Chicken Tikka Masala med naan-bröd och asiatisk dipp

Det här indiska receptet är bara sååå gott så jag måste dela med mig av det. En varning dock för att det inte är någon rätt som går snabbt. Det tar sin tid att laga så det är ingen rätt man gör när tiden är knapp och orken liten, men om du bara har tiden så kommer det vara mödan väl värd. Kycklingen blir så mör och god, och kryddblandningen är bara perfekt. Med naan till samt dippen så blir allt tillsammans en perfekt smakkombination.

Naan-bröden blir ljuvligt goda, och i och med att det är torrjäst så har man ofta alla ingredienser hemma för att laga dem.



RECEPT CHICKEN TIKKA MASALA

500 gram ekologisk kycklinglårfilé eller kycklingbröstfilé (gärna med skinnet kvar)
3 tsk ekologisk spiskummin
1 tsk ekologisk gurkmeja
1 kanelstång eller 1 tsk äkta malen kanel
1 - 1 1/2 stycken ekologiska gula lökar
1 röd ekologisk paprika
1 kruka ekologisk koriander
4 ekologiska vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven ekologiska ingefära
1 burk ekologiska krossade tomater
1 dl ekologisk 40% grädde
oraffinerat havssalt
eventuellt svartpeppar
1 dl ekologisk turkisk yoghurt

- Skär kycklingen i bitar. Blanda kryddorna (spiskummin och gurkmeja). Skala och hacka löken fint. Skiva paprikan. Tag bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna.

- Stek lök och paprika tills de mjuknar. Tillsätt kycklingen, kryddblandningen, vitlök och ingefära. Stek i 5 minuter.

- Häll i tomatkross, grädde, korianderstjälkar, kanelstång, salt och peppar och koka ytterligare i 10 minuter på svag värme.

- Rör sist i matyoghurten.

- Servera med korianderbladen, naan-bröd, dipp och eventuellt basmatiris.

Förvara naan-bröden inlindade i en kökshandduk tills de är uppätna så håller de sig varma.

RECEPT NAAN-BRÖD

1 1/2 dl vatten, värm till fingervarmt
2 tsk torrjäst
4 dl ekologiskt dinkelmjöl (finmalet eller fullkorn, båda blir gott)
0,5 tsk oraffinerat havssalt
2 msk smält ekologiskt smör
2 msk ekologisk turkisk yoghurt

- Rör ihop jäst och fingervarmt vatten. Låt stå i övertäckt bunke i 10 minuter.

- Häll i dinkelmjöl, salt, smör och yoghurt. Rör ihop till en deg. Låt stå i övertäckt bunke i 30 minuter.

- Dela degen i fyra delar, kavla ut och stek i smör, ett bröd i taget i stekpanna.

- Lägg bröden i en kökshandduk och ät medan de fortfarande är varma.




RECEPT ASIATISK DIPP

2 dl ekologisk turkisk yoghurt
3 kvistar ekologisk mynta, hackad
1 tsk riven ekologisk ingefära
1/2 tsk oraffinerat havssalt

Blanda allt och låt stå kallt en stund innan servering.




Kemikaliebantartips:

- Använd endast ekologiska råvaror. Då slipper du rester av bekämpningsmedel och maxar istället näringen som ofta är högre i ekologiska grönsaker. 

- Använd endast redskap i rostfritt stål, glas, porslin och trä. Undvik plast. Naan-brödet kan exempelvis med fördel tillagas i en bunke i rostfritt stål. 

- Undvik teflonpanna då alla pannor med så kallad non-stickbeläggning innehåller perfluorerade ämnen. Stek i gjutjärnspanna. Jag använde vår panna med låga kanter som vi har när vi steker pannkakor. 





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar