Tips på giftfria leksaker i Örebro

Än en gång har det visat sig att konsumentmakten är stor och att man som privatperson KAN påverka ganska mycket. Nu har en butik i Örebro som säljer leksaker tagit in giftfria och ekologiska leksaker från PlanToys efter att jag rekommenderade dem att göra det.

För en tid sedan besökte jag butik GLAD i Örebro som säljer barnleksaker. Butiken är inte den klassiska leksaksbutiken med massa skräp i form av plastleksaker och könsuppdelade leksaker. När jag går in på en sådan butik, nämner inga namn, där leksakerna är uppdelade i ljusblått och rosa så får jag krypningar i hela kroppen och en obehaglig känsla. Jag tycker det är så sorgligt att man delar upp barnens aktiviteter och leksaker i "pojkigt" och "flickigt" för jag anser att man på det sättet grupperar in barn i fack som begränsar dem. Låt barnen få vara barn och blomstra ut i de intressen och lekar de vill utan att benämna dem som tjej- och killekar. På så sätt kan barnen få växa upp och odla de intressen just de har utan att tryckas in i könsstereotypa fack som inte har plats för människors fulla potential.

På tal om detta så kan jag mycket varmt rekommendera denna bok som tar upp just detta och som jag tycker att alla småbarnsföräldrar och förskolepedagoger borde läsa. Den är en riktig guldgruva för den belyser just detta och ger bra och konkreta råd hur man kan ge barn fler möjligheter i en annars så könsstereotyp vardag.


Boktips: "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 - Om genusfällor och genuskrux i vardagen" av Kristina Henkel och Marie Tomicic. 


Butik GLAD säljer leksaker som riktar sig till barn, oavsett vilket kön de har. Fantasifulla leksaker i härliga färger. Men det som tilltalade mig mest när jag gick in där var att det fanns leksaker i naturmaterial som trä och inte massvis av dessa plastleksaker. Plast är som ni säkert alla vet vid det här laget gjord av fossil olja och detta är en ändlig resurs. När man använder sådana bör det vara till saker som vi verkligen behöver och i liten skala. För när oljan är slut så är den slut. Plasten innehåller dessutom tillsatsämnen som kan vara giftiga och skadlig för barns hälsa och utveckling då den ofta innehåller hormonstörande ämnen (till exempel ftalater) som kan leda till ADHD, allergier, barnfetma och cancer. Jag tycker därför att man ska undvika att köpa leksaker gjorda av plast.

Det roliga som jag skulle berätta var att när jag besökte butik GLAD för en tid sedan och såg deras utbud så tipsade jag ägaren om att ta in leksaker från PlanToys, som är ett företag som tar ett stort ansvar för att tillverka leksaker som är helt giftfria och tillverkade av ekologiskt gummi trä. De tillverkar sina leksaker av de träd som inte längre går att utvinna gummi ifrån och det gör dem till ett företag nästan helt fritt från avfall. Alla färger är vattenbaserade och bläcket sojabaserat. Bindmedlet är organsikt och formaldehyd-fritt lim används. De är världsledande när det gäller hållbar utveckling. Helt enkelt ett riktigt bra företag att köpa sina leksaker ifrån. Leksakerna är hållbara och går inte sönder i ett nafs som många andra leksaker gör. De här grejerna kan ärvas mellan barn och lekas med i många generationer av barn och de är inte könsnormativa utan kan lekas av alla barn.

Jag fick nyligen höra av en vän till mig att det nu gick att köpa PlanToys leksaker på butik GLAD. Jag gick in och tackade ägaren häromdagen. Så nu kan jag varmt rekommendera er att det finns ytterligare en butik i stan som säljer giftfria leksaker. Observera dock att hela deras sortiment inte är giftfritt. Andra butiker som säljer giftfria och ekologiska leksaker är Ekobutiken i Stadsträdgården som har hela sitt sortiment av leksaker i giftfria och ekologiska material, samt Världsbutiken Örebro på Storgatan som säljer Fairtrade-märkta leksaker.


Butik GLAD på Kungsgatan 2 i Örebro. Här kan du numera köpa giftfria och ekologiska leksaker från PlanToys.


Ekobutiken i Stadsträdgården har hela sitt sortiment av leksaker i giftfria och ekologiska material. Jag avslutar med några vårblommor. För dessa gör mig så extra glad varje gång jag ser dem!

Krokusar i vår trädgård.


Vilken lycka att ha dessa solstrålar i sin egen trädgård!Dessa skatter hittade vi på vägen till dagis häromveckan. 

Det är något alldeles magiskt med våren. Allt som varit dött får sakta men säkert nytt liv. Det är en sån kraft i det. Dessa små vackra blommor likt underverk trotsar allt motstånd och blommar i en annars hård och bister miljö. Det är som att jag glömmer från år till år att det efter en lång mörk vinter så kommer ljuset åter. Jag känner enorm tacksamhet. 


På vår gata.

Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för bra inlägg. Man ska stå på sig så får man snart som man vill som kund :-) Jag sökte på Plan Toys för att de har så fina båtar och hittade www.gladaapan.se Jag köpte ingen båt utan barnmöbler från Plan Toys till Sagas rum. Kolla även Ever Earth, fina bra och roliga eleksaker.

  Kram från Maria Svensson i Målilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt! Ja, numer finns det mycket bra utbud av giftfria och ekologiska leksaker bara man är medveten och vet vad man ska titta efter. Hoppas att du blir nöjd med barnmöblerna. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.