Blåbärstårta (glutenfri - och Paleo om du vill)

Det är första skoldagen för våra barn idag och sommaren är officiellt över. Eller nej, så drastisk ska vi väl inte vara. Men från och med idag är min semester över och det går inte att missa i luften att hösten står för dörren. 

Jag kommer att dela ett helg gäng med recept den närmaste tiden. Förra veckan delade jag med mig av receptet på zucchinibiffar som är så oerhört goda. De smakar nästan som pannkakor, och är lika goda att äta varma som kalla. När de äts varma blir konsistensen lite som att de är fyllda med smält ost, vilket de inte gör då de är helt Paleo. HÄR hittar du det receptet.

Idag delar jag med mig av något som varit en stående favorit hemma hos oss denna sommar. Blåbärstårta!!! Det är Mia Elmlund som har Sensingyoga.se som delade receptet i början av sommaren. Hon tipsar om att man kan göra denna goda tårta (eller bärpaj om man så vill) med vilka bär eller vilken topping man vill. Till midsommar blir den perfekt med jordgubbar. När Mia fyllde år toppade hon med vispad grädde, skivad banan, färska björnbär och krossad Daim. Mia kallar den för mandelkladdkaka, men jag gjorde den med havremjöl första gången då vi råkade köpa fel sorts mjöl med oss hem och det visade sig att även det blev oerhört gott! 

Det bästa är att denna tårta är så busenkel att göra, och såklart att den är vansinnigt god!!!

Om du äter enligt Paleo och vill undvika spannmål och mejeriprodukter så använd ghee istället för smör, mandelmjöl (istället för havremjöl) och och toppa med vispad kokosgrädde istället för "vanlig" grädde. Om du använder dig av Garants kokosgrädde i kartong (denna) så ställ bara paketet i kylen några timmar så går den jättebra att vispa. Smöra formen med kokosolja istället för smör.


RECEPT BLÅBÄRSTÅRTA (GLUTENFRI) 

100 gram ekologiskt smör (eller ghee)
2 deciliter ekologiskt mandelmjöl (eller havremjöl)
1/2 deciliter ekologiskt kokossocker
3 ekologiska ägg


2-3 deciliter ekologisk vispad grädde (eller kokosgrädde - se tips ovan)
2-3 deciliter ekologiska färska blåbär (kan bytas ut mot t ex jordgubbar eller hallon)

Gör så här:

- Smält smöret.

- Häll upp mjölet och kokossocker i en skål och kläck i äggen. Rör runt till en jämn smet. Häll i smöret och blanda allt samman.

- Häll smeten i en springform (ca 23 cm i diameter) som du smort med smör eller kokosolja. 

- Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Kakan ska vara kladdig när den är klar.

- Låt svalna och täck sedan med vispad grädde och massor av bär. Bären behöver vara färska, att tina frysta blir nog inte så bra.Om du äter Paleo så kan du enkelt hoppa över grädden och bara äta kakan med en massa bär, eller vispa kokosgrädde istället för "vanlig" grädde.


Från och med nu på söndag så påbörjar jag min ettåriga utbildning hos just Mia. Jag ska utbilda mig till Sensing Yoga-lärare med inriktning på Vagus. Jag ser så oerhört mycket fram emot detta. Utbildningen är online och HÄR kan du läsa mer om den. Den kommer att gå online och vi kommer att ses den sista söndagen i månaden (kl 08.30-14-30) samt den andra onsdagkvällen i månaden (kl 17.00-19.00) i tio månader framöver. Jag tror att det går att anmäla sig ända fram till starten på söndag, så är du intresserad så ring och prata med Mia. Ni som följer mig här på bloggen samt på Instagram kommer med all sannolikhet få höra mig prata mer om detta under det kommande året. 

Jag upptäckte Mia tack vare min fina vän Elin som har Paleodrottningen då hon gick en ettårig hatha-yoga-utbildning hos Mia och hon sa nästan direkt att hon trodde att detta var något som jag skulle gilla. Det tog mig sisådär ett halvår innan jag började bli intresserad och på grund av många olika orsaker så har den utbildning som jag sedan beslutade mig att gå hos Mia blivit inställd i två år. Men nu är det dags! Och som Mia brukar säga: Allt händer av en anledning. ALLT! Så det var meningen att det skulle bli just exakt så här. Att få lära mig mer om Vagus förutom allt kring Sensing Yoga känns som en ENORM bonus och jag är så, så peppad att få lära mig massor kring detta. Så här skriver Mia om Vagus:

"På den här ettåriga kursen kommer vi alltså att lägga vårt fokus på vår längsta och viktigaste nerv i kroppen - Vår vagusnerv som är ansvarig för vår hälsa, hur vi mår och som är den magiska kopplingen mellan kropp, sinne & själ. Vi kommer även koppla samman förståelsen för hur rörelser på kroppens villkor kan tona din vagus och vad specifikt det är som gör det genom fascian".

Om även du blir nyfiken på varför jag är så otroligt inspirerad av det som Mia delar med sig av så kika gärna in på hennes Instagram och läs texterna till hennes inlägg. Jag är så oerhört tacksam att Mia delar med sig av sin enorma kunskap kring hur kropp-själ och ja - ALLT - hänger ihop och hur vi med olika kroppsrörelser kan komma åt och inte bara läka kroppsligt utan även läka gamla trauman. 

Bild av Mia Elmlund. Här har hon toppat tårtan med vispad grädde, skivade bananer, färska björnbär och krossad Daim.

Bild av Mia Elmlund på blåbärstårtan.

Bild av Mia Elmlund som toppade tårtan med jordgubbar till midsommarafton.


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.