7. KEMIKALIEBANTA UTFLYKTEN

SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG

1. Lekrummet
2. Köket
3. Maten
4. Bland kläder och tvätt
5. Badrummet
6. Sovrummet
7. Utflykten


Nu har vi kommit till sista delen i serien om hur man kan kemikaliebanta runt våra barn hemma och på förskolan. De tidigare delarna kan du läsa genom att klicka på respektive rubrik i listan här ovanför. I detta inlägg ska jag prata om hur man kan kemikaliebanta sin utflykt eller picknick. 

Nu är sommaren här och den dag då detta inlägg publiceras är det självaste midsommarafton. Detta är en tid på året när vi nordbor tillbringar mycket tid utomhus och många barnfamiljer gör små utflykter med sina barn. Det kan vara till en närliggande lekplats eller till en badplats, eller bara till en vacker park. 

Jag vill börja med att göra en liten påminnelse. Anledningen varför jag skrivit denna serie är för att jag märker att okunskapen om skadliga kemikalier i vår vardag fortfarande är väldigt stor. Forskningsresultaten är relativt nya och kunskapen har inte riktigt nått ut till den stora allmänheten. Det är till exempel ganska nyligen som man fått upp ögonen för att t ex plast släpper ifrån sig kemikalier som kan störa vårt hormonsystem. Det har visat sig att mycket små mängder kan ställa till med stora problem, varför det är väldigt viktigt att försöka minska ned på det man kan. Eftersom kemikalierna är så lika våra kroppsegna hormon så kan de ställa till det ordentligt och påverka vår framtida hälsa på ett negativt sätt. Och det är barnen som är mest utsatta. Eftersom de inte är färdigutvecklade så är deras små kroppar mycket mer mottagliga för dessa ämnen. Dessutom så utsätts de för betydligt högre doser än vi vuxna då de har mer hud per kilo kroppsvikt än vi vuxna. De rör sig också nära golvet där kemikalierna ansamlas i dammet, och det är inte ovanligt att både små barn, och även lite större, ofta stoppar både leksaker och sina fingrar i munnen och därmed får kemikalierna direkt in i sina kroppar. 


Kemikalierna i vår vardag har en bidragande orsak till en rad olika folkhälsosjukdomar. Det har visat sig att de har ett samband med ökade inlärningssvårigheter hos barn och unga, allergier, fetma och barnfetma, diabetes, autism, astma, autoimmuna sjukdomar, svårigheter att få barn, att män idag har sämre kvalitet på sina spermier och att flickor idag hamnar i puberteten tidigare än för bara ett tiotal år sedan vilket leder till ökad risk för bröstcancer. De har med andra ord en stor bidragande orsak till vår alltmer ökade ohälsa i samhället.


Det är så lätt att gripas av panik och känna att det här är övermäktigt. Jag vill uppmana dig att inte stoppa huvudet i sanden eller välja att blunda för detta. Jag märker nämligen att det är den absolut vanligaste reaktionen när man börjar prata om de här sakerna. Du KAN påverka och det behöver varken vara svårt, dyrt eller krångligt att kemikaliebanta runt barnen. Jag vill med denna serie ge konkreta tips på hur du kan gå tillväga.


Barnen är vår framtid. Låt oss vara rädda om dem och ge dem de bästa förutsättningarna för att växa upp till friska individer. HÄR KOMMER NÅGRA TIPS FÖR UTFLYKTEN:


- Skippa plasten och engångsartiklarna. När det vankas utflykt och picknick tänker många på engångsartiklar för att underlätta och spara tid. Eller tallrikar och muggar av plast för att de inte kan slås sönder och för att de är lätta att bära med sig. 


Engångsartiklar är ej bra av främst två anledningar. För de första så är de en stor belastning för vår miljö (de används ju bara en endaste gång innan vi slänger dem). Och för de andra så innehåller många av dem så kallade perfluorerade ämnen. Detta ämne tillsätts för att göra t ex en papptallrik smuts- och fettavvisande. Men dessa ämnen ska man som jag tidigare pratat om undvika som pesten, då det inte går att bryta ned i naturen utan det stannar där och hamnar i näringskedjan först via mikroorganismer i haven, och vandrar upp i näringskedjan och finns numera i nyfödda bebisars blod redan innan de föds. 


Plast-tallrikar, muggar och bestick ska man undvika för att de innehåller hormonstörande ämnen. Dessa ämnen släpper från sina produkter, och än lättare när det kommer i kontakt med värme och också när de kommer i kontakt med fett som finns i vår mat.  


Använd istället tallrikar, muggar och bestick i rostfritt stål, trä och glas. På utflykten behöver inte allas tallrikar vara lika, det är bara charmigt med olikhet. Köp ett gäng rostfria skålar på loppis för några få kronor och använd som tallrikar och assietter. Vanliga kaffekopps-mått i rostfritt stål fungerar utmärkt som drick-mugg till de allra minsta då de oftast har en liten ögla att hålla i (se bild nedan). Eller varför inte en vacker träkåsa. Ta med vanliga bestick i rostfritt stål och diska när du kommer hem. 


Förvara mat som du tar med dig i gamla ur-diskade glasburkar med lock eller andra burkar i rostfritt stål. Istället för att slänga glasburkar till återvinningen så lägg dem i blöt en stund för att få bort etiketten och använd dem sedan för utflykter eller för att förvara mat hemma i. Observera att många lock till glasburkar kan innehålla det hormonstörande ämnet BisfenolFör att vara säker att burkens lock inte innehåller detta kan du kolla i denna Bisfenol-guide som Kemikaliesmart.se har sammanställt över en rad produkter. I listan kan du se om en specifik vara innehåller Bisfenol eller inte. Listan fylls på hela tiden och du kan själv hjälpa till att utöka genom att skriva till leverantören och fråga om en specifik vara. Se i länken ovan hur du går tillväga. En notering som jag gör är att alla glasburkar från Kung Markatta inte verkar innehålla bisfenoler, så det verkar vara ett säkert kort att använda deras glasburkar för förvaring av mat.


Så kallade kaffemått (2 1/2 dl) i rostfritt stål fungerar jättebra som muggar, även till de
små barnen då skaftet på sidan gör det enkelt för dem att hålla "muggen".  


Diverse olika små-skålar i rostfritt stål funkar jättebra som tallrikar och assietter på utflykten.
Dessa har jag köpt för ca 10 kronor styck. De kan inte gå sönder, väger nästan ingenting och ja,
om man köper dem second hand så kostar de nästan ingenting heller. Helt super med andra ord!


En god kopp kaffe dricks med fördel i en träkåsa. Tänk på att välja ekologiskt kaffe, eftersom det är ett av de mest besprutade livsmedlen. Coop har snabbkaffe i glasburk som är smidigt att ta med tillsammans med en termos med hett vatten.


Dessa giftfria dricksflaskor är mina absoluta favoriter. De är av märket Klean Kanteen och finns att köpa bland annat på Lapland Eco Store. De är helt plastfria och är gjorda i rostfritt stål. Locket har en tättslutande ring i silikon och på toppen av locket är gjort av hållbart skördad bambu. 


Jag är så förtjust i märket Klean Kanteen att vi har en hel liten familj av deras flaskor hemma hos oss. De två minsta i mitten är till barnen (532 ml), den större till höger (800 ml) är till oss vuxna och termosen till vänster är för att ta med varma drycker. På termosen är locket i plast, men denna kommer inte i kontakt med den heta vätskan inuti. I övrigt är de helt utan plast. 


Här kommer exempel på andra fina matlådor och förvaringsburkar i rostfritt stål. Matlådan och småburkarna som kan användas till att ta med sylt och liknande kommer från LunchBots. De finns bland annat att köpa på Lapland Eco Store


- Använd ett gammalt påslakan som picknickfilt. Vi använder ett dubbel-påslakan som vi ärvt, det blir en stor picknickfilt med plats för många. Dessa kan du också köpa billigt på second hand. Undvik de picknickfiltar som säljs med en plastig undersida för att hålla vätan borta. Det blir lätt höga temperaturer en solig dag och kemikalierna i plasten släpper än mycket lättare i värme.


- Ät och drick ekologiskt. Detta kanske är det allra viktigaste för att dra ned på skadliga kemikalier runt våra barn, att inte stoppa i sig mat som är besprutad. Var extra noga med att frukt och grönsaker är ekologiska då spår av bekämpningsmedel nästan alltid finns kvar på icke ekologisk frukt och grönt. Det finns numera ett stort utbud och det mesta går att köpa ekologiskt. 


Ett exempel på god och nyttig ekologisk mat att ha med på utflykten är kokoschips, som brukar gillas av både stora och små. Dessa har jag köpt på Coop och är av märket Tant Grön. 


- Ta med dig tvättlappar i frotté (t ex dessa) och en flaska med vatten att använda som våtservetter. Använd konventionella våtservetter endast i nödfall, och aldrig som dagligt hjälpmedel. Om du ändå väljer att använda dessa på utflykten, se till att de är miljömärkta och parfymfria. Anledningen varför man inte ska använda dem är för att de lämnar kvar kemikalier på barnets hud. Använd aldrig våtservetter på barnens händer eller runt deras mun. Men som sagt, bäst är att ta med små tvättlappar i frotté och en flaska vatten. 


- Skydda barnen från att bränna sig i solen främst genom att använda täckande kläder och solhatt, samt välja skugga när det går. Om detta inte räcker rekommenderar jag solkrämen Eco Cosmetics som finns att köpa på de flesta hälsokostbutiker, men även på Jordklok.se och Lapland Eco Store. Här kan du läsa vad jag skrivit tidigare om solkräm. Se solkräm endast ett komplement i nödfall när det inte räcker med skyddande kläder, t ex vid semester till varmare länder. Det har börjat komma studier som påvisar att solkräm orsakar cancer. Hudcancer har heller inte minskat sedan vi började använda solkräm, utan har istället faktiskt ökat. Hallonfröolja har visat sig ha skydd mot både UVA och UVB. Att hitta ett solskydd som inte innehåller skadliga kemikalier känns väldigt tilltalande och jag provade oljan när jag var på semester i maj och måste säga att jag är mycket nöjd och kommer att fortsätta att använda denna olja som solskydd i fortsättningen. Men forskningen kring hallonfröolja som solskydd är bara i sin linda och oljan är ännu inte godkänd som solskyddsmedel så det gäller att vara försiktigt och prova sig fram. För mig fungerade den klockrent, och jag brände mig inte i den starka solen. Jag köpte min från Devaz, som hade snabb leverans. Ett stort plus i kanten var att flaskan var gjord av glas med lock i metall. Ingen plast alltså. Men eftersom oljan ännu inte är godkänd som solskyddsmedel gör att jag inte vill använda den på barnen.


När solkräm behövs rekommenderar jag denna från Eco Cosmetics. Men använd solkräm endast när det verkligen behövs. Använd alltid en solkräm riktad till barn. Den till vänster med tillhörande kartong är för barn. Den till höger är till vuxna. 


Hallonfröolja har visat sig skydda mot både UVA och UVB-strålar. Så här skriver Devaz om hallonfröolja och solen: Hallonfröolja har visat sig skydda mot UVA, UVB och UVC i en studie och det verkar som att den fungerar bra som solskydd för många, men inte för alla. Hallonfröolja är inte godkänd som solskyddsmedel och än finns många frågetecken omkring hur ofta man behöver smörja sig (vissa säger 1 gg/timmen), vad händer när man svettas eller badar etc. Solskyddsmedel innebär heller inte att man kan vara ute hur länge som helst i solen oavsett vilket SPF-nummer de har. Var rädd om dig själv och dina nära, skydda med kläder och hatt och välj skugga när solen står som högst.


Ta med några roliga leksaker till barnen på utflykten. Försök att undvika dem i plast och välj istället rostfritt stål eller träleksaker. De här har jag köpt på Lapland Eco Store och på Ekotjusigt


Sist, men inte minst vill jag påminna dig om att... TA DET LUGNT! Boka inte in för mycket under den kommande semestern. Låt dagarna få komma och gå lite som de vill. Ge dina barn tid istället för fullmatat med aktiviteter. Är vädret dåligt, gå till biblioteket och låna böcker och läs högt för barnen. Det finns många fina kapitelböcker som passar utmärkt som högläsning. Personalen på biblioteken är ofta mycket duktiga på att ge tips kring vilka barnböcker som kan passa just er. Högläsning ger många mysiga stunder och stärker bandet mellan dig och dina barn.


Stressa av, ta det lugnt och låt dagarna få komma och gå som de vill under din
 lediga tid i sommar. 


Även om den riktiga sommarvärmen verkar utebli än så länge så njut av allt annat som sommaren fortfarande bjuder oss på. Grönska, långa ljusa dagar och ett lugnare tempo. Att vara ute innebär att luften är renare och det är faktiskt ett tips även vintertid, att alltid spendera åtminstone någon tid på dagen utomhus. Jag önskar er alla en skön sommar utan stress, plikter och måsten. Gå på spontana små utflykter och må gott av varandras sällskap.

Glad sommar önskar jag er!
Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.


CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Bra tips du fått ihop! Men man måste ju också frakta picknicken i något. Kanske en tygpåse om det är ett litet kalas men vill man ha en riktig picknickfeeling tycker jag det krävs en korg. Och då får man ju se upp så att den är juste producerad och såklart av naturmaterial. Har lärt mig att alla korgar alltid är handgjorda eftersom det inte finns någon maskin som kan fläta korgar. Då tycker jag det känns extra viktigt att köpa den antingen second hand eller kanske ännu hellre, från något fairtrade-projekt (ser ofta i världsbutiken typ) eller direkt från korgflätaren. Har ännu inte sett någon klassisk picknickkorg (en sån med lock) som uppfyller dessa krav men nöjer mig just nu med en gammal en.

    Vi har en sån där filt du skriver att man ska akta sig för, med plast på undersidan. Än så länge tycker jag den är praktisk men när den är slut (troligen ganska snart om den slits som innan) skaffar vi något annat. Tycker ofta man behöver något som inte släpper igenom fukten så jag vill inte gärna nöja mig med ett lakan, men troligen finns det bättre filtar. Vad tror du om någon slags vaxduk? Det finns ju utan PVC i alla fall. Eller vaxa ett bomullstyg själv?

    SvaraRadera
  2. Tack för tips om picknick-korg. Jag har inte själv någon sådan men visst är de vackra, och att hitta en Fairtrade-producerad är ett bra alternativ. Jag har inte koll på om en vaxad duk skulle kunna funka som picknickfilt. Men det skulle kunna vara ett alternativ. Berätta gärna mer om hur du löste det sen när du köper in en ny. Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.