6. KEMIKALIEBANTA SOVRUMMET

SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG

1. Lekrummet
2. Köket
3. Maten
4. Bland kläder och tvätt
5. Badrummet
6. Sovrummet
7. Utflykten

Välkommen till del 6 i min serie om hur du kan rensa och dra ned på skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier hemma och på förskolan. De tidigare delarna kan du läsa genom att klicka på listan här ovanför så kommer du till respektive inlägg. Nu har turen kommit till sovrummet. Detta inlägg gäller främst för hemmet med andra ord, men det mesta som tas upp kan även överföras till förskolorna och deras rum där de har vilan på dagarna.

Sovrummet är det rum där barnen spenderar mesta delen av sin tid. Under natten när barnen sover ska kroppen läka och intryck smältas. Det är under natten som tid finns för total återhämtning. Sömnen är otroligt viktigt för välmåendet, och bidrar till att skapa balans till den annars ofta stressiga tiden på dagarna och kanske framförallt på vardagarna. Att få sova i ett rum som inte är fyllt av kemikalier som kan skada barnens utveckling gör att sovrummet känns viktigt att prioritera. På sätt och vis är detta rum bland de viktigaste att hålla fritt från de produkter som innehåller hormonstörande ämnen. Låt natten få bli en tid för återhämtning och vila, inte bara från dagens alla intryck utan även från så mycket skadliga kemikalier som det bara går.



Här kommer några tips på vad du kan göra:


- Städa ofta. Jag brukar torr-moppa sovrummen var tredje till femte dag ungefär, beroende på hur mycket lek det varit i sovrummet och därmed hur mycket damm som hunnit samlas. Det går så snabbt att bara svepa med moppen över golvet och samla upp damm, det tar mindre än 5 minuter. Är det mycket damm brukar jag även blöt-moppa för att få bort det sista av dammet. För det är ju där, i dammet, som många av de skadliga kemikalierna sätter sig när de släpper från sina produkter. Så genom att hålla rummet hyfsat rent från damm så slipper barnen ligga och andas in dessa små kemikaliepartiklar när de sover. Kom ihåg att inte slänga dammet du moppat i toalettstolen utan i en soppåse för restavfall som sedan hamnar som brännbart. Sköljer man ned dammet i toaletten så åker miljögifterna direkt ut i våra hav, för reningsverken klarar många gånger inte av att ta hand om dessa kemikalier utan de passerar genom reningsverken och direkt ut i våra hav.


Tänk på att försöka städa när barnen inte är i närheten, då en del damm virvlar upp vid städningen. Det gäller kanske främst på förskolorna. Planera så att städning sker innan eller efter förskolans öppettider.


- Vädra gärna en stund innan barnen lägger sig för natten. Genom att låta ett fönster vara lite öppet så blir luften i sovrummet renare inför att barnen lägger sig. Så här på sommartid brukar vi låta fönstret vara öppet hela natten om det inte är för kallt utomhus.


Välj helst miljömärkta textilier (t ex GOTS, Bra Miljöval, Oeko-Tex, Svanen och EU Ecolabel) när du köper täcken, kuddar, madrasser och sängkläder, eftersom det är en garanti för att textilierna uppfyller vissa kemikaliekrav. Se bild på dessa märkningar lite längre ned i detta inlägg. Att välja miljömärkta textilier är även bra när man köper möbler som soffor och fåtöljer.


GOTS-certifierade sänkläder från Majvillan, inköpta på Lapland Eco Store men jag har sett att de även säljer dem på Hemtex för samma pris, 649 kronor. Det kan tyckas mycket, men det är dags att vi börjar betala för vad saker egentligen kostar, och istället drar ned på vår konsumtion rejält. Hur många påslakanset behöver man egentligen? Det räcker med två per person, eller hur?! De flesta har betydligt fler än så i sina garderober gissar jag, så även vi. 


- Välj naturmaterial framför syntet när du köper täcken, kuddar, sängkläder och madrasser. Det gäller även barnens underkläder och pyjamas. Det är otroligt vanligt att kläder, sängkläder, täcken, kuddar och madrasser är gjorda i polyester och akryl (d.v.s plast). Exempel på naturmaterial är bomull, ull, lin/linne, hampa och silke. Vill du läsa mer om ull så har jag bloggat om det tidigare, här och här.


När det var dags för oss att byta bäddmadrass, så valde vi denna som är helt i naturmaterial. Den finns att köpa på IKEA. När vi köpte den hette den Sultan Toröd, men numera heter den Tromsdalen. Här kan du läsa om den. Madrassen är gjord i naturmaterialen bomull, lyocell och lin. Ikeas madrasser och möbler innehåller inte flamskyddsmedel. Drömmen hade varit att köpa en ekologisk bäddmadrass från den tyska företaget Prolana, som säljs på Grön Interiör i Sverige, men deras sortiment ligger i en väldigt hög prisklass, då det här fick bli en "good enough" kemikaliebantning för oss. 



Kudden är Oeko-tex märkt med deras strängaste märkning, Standard 100. Denna kudde är dock tyvärr i syntet. 


Detta ljuvliga täcke hittade jag på Jysk. Dessutom väldigt billigt. Tillverkat i naturmaterial, 100% bomull. Täcket är Oeko-Tex märkt. Det är mycket svårt att hitta täcken som inte är i syntet så jag blev väldigt glad när jag hittade detta. Här hittar du länken till täcket som räknas som ett sommartäcke. Men vi har använt det året om och det har funkat bra för oss, men jag gissar att det beror lite på hur kyligt man har hemma. Ett täcke kostar 449 kronor, men köper du 2 stycken kostar de 649 kronor, vilket är ett mycket bra pris tycker jag. Till spjälsängen har jag vikt täcket dubbelt för att få in det i ett påslakan för spjälsäng.




- Välj i första hand ekologiska alternativ vid köp av sängkläder, pyjamas och underkläder. Då gör du främst arbetarna som jobbar med att tillverka textilierna en jättetjänst, men också du som sedan använder plagget slipper rester av bekämpningsmedel. Titta gärna efter märkningen GOTS som garanterar att hela tillverkningskedjan är giftfri, från t ex bomullsodlingen, till färgning och tillredning av textilen. De tar även hänsyn till sociala aspekter som att de som jobbar i produktionskedjan har drägliga arbetsförhållanden. Många missar nog att när man köper ett plagg som är märkt att det är gjort av ekologisk bomull, att det just handlar om att bomullen är ekologisk. Resten av produktionskedjan, så som färgning och tillredning av plagget, kan vara precis lika giftig som icke ekologiska kläder. Väljer du GOTS så vet du att hela näringskedjan är så nära giftfri som du kan komma.


- Se till att barnens pyjamas och underkläder inte har plasttryck. Detta gäller förstås för alla barnens kläder, men kanske är det extra viktigt att tänka på detta när det gäller de plagg som barnen har direkt mot kroppen under natten, d.v.s underkläder och pyjamas. Plasttrycken innehåller ofta mjukgörande ftalater som släpper hormonstörande ämnen. Välj istället kläder med tryck in i själva tyget, d.v.s inte ett tryck som ligger utanpå plagget.


Här är ett exempel där nattlinnet har ett tryck som sitter i själva tyget. Undvik att ha kläder till barnen med plasttryck. Detta är kanske extra viktigt för nattkläder och underkläder som barnen har på sig under så stor del av deras tid och så tätt mot kroppen. 


Tvätta alltid nyinköpta textilier innan de används. Det gäller både kläder (t ex pyjamas och underkläder), sängkläder, täcken och kuddar, men även gardiner. I textilierna finns det massvis med starka kemikalier, bland annat formaldehyd som är cancerframkallande. Genom att tvätta dem så tvättas det flesta kemikalier bort från textilen efter en eller några tvättar. Extra viktigt att tvätta både en och kanske fler gånger innan de börjar användas är de textilier som barnen har inpå bara kroppen när de sover, d.v.s sängkläder, pyjamas och underkläder, eftersom de har dessa textilier tätt emot sin hud och under väldigt lång tid. Det är även bra att regelbundet tvätta textilier eftersom damm fastnar på dem och i dammet sitter som sagt mycket av kemikalierna. Använd ett miljömärkt tvättmedel och skippa sköljmedlet.


- Köp gärna second hand om du kan. Kläder och sängkläder som redan används av någon annan och därmed tvättats många gånger innehåller mycket mindre kemikalier än nya. Många gånger är textilier som köpts second hand det bästa alternativet ur kemikaliesynpunkt, till och med bättre än nya i ekologisk bomull då detta ofta inte innebär att varken färgning eller tillredning av textilen är ekologisk.  Det är dessutom det bästa valet ur miljösynpunkt. Tvätta det du kan i 60 grader först och om det inte går så lägg i frysen i en vecka för att ta död på eventuella vägglöss eller annan ohyra som kan gömma sig i sängkläder och andra textilier.


- Förvara aldrig elektroniska produkter i sovrummet, varken i barnens eller de vuxnas sovrum. Elektroniska produkter har inte samma stränga lagstiftning då de inte är tänkta att användas av barn. De innehåller bland annat flamskyddsmedel och många gånger även bly. När elektronik blir varmt så avdunstar dessa kemikalier och hamnar på händerna på den som använder elektroniken och i dammet i rummet där prylen finns. Kom även ihåg att inte ladda din mobil i sovrummet nattetid, utan i ett helt annat rum. Jag gjorde det i många år utan att tänka på att jag faktiskt utsatte mig för både skadlig strålning och skadliga kemikalier nattetid, den tid då kroppen ska få läka och återhämtas. Låt natten få bli den tid då kroppen verkligen får vila från dessa ämnen genom att försöka ha sovrummet så rent från kemikalier som möjligt.

Förskolor bör tänka på att inte ha elektronik i rummet där barnen vilar. Om det av praktiska orsaker inte går att lösa på annat sätt så se till att elektroniken går att ställa in i ett stängbart skåp när den inte används.


- Förvara barnens leksaker i ett annat rum än det där de sover om det är möjligt. Vi har valt att ha leksakerna i en del av vardagsrummet där barnen också helst vill vara när de leker. Och om det inte finns plats eller möjligheter att ha ett separat lekrum eller lekhörna så förvara leksakerna i tättslutande förvaringslådor (som inte är gjorda i plast) nattetid.


Undvik vilomadrasser i skumgummi och med PVC-överdrag. (Detta gäller främst förskolorna som har dessa typer av madrasser). Skumgummi är nästan alltid flamskyddsbehandlat. Är vilomadrasserna något äldre så innehåller de dom allra farligaste bromerade flamskyddsmedlen som numera är förbjudna, men som användes flitigt på 70- och 80-talet. Det är mycket vanligt att dessa madrasser har ett överdrag i PVC-plast. Dessa typer av madrasser bör bytas ut. De är giftiga i dubbel bemärkelse och bör vara något av de första som man bör se över och byta ut på förskolorna. Barnen ligger både länge på dessa madrasser (under vilan på dagen) och har dem tätt intill huden.

Några alternativ som är bättre:

* Det bästa är när barnen kan sova utomhus i vagnar, där är luften dessutom mycket renare.
* Det finns också vilomadrasser i polyuretan (PUR) som anses som bättre, för de innehåller inga mjukgörare. Men de består istället av en farlig kemikalie som lossnar vid brand eller när madrassen sen ska slängas och förbrännas. Försäkra er om att den inte är flamskyddsbehandlad.
* Låt barnen vila på yogamattor eller liknande som är gjorda i naturgummi. Men försäkra er först att de inte innehåller någon plast.
* Vissa förskolor har fårskinnsfällar som barnen vilar på.
* Det finns stapelbara förskolesängar med stålrörsram och tvättbar textilduk.


Som madrasskydd kan man använda en kurad och tovad ullfilt, istället för de i plast som är vanliga att ha i sängen hos små barn för att skydda madrassen från eventuella kiss-olyckor. Jag hittade en ullfilt på second hand och med hjälp av s.k ullkur (se bild längre ned) så kurade jag filten, d.v.s blötlade den i lanolin som återfettar ullen så att den blir vattenavstötande (på samma sätt som ett får är). Observera: Om du köper en ullfilt second hand, kolla så den inte är malbehandlad. Det brukar stå på tvättlappen "anti mal" eller liknande och detta ämne är ytterst giftigt. Malmedel slutade användas på 90-talet. Det allra bästa är att välja en filt i ekologisk ull. Sen gjorde jag i princip tvärtom mot för hur man ska handskas med ull, d.v.s jag hällde på riktigt varmt vatten så att filten krympte och sedan vred jag ur den ordentligt för att den skulle bli ordentligt tovad. Det innebär att fibrerna i ullen drar ihop sig och ulltyget blir mer kompakt. Detta gör att det står emot väta mycket bättre. Nu använder vi filten som kisskydd med ett badlakan utanpå innan lakanet. Än har ingen olycka skett men jag har testat att hälla vatten på filten och den släpper först inte igenom någon vätska alls, men efter ca en minut börjar det gå lite igenom, så jag har badlakanet som ett extra skydd. Ju fler gånger man kurat desto mer vattenavstötande blir filten.


Ullfilt redo att tvättas med ulltvättmedel och sedan bli kurad med ullkur.


Här kurar jag ullfilten i badkaret, och lät den ligga i ullkur i några timmar. Sedan hällde jag på kokhett vatten och efter det riktigt kallt vatten (ull är känsligt för dessa temperaturväxlingar och tovar sig lätt då, vilket det var precis vad jag ville uppnå). Sedan vred jag ordentligt i tyget för att det skulle tova sig ännu mer och samtidigt fick jag ur det mesta vattnet från filten innan den skulle plantorka. 





Denna ullkur från Sonett använder jag. Finns bland annat att köpa på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro, eller på Jordklok.se. På den här sidan på nätet lärde jag mig mycket hur jag skulle gå tillväga och jag mailade även Babyrino för att få råd hur jag skulle gå tillväga och de var jättesnabba att svara och jag fick många tips och trix att tänka på vilket jag är jättetacksam över.


Kemikaliebanta med växter. Det finns flera växter som rensar luften från skadliga kemikalier. Fredskalla är en sådan växt. Den renar luften från ämnen som bensen, formaldehyd, trokloretylen, xylen, toulen, aceton och ammoniak. Kom bara ihåg att duscha av bladen emellanåt så att de inte är täckta med damm, för då kan de inte rena luften lika effektivt. Andra växter som är giftabsorberande är amellilja, svärmorstunga, krysantemum, gullranka och murgröna. Vissa av dessa är giftiga att äta så tänk på att ställa dem på ett ställe där små barn inte kommer åt och kan äta av bladen eller blommorna. Vi har två fredskalla i barnens sovrum och en i vårt.


Vi har fredskalla i varje sovrum hemma. De hjälper till att rena luften från skadliga kemikalier.


- Om golvet i sovrummet som barnet sover är ett plastgolv (PVC) så bör detta golv ersättas med ett som inte är gjort i PVC. Det här är kanske den största och mest kostsamma förändring som behöver göras för att kemikaliebanta runt barnen. Anledningen varför det är viktigt att inte ha ett PVC-golv i barnens, eller vuxnas sovrum med för den delen, är för att PVC-golv är gjorda av den skadliga plast (nr 3) som avger stora mängder hormonstörande mjukgörare. Just i sovrummet är detta extra viktigt att undvika eftersom barnen tillbringar sin största del av sin tid där. Välj ett golv i trä istället eller linoleum. Fram tills golvet är utbytt så låt barnet sova i ett annat rum som inte har PVC-golv.


Det är mycket vanligt med plastgolv på Sveriges förskolor. De är nästan alltid gjorda i den skadliga PVC-plasten. När det är dags att byta golv är det därför mycket viktigt att byta till ett bättre alternativ. Undvik plastgolv. Gå inte på löften om ett ftalatfritt PVC-golv, för sådana finns inte. De tillsätter andra typer av mjukgörare som förmodligen är lika skadliga. Här är det viktigt att tillämpa försiktighetsprincipen och eftersom ett PVC-golv täcker en så stor yta och därmed avger en hel del hormonstörande ämnen är det viktigt att ersätta dessa med bättre alternativ. Trägolv är ett bra alternativ, liksom linoleum, som är lika lättstädat som PVC-golven.



Några bra miljömärkningar att titta efter:









Sista delen i serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG kommer att handla om utflykten. Nästa fredag på självaste midsommarafton, den 19 juni publiceras den delen. Trevlig helg önskar jag er alla!


1. Lekrummet (8 maj)
2. Köket (15 maj)
3. Maten (22 maj)
4. Bland kläder och tvätt (29 maj)
5. Badrummet (5 juni)
6. Sovrummet (12 juni)
7. Utflykten (19 juni)




Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

16 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en superbra blogg! Jag har en fundering om pvc-golv som jag hoppas någon kan hjälpa mig med. Bor för tillfället i en hyreslägenhet där alla rum utom vardagsrummet har pcv-golv, detta och en del annat gör att jag inte trivs i lägenheten så att bekosta ett golvbyte är inte ett alternativ eftersom jag vill flytta så fort jag hittar nåt nytt boende (vilket dock kan ta tid). Hade det bara drabbat mig så hade jag inte brytt mig, men nu har jag en bebis på 7 månader som precis börjat kräla runt på golven dessutom. Vi flyttade hit 2 månader innan han föddes och då hade jag inte kommit så långt i mitt kemikalietänk att jag tänkte på att golv kunde vara giftiga. Jag får sån ångest när jag tänker på golven att jag ibland väljer att blunda för det bara för att slippa oroa ihjäl mig. Så frågan: hur hade du/ni gjort? Endast låta honom krypa och sova i vardagsrummet där det är trägolv, men som är proppat med elektronik? Eller ska jag fortsätta blunda? Sorry för jättelång text men har ingen i min närhet som bryr sig om sånt här så vet inte vem jag ska fråga. // Sofie

    SvaraRadera
  2. Hej Sofie! För det första behöver du inte be om ursäkt för din långa kommentar. Jag blir bara glad att folk hör av sig och ställer frågor. Här kommer mitt långa svar :-) Jag vill börja med att säga att jag förstår din oro, och att det för dig ibland känns övermäktigt att ta in detta när ni bor i en lägenhet där nästan alla golv är PVC. Du är givetvis inte ensam om detta, just att byta golv är en stor och kostsam investering och om du inte tänker bo kvar i lägenheten så förstår jag att du självklart inte vill bekosta nya golv. Kanske det går att flytta ut mycket av elektroniken till bebisens sovrum och hen sover i vardagsrummet där det var trägolv tills dess att ni hittar nytt boende? Stressa inte. Oro och stress har stor inverkan på barnet, och dig själv, och hjälper inte. Det viktiga här är nog att du ändå har planer på att flytta till ett annat boende inom en ändå ganska överskådlig tid. Jag tror att vi alla som är medvetna om kemikalier och deras negativa påverkan på vår hälsa har olika sådana "orosmoln" som du beskriver. Jag själv mår fruktansvärt dåligt över att jag lät vår yngsta dotter sova i ett rum med en nylagd heltäckningsmatta som verkligen stank kemikalier i ett helt år innan poletten trillade ned för mig att det förmodligen inte var bra alls för henne att sova där. Hon var under denna tid konstant förkyld. Vilka men detta fått för henne vet jag inte, men grejen är att man kan inte göra vissa saker ogjort. Blicka framåt och jag är säker på att du kommer att göra bra val för ditt barn nu när du har kunskapen om detta. Många är det som vuxit upp och sovit i rum med PVC-golv innan man visste att det inte var så bra. Jag tror att det viktigaste är att se till helheten och som sagt att ditt barn inte kommer att bo i denna lägenhet hela sin uppväxt. Jag hoppas att det gav dig lite perspektiv och förhoppningsvis lite lugn. Ditt barn kan skatta sig lycklig som har en mamma som tänker på de här frågorna och tar dem i beaktande. Än är det många som inte har en aning om detta, som du skrev kan man periodvis känna sig ganska ensam när man brottas med dessa frågor. Lycka till nu med allt, och som sagt, ta det med ro och vänta in tills ni hittar en bostad som känns mer rätt för er. Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket för svar! Jag vet ju egentligen att det är dumt att oroa sig men jag har så lätt att hamna i något slags katastrof-tänk när jag upptäcker mer och mer risker i vardagen. Det känns liksom så hopplöst att alla gifter är så vanliga och accepterade. Men jag får försöka vara glad över att jag ändå fått upp ögonen för detta nu. Och som du sa se till helheten, han kommer inte bo här hela sin uppväxt. Tack! / Sofie

      Radera
  3. Hej, tack för läsvärt inlägg. Jag har länge funderat på kuddar o sänggavel. Har du ngr tankar, funderingar kring följande. Jag vill göra en sänggavel till mina barn men vad stoppar jag den med som är ok, vill ju inte ha skumplast!? Jag behöver oxå köpa en fullstor kudde till min 3åring men vill helst ha dun men från djur som inte lidit utan haft det bra. Känner du till ngt kring detta? Jättetacksam för input. Ha en fin kväll, karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin. Vad roligt att du gillar det jag skriver. Jag tänker spontant att ekologisk obehandlad ull skulle vara toppen att stoppa sänggaveln med. Vet inte säkert om jag förstår hur du menar, men gissar att du menar en gavel bakom huvudändan som är i tyg? Välj ett ekologiskt tyg, allra helst ett GOTS-märkt. Ren ull tror jag heller inte är så dyrt. Har sett att de säljer de på en av våra lokala ekologiska butiker i Örebro, Ekobutiken i Stadsträdgården. När det gäller kuddar så har vi faktiskt alla i familjen syntetkuddar, men som är Oeko-Tex märkta med den strängaste märkningen. Jag vill inte byta ut dem innan de är utnötta. Kollade lite snabbt på Grön Interiör nu och såg att de har en kudde med dinkelkli med överdrag av ekologisk bomull för 279 kronor (groninterior.se). Kanske den kan vara något? Annars är deras andra kuddar väldigt dyra kan jag tycka. När det gäller dun så vet jag inte så här på rak arm. Leta efter ekologiskt och miljömärkt. Lycka till, och berätta gärna sen hur sänggaveln blev, eller om du vill får du gärna skicka en bild när den är klar. Allt gott så länge! /Sara

      Radera
  4. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    SvaraRadera
  5. Hej, tack för svar. Får fundera lite till hur jag löser detta. Ha en fin dag, Karin

    SvaraRadera
  6. Hej, tack för en bra skriven post!
    Vad gäller Toröd, är du nöjd med den? Vet du om den är precis samma som den som säljs nu på Ikea? Skön? Tänkte också gå den medelvägen.. :)
    Tack snälla!
    Helena

    SvaraRadera
  7. Hej Helena!

    Ja, jag är väldigt nöjd med den madrassen. Den är lagom mjuk och andas bra och faktum att den bara innehåller naturmaterial känns bra tycker jag. Jag utgår från att den är samma som den tidigare, men de kan personalen på Ikea hjälpa dig med. Det jag kollade efter var att allt material i madrassen skulle vara gjort av naturmaterial. Det känns som ett stort steg i rätt riktning, även om jag som jag skrev helst hade velat haft en med ekologiskt naturmaterial, men det kändes som ett alltför kostsamt alternativ för våran familj. Jag kan varmt rekommendera den och hoppas att du ska bli lika nöjd som jag om du köper den. Åk till Ikea och titta och provkänn (provligg) på den också så du får en uppfattning om den är vad du förväntar dig och önskar i hårdhet osv. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera
  8. Tack för en superbra och inspirerande blogg verkligen! Tycker också detta är superviktigt. och vill försöka leva mer och mer miljövänligt. En sak jag tänkte på när jag läste om att plastbanta köket. Jag har funderat på hur jag bäst fryser ner saker utan att använda plastpåsar och plastlådor. Har du något tips på det? är inte tupperware ett bra alternativ i plast? de säger ju sig vara giftfria?
    Hälsningar Magdalena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magdalena! Vad roligt att du gillar det jag skriver och att jag kan inspirera :-) Jag använder de glaslådor som Ikea säljer till att frysa ned t ex kakor, mat osv. Bild på dessa finns på inlägget Kemikaliebanta köket (de som jag använder som matlådor). De har dock ett lock av plast, men som gör att lådorna är helt luftttäta. Jag resonerar som så att maten i lådan aldrig behöver komma i kontakt med locket. När jag bakar bröd så använder jag fryspåsar från Pingvin (Märkta med I´m Green) som är tillverkade av 60% sockerrör och endast 40% polyetenplast. De finns att köpa på Willys. Inte heller det är ett helt giftfritt alternativ men just med bröd har jag inte kommit på något bättre ännu som håller brödet lufttätt så det inte blir torrt i frysen. Jag tänker att det är ett steg i rätt riktning (och polyetenplast är den som är märkt med nr 4 vilket räknas som en av de säkrare plastsorterna). Jag vet att en del använder kökshanddukar och virar in bröd och fryser in, men jag tror att bröd och annat inte håller så länge eftersom det inte blir helt lufttätt. Tupperware är tyvärr inte något bra alternativ, och absolut inte giftfria som de vill göra sken av. Att de är dyra är tyvärr ingen indikation på att plasten är av bättre sort. Många av tupperwares produkter blir dessutom lite klibbiga i plasten efter en tid, ett tecken på att de läcker kemikalier enligt Naturskyddsföreningen. Hoppas att det gav dig några svar i alla fall. Lycka till med ditt plastbantande! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Tack så jättemycket för ditt svar =) nu vet jag vad jag ska satsa på att köpa in i framtiden! Allt Gott! / Magdalena

      Radera
  9. Hej! Vi har tänkt riva bort en gammal heltäckningsmatta och lägga parkettgolv. Jag vill gärna ha något mjukt och skönt för vår nu sju månaders dotter att rulla runt och krypa på och är inne på ullmattor. Det är ju det enda naturliga valet som jag sett men de flesta mattimportörer jag varit i kontakt med säger att de sprejat sina lager med malmedel just för ullmattorna. Sen att de säger att medlet inte är giftigt är ju löjligt men vad ska man göra?! Mattor måste vi ju ha för de hårda parkettgolven och ull är ju det enda utan plaster och flamskyddmedel m.m. i sig. Bomullsmattor är helt enkelt för tunna för oss.
    Mvh
    Orolig mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det låter klokt att ta bort heltäckningsmattan, som jag gissar är i PVC-plast. Det är den absolut största och mest omfattande förändring som man kan behöva göra om man vill kemikaliebanta hemma. Jag vet att en del köpt Ikeas ullmattor. Jag har själv inte kollat upp dem, men fråga dem om de är impregnerade med något. Ett annat bra "test" att göra är att gå dit och faktiskt lukta på mattan för att känna om den luktar kemiskt. Ibland är möbler osv impregnerade med något för att klara transporten från tillverkningslandet men det är ofta ämnen som dunstar bort efter att man vädrat möbeln / mattan i några dagar. Men flamskyddsmedel sitter kvar och går inte att vädra bort, liksom malmedel. Hoppas det gav dig några svar. Jag har som sagt inget konkret exempel på en matta som jag vet är okej eftersom jag själv inte köpt någon ny matta sedan vi började kemikaliebanta hemma. Stort lycka till och jättebra att du är en frågvis konsument. Det ställer krav på leverantörer och de förstår då att dessa frågor är viktiga för oss konsumenter. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  10. Hej! Jag undrar om du vet något om gamla tagelmadrasser? I blått med vita bindningstussar i groparna. Har en grårutig lite tjockare också. Ingen aning om ålder men kan fota om du vill. Skulle vilja veta om de är behandlade med något eller om de är så gamla att de inte är behandlade. Vet du vilka madrasser jag menar?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.