Chicken Tikka Masala med naan-bröd och asiatisk dipp

Det här indiska receptet är bara sååå gott så jag måste dela med mig av det. En varning dock för att det inte är någon rätt som går snabbt. Det tar sin tid att laga så det är ingen rätt man gör när tiden är knapp och orken liten, men om du bara har tiden så kommer det vara mödan väl värd. Kycklingen blir så mör och god, och kryddblandningen är bara perfekt. Med naan till samt dippen så blir allt tillsammans en perfekt smakkombination.

Naan-bröden blir ljuvligt goda, och i och med att det är torrjäst så har man ofta alla ingredienser hemma för att laga dem.

Börja med att förbereda naan-bröden så kan de jäsa medan du gör grytan och blandar ihop dippen.


Jag tycker att det blir bäst med 1 kg kyckling. Väljer du den mängden kyckling ökar du på kryddorna till det som står inom parentes.

RECEPT CHICKEN TIKKA MASALA

Räcker till 4-6 personer beroende på mängd kyckling

500 - 1000 gram ekologisk kycklinglårfilé eller kycklingbröstfilé (gärna med skinnet kvar)
3 tesked ekologisk spiskummin (5 teskedar om du har den större mängden kyckling)
1 tesked ekologisk gurkmeja (2 teskedar)
1 kanelstång eller 1 tesked äkta malen kanel (2 teskedar)
1 - 1 1/2 stycken ekologiska gula lökar
1 röd ekologisk paprika
1 kruka ekologisk koriander
4 ekologiska vitlöksklyftor, fint hackade (5 stycken)
1 matsked riven ekologiska ingefära (2 matskedar)
1 burk ekologiska krossade tomater
1 deciliter ekologisk 40% grädde
1 tesked oraffinerat havssalt
Lite nymalen ekologisk svartpeppar
1 deciliter ekologisk turkisk yoghurt

Gör så här:

- Skär kycklingen i bitar. Blanda kryddorna (spiskummin och gurkmeja). Skala och hacka löken fint. Skiva paprikan. Tag bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna.

- Stek lök och paprika tills de mjuknar. Tillsätt kycklingen, kryddblandningen, vitlök och ingefära. Stek i 5 minuter.

- Häll i tomatkross, grädde, korianderstjälkar, kanelstång, salt och peppar och koka ytterligare i 10 minuter på svag värme.

- Rör sist i matyoghurten.

- Servera med korianderbladen, naan-bröd, dipp och eventuellt basmatiris.

Förvara naan-bröden inlindade i en kökshandduk tills du stekt alla så håller de sig varma.

RECEPT NAAN-BRÖD

Blir 4 stycken

1 1/2 deciliter vatten, värm till fingervarmt
2 teskedar torrjäst
4 deciliter ekologiskt dinkelmjöl (jag använder Warbro Kvarns virvelmjöl som jag köper på Ekobutiken i Örebro)
0,5 teskedar oraffinerat havssalt
2 matskedar smält ekologiskt smör
2 matskedar ekologisk turkisk yoghurt

Gör så här:

- Rör ihop jäst och fingervarmt vatten. Låt stå i övertäckt bunke i 10 minuter.

- Häll i dinkelmjöl, salt, smör och yoghurt. Rör ihop till en deg. Låt stå i övertäckt bunke i 30 minuter.

- Dela degen i fyra delar, kavla ut och stek i smör, ett bröd i taget i stekpanna.

- Lägg bröden i en kökshandduk och ät medan de fortfarande är varma.


RECEPT ASIATISK DIPP

2 deciliter ekologisk turkisk yoghurt
1 kruka ekologisk mynta, fint hackad
1 tesked fint riven ekologisk ingefära
1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Gör så här:

- Hacka myntan och riv ingefäran på finaste riven.

- Blanda allt och låt stå kallt en stund innan servering.


Kemikaliebantartips:

- Använd endast ekologiska råvaror. Då slipper du rester av bekämpningsmedel och maxar istället näringen som ofta är högre i ekologiska grönsaker. 

- Använd endast redskap i rostfritt stål, glas, porslin och trä. Undvik plast. Naan-brödet kan exempelvis med fördel tillagas i en bunke i rostfritt stål. 

- Undvik teflonpanna då alla pannor med så kallad non-stickbeläggning innehåller perfluorerade ämnen. Stek i gjutjärnspanna. Jag använde vår panna med låga kanter som vi har när vi steker pannkakor. 





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar