåten. Skär försiktigt lagom stora bitar. Nagga.

Jäs igen 30 minuter.

Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter.Solrosfrön är väldigt näringsrika och innehåller massvis med vitaminer (bland annat massor av E-vitamin, men också vitamin B1, B6 och folat), och mineraler (fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och zink).

Sesamfrön är även de otroligt nyttiga och innehåller massvis av vitaminer och mineraler och sägs skydda mot både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. De innehåller bland annat:
* kalcium - en mineral som bidrar till att stärka skelettet och våra tänder samt är viktigt för blodet och våra nervers funktion,
* magnesium - en mineral som samverkar med kalcium och som därför också är viktig för att tillverka olika enzymer och proteiner i kroppen
* zink - en mineral som bland annat påverkar immunförsvaret och ämnesomsättningen i kroppen. Den samverkar med C-vitamin.
* vitamin B1 - påverkar bland annat nervsystemet och ämnesomsättningen.
* vitamin E. - en antioxidant som skyddar mot nedbrytning i kroppens vävnader.
Kemikaliebantartips!

- Använd ekologiska ingredienser. Salt går inte att köpa ekologiskt. Jag hittade inte mörk brödsirap samt brödkryddor ekologiskt denna gång men övrigt gick att hitta på Coop, Willys eller Ica.

- Undvik plastredskap samt plastbunke. Mjukgörarna i plast släpper lätt när plasten blir varm som när man värmt vattnet och går över i maten. Dessa ämnen är hormonstörande. Undvik därför plast, särskilt i köket där redskap mm ofta kommer i kontakt med värme. Som bunke använde jag en i rostfritt stål. Jag använde träslev till att röra om.


Låt degen jäsa 40 minuter första omgången.

Knåda mellan jäsningarna.

Tryck ut degen i en smörad långpanna så att degen täcker hela plåten.

Skär försiktigt ut lagom stora bitar.

Nagga och jäs sedan igen i 30 minuter innan det är dags att grädda i ugnen i 225 grader i 15 minuter.


Gräddat och klart att avnjutas.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.