Göra eget godis.

Här kommer recept på naturligt godis som är väldigt enkelt att göra (OBS: Lång tillagningstid i ugnen). Det är sååå gott och helt utan tillsatser, färgämnen eller konserveringsmedel som godis annars ofta innehåller.

Fruktremmarna passar perfekt som lördagsgodis. Eller varför inte något att fylla påskägget med i år?!

Innehållet? Bara frukt. Inget annat. När man torkar frukten på låg värme under lång tid blir det goda sega fruktremmar som smakar fantastiskt.





Här kommer receptet:


FRUKTREMMAR

KIWIREMMAR

5 st ekologiska kiwifrukter (300 gram)
1 st ekologisk banan (60 gram)
6 färska dadlar

Mixa ingredienserna slätt med en stavmixer. Om blandningen blir för lös, tillsätt mer frukt. Blir den för lös så tillsätt ren färsk juice från till exempel apelsin eller äpple. Konsistensen ska vara lätt att breda ut, men den ska inte flyta ut.

Häll ut smeten på bakplåtspapper och tag en slickepott och bred ut smeten jämnt till ett lager som
är ca 5 mm tjockt.

Sen in i ugnen på 45 grader i varmluftsugn (50 grader i vanlig ugn med över och undervärme)

Fruktremmarna är färdiga när fruktsmeten inte längre är kladdig. Det tar ca 8-10 timmar. Öppna ugnen en gång i timmen för att släppa ut fukten.

På grund av den långa tiden i ugnen är det bra att göra dessa godsaker på morgonen så att de inte blir klara mitt i natten. Och har du varmluftsugn så går det utmärkt att göra två plåtar samtidigt.

När de är färdiga, dra av bakplåtspappret. Rulla ihop och klipp sedan lagom längder, ca 2 cm breda.

Förvaras sedan i tät burk i kylskåp. Håller ca en månad men de är förmodligen uppätna långt innan dess.

Andra goda smaker att göra fruktremmarna i är hallon, jordgubb och aprikos.


HALLONREMMAR
300 gram färska eller frysta hallon
200 gram banan

JORDGUBBSREMMAR
300 gram färska eller frysta jordgubbar
200 gram banan

BLÅBÄRSREMMAR
300 gram färska eller frysta blåbär
200 gram banan

APRIKOSREMMAR
300 gram färska aprikoser
150 gram banan


Kemikaliebantar-tips:

- Använd ekologiska frukter för att undvika att rester av bekämpningsmedel finns kvar på frukten. Jag kunde inte hitta dadlar ekologiska men tog resten ekologiskt.

- Använd endast Svanen-märkt bakplåtspapper för det innehåller inte perfluorerade ämnen.

- Förvara i en tättslutande glasburk (se bild). Undvik att förvara i plastburk då plast och mat inte hör ihop eftersom tillsatsämnen i plasten kan läcka över till fruktremmarna.


Mixad kiwi, banan och dadlar som mixats ihop och ska in i ugnen.





45 grader i varmluftsugn. 8-10 timmar. 


Lördagsgodiset fixat!

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Varför 45 grader? Det går att ha det lite varmare och korta ned tiden i ugnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thomas. Min gissning är att det är den låga temperaturen som gör att man får den konsistens som man vill åt, d.v.s lite sega remmar med tuggmotstånd. Skulle temperaturen bli för hög så blir de hårda och går inte att rulla ihop. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.