Anyas linssoppa med pumpa

En av livets mest meningsfulla komponenter är riktiga vänner. Ni vet en sån som man alltid kan vara sig själv med. Som tycker om en även om man har en dålig dag eller inte är på topp. En sån vän till mig är Anya. Hon har varit min frisör i sisådär 20 år nu, men för ett år sedan blev hon även en vän till mig. Vem hade kunnat tippa på det? Inte jag i alla fall. Jag har upptäckt att när jag slutar försöka kontrollera livet och styra det i en viss riktning utan vågar släppa taget och lita på att livet bär mig - då händer det magiska saker. Nu är Anya en av mina allra närmaste vänner.

Förutom att hon är en god vän så är hon även grym på att laga mat. Den här soppan har hon bjudit mig på några gånger och jag var bara tvungen att fråga efter receptet. Anya följer inte recept utan gör på känn, men när hon berättade hur hon gör så har jag skrivit ned och då blev receptet som här nedan. Jag har lagat soppan själv nu några gånger och gillar den verkligen, så därför vill jag dela receptet med er så fler kan njuta av denna goding. Soppor är fantastiska denna årstid. Så enkelt att göra och man kan göra mycket och även frysa in om man vill det.
ANYAS LINSSOPPA

4 deciliter ekologiska röda linser
2,5 liter vatten
3-4 ekologiska morötter
1 stor ekologisk gul lök
1/2 pumpa eller zucchini (även innanmätet och skalet)
2 matskedar ekologisk tomatpuré
1 tesked oraffinerat havssalt, gärna Saras Supersalt
1 kryddmått ekologisk cayennepeppar 
1 tesked ekologiskt paprikapulver
1 tesked ekologisk torkad mynta
2 matskedar ekologisk kallpressad olivolja eller ghee

Gör så här

- Skölj linserna noga i kallt vatten för att få bort så mycket skum som möjligt.

- Tärna 2 morötter grovt och skala löken och skär i halvor eller klyftor, samt skär en bit pumpa/squash i stora bitar.

- Lägg linserna i vattnet tillsammans med lök, morötter och pumpa eller squash om du vill ha det. Koka i 10 minuter. När det börjar koka så skumma av soppan. Det här är en av hemligheterna bakom att soppan blir så god. Det tar bort de ämnen i linserna som kan vara svåra för mage och tarm att smälta. Skumma sedan av efterhand om du märker att det bildas mer skum. Fyll eventuellt på med mer vatten om den blir för tjock.

- Stavmixa allt slätt. Skumma av igen.

- Krydda med tomatpuré, cayennepeppar, paprikapulver, mynta och salt och lägg i någon form av fett, t ex olivolja, smör eller ghee. Jag tycker smör blir jättegott.

- Lägg i de sista två morötterna skurna i tärningar och eventuellt en bit pumpa.

- Koka ytterligare 10 minuter till morötter och pumpa/zucchini är mjuka.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och smula gärna lite fetaost som topping när du serverar och gärna med nåt grönt på toppen, t ex persilja.Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.