Brytbröd (Paleo)

Det visade sig att vi hade vallmo i trädgården på vår gård så jag blev sugen att baka bröd och toppa med vallmofrön. För mig som inte har gröna fingrar för fem öre och varken vill eller kan odla så som jag ibland önskar är så tacksam för det som redan fanns på gården då vi tog över. Det recept på brytbröd som jag inspirerades av hittade jag i boken Nyttigare Gott - naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker, av Jenny och Magnus Andersson som driver bloggen Under vårt tak.  Som vanligt har jag svårt att hålla mig till ett recept utan att lägga min egen touch på det så här nedan delar jag med mig av min variant.

Vill du att brödet ska vara helt paleo så använd ghee. HÄR beskriver jag hur du gör ditt eget ghee. Annars går det bra att använda smör om du äter det! 


RECEPT BRYTBRÖD (PALEO)

3 decilier ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
0,5 deciliter ekologiskt kokosmjöl (jag använder detta)
0,5 deciliter fiberhusk
2 teskedar ekologisk brödkrydda (jag använder detta)
2 teskedar ekologiskt bakpulver (jag använder detta)
0,5 teskedar salt (jag använder detta himalayasalt med tillsatt kelp)
2 teskedar ekologisk äppelcidervinäger (jag använder denna)
3 rejäla matskedar med smält ghee (eller smör om du äter det)
2 deciliter kokhett vatten

Fröer/kärnor till topping, t ex vallmofrön, sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.

- Koka upp vattnet. Lägg i ghee/smör i kastrullen och låt smälta. Häll sedan detta tillsammans med äppelcidervinäger i bunken och rör snabbt ihop till en deg.

- Forma sex stycken runda frallor med hjälp av att ganska hårt trycka ihop till bollar med hjälp av blöta händer. Lägg tätt ihop på en plåt (smörad eller med bakplåtspapper) till önskad formation.

- Pensla med lite vatten eller smält ghee/smör och strö över önskade fröer/kärnor. 

- Baka brödet mitt i ugnen i 45 minuter eller tills brödet fått en fin färg. 

Klart!

Ät gärna brödet redan medan de fortfarande är varmt, med en klick ghee/smör eller det pålägg du önskar.

Brödet ska gå bra att frysa.

Vi har egna vallmo på gården så dessa fick bli topping på brytbrödet.


Ät gärna brödet medan det fortfarande är varmt med en klick ghee (Paleo) eller smör ovanpå. Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!


CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.