Livet på gården

Det blev en tur till gården även helgen som varit. Vi har än så länge aldrig lyckats hålla oss härifrån en helg sedan vi tog över gården i slutet av november. Eftersom vi har eldningsförbud så går det inte att stanna så länge. Vi har två konvektorelement som håller oss tillräckligt varma för att kunna vara där några timmar i alla fall. 


Det var en strålande vacker vinterdag igår. Tänk att vi fick en riktigt vinter i år. Vilken lycka! Varje gång vädret är "så som det ska vara" så blir jag glad. Jag tänker att det är naturens styrka att försöka vinna tillbaka kampen mot klimatkrisen. Det visar på kraften som finns i naturen. Men om vi ska stävja klimatkrisen så är en omställning ett måste. Vi människor behöver gå från sättet vi lever i dag, där kapitalism och ständig ekonomisk tillväxt är normen och där patriarkala strukturer råder till en livsstil som istället handlar om värdet av nära mänskliga relationer och där vi människor hittar tillbaka till vårt ursprung, naturen. Vi behöver bygga ett nytt samhälle där pengar inte är drivkraften utan andra värden värderas långt mycket högre. Där medmänsklighet och omtanke är det som driver oss.


Från det stora till det lilla. Igår när vi var på gården så putsade jag glaset på vår braskamin och trots att vi inte kan elda i den - än - så blev det så fint och vi tände värmeljus och ställde ovanpå. Ett miljövänligt och superenkelt sätt att putsa glaset till en braskamin är att ta tidningspapper och blöta upp med lite vatten och sedan doppa i lite av askan som blir över när man eldar. Askan i kombination med tidningspappret gör glaset skinande rent igen trots att sotet på glaset sitter hårt. 


Jag tog en tur i skogen. Tränar på att vara där utan att vara rädd för att stöta på älgar. Som vanligt såg jag spår av älg. Jag räknade till inte mindre än 33 (!!!!) ställen där älg gått under min promenad igår. 


Jag ser skogen med delvis nya ögon nu när jag satt mig in i skogsfrågan (läs gärna mitt inlägg Sveriges skog är hotad HÄR). En gammal skog är en där det finns olika träd i olika storlekar och där det även finns döda träd som fungerar som hus åt alla skogens små djur och svampar. Det är sorgligt att se hur oerhört lite riktig skog som finns kvar. Bilden nedan visar dock två väldigt gamla träd som i skogen närmast oss står där i all sin prakt. De är helt magnifika!


A fortsätter att bygga. Hon älskar att göra detta och jag blir glad bara av att se henne gå in sitt flow. Senaste projektet är ett skåp för att få mer förvaringsutrymme. Se så fint det kommer bli. Några fler hyllplan och sen dörrar upptill och en låda nedtill och sen är det klart. Jag ska måla skåpet med linoljefärg eller äggoljetempera. 


Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig gärna på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.