Idag bjuder jag på ett gudomligt gott recept på hel kyckling som aldrig misslyckas. Jag har gjort detta recept sedan mina vänner Lotta och Victoria som har podden Hälsosnack tipsade om det för ca ett halvår sedan. Varje gång jag gör detta recept så blir jag lika glatt överraskad över hur ofantligt gott det är!!! Jag noterade sista gången jag gjorde det att samtalen runt middagsbordet tystnade och ersattes av ljud av smaskande och njutningsfulla suckar. Det kanske låter som en otippad kombo att hacka sardeller och blanda i ett smör, men faktum är att det är just de som lyfter rätten till fantastiska höjder.
Originalet kommer från tidningen Buffé som ICA ger ut (HÄR hittar du det). Här nedan bjuder jag på min variant av receptet.
RECEPT HEL KYCKLING MED SARDELL-SMÖR
Sardell-smör:
100 gram ekologiskt smör
Sardeller (80 gram)
5 st ekologiska vitlöksklyftor
Skalet och saften av en ekologisk citron
1 kruka finhackad färsk ekologisk rosmarin (spara några kvistar)
Kyckling:
1 hel ekologisk kyckling
2-3 nypor oraffinerat grovt havssalt
nymalen ekologisk svartpeppar
5 ekologiska gula och/eller röda lökar
kvistar av färsk rosmarin
Gör så här:
Smöret:
- Finhacka sardellerna.
- Skala och riv vitlöken fint.
- Riv yttersta skalet av citronen och pressa sedan ut saften.
- Finhacka rosmarin (spara några kvistar).
- Blanda smör, sardeller, vitlök, citronskal, citronsaft och hackad rosmarin.
- Sätt ugnen på 225 grader.
Kycklingen:
- Tryck in smöret under skinnet på kycklingen, framförallt vid bröst och lår. Stick först in fingret under skinnet och skapa en ficka. Tryck därefter in smöret och fördela under skinnet.
- Ta lite av smöret och gnid runtom kycklingen. Avsluta med några nypor grovt havssalt och svartpeppar ovanpå kycklingen.
- Skala och skär löken i klyftor.
- Lägg kycklingen i en ugnsform tillsammans med löken runtom och kvistarna av rosmarin som du sparade.
- Stek i nedre delen av ugnen i 15 minuter.
- Sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ca ytterligare en timme, tills kycklingen fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 82 grader. Ös gärna sky över kycklingen några gånger under tillagningen.
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ Saras Eviga på Instagram, Facebook och Youtube. Välkommen!
Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot Gården i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.